URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2014, 07:42

Vinovaţii de la mall: Primul verdict în procesul tragediei de la Oradea Plaza stabileşte 2,5 milioane euro despăgubiri

Vinovaţii de la mall: Primul verdict în procesul tragediei de la Oradea Plaza stabileşte 2,5 milioane euro despăgubiri CA DUPĂ CUTREMUR. Pe 12 februarie 2009, la ora 14, etajul corpului A al Oradea Plaza s-a prăbuşit ca după un cutremur, după cum aveau să descrie muncitorii care lucrau la construirea mallului. Zeci de echipaje de intervenţie au gonit spre şantier pentru a scoate victimele de sub dărâmăturile planşeului căzut. Un muncitor murise, iar alţi trei au fost răniţi. Din vina cui?
Vinovaţii de la mall: Primul verdict în procesul tragediei de la Oradea Plaza stabileşte 2,5 milioane euro despăgubiri ÎNCĂPĂŢÂNARE PENALĂ. Problemele din proiectul inginerului timişorean Samuel Muj (foto), doctor în construcţii hidrotehnice, au fost sesizate înainte de tragedie de Marius Macavei, dirigintele de şantier angajat de firma constructoare, Tehnoclima Constanţa. Muj a respins însă orice observaţie, impunând continuarea lucrărilor cu respectarea ad litteram a planului său. Îngrijorat, constructorul a luat măsuri de siguranţă suplimentare, dar degeaba: nodurile de îmbinare au cedat, iar etajul construcţiei s-a prăbuşit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut mai bine de cinci ani de la accidentul produs pe şantierul clădirii Oradea Plaza, al cărei planşeu s-a prăbuşit peste patru muncitori, ucigând un bărbat de 42 de ani şi rănind grav alţi trei.

Cercetările procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Oradea au indicat că tragedia s-a produs din cauza unei erori la proiectarea structurii metalice care trebuia să susţină clădirea, trimiţându-i în judecată pe Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul, şi pe expertul care l-a supervizat, profesorul universitar Gheorghe Popa, o premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, care până acum au fost feriţi de astfel de acuzaţii de malpraxis.

Acum, în finalul unui proces intens dezbătut, a apărut şi primul verdict. Magistraţii Judecătoriei Oradea au decis să-l trimită după gratii pe proiectant, iar pe expert l-au condamnat cu suspendare. Totodată, în solidar cu antreprenorul general, cei doi au fost obligaţi să plătească despăgubiri civile de aproape 2,5 milioane euro în favoarea victimelor şi beneficiarului clădirii.

Stop joc

12 februarie 2009, ora 14. O bubuitură puternică zguduia centrul oraşului: planşeul proaspăt turnat peste parterul viitorului mall Oradea Plaza s-a prăbuşit sub privirile şocate ale trecătorilor. Imediat, zeci de echipaje SMURD, ale Ambulanţei, Pompierilor şi Poliţiei au gonit spre şantier, într-o desfăşurare de forţe exemplară, pentru a scoate supravieţuitorii de sub dărâmăturile de oţel şi beton.

Echipele de intervenţie au găsit sub moloz patru trupuri: unul lipsit de viaţă, al unui bărbat de 42 de ani, şi alte trei însângerate, ale unor norocoşi scăpaţi cu viaţă. Victimele ar fi fost mai numeroase dacă plafonul nu s-ar fi dărâmat chiar în timpul pauzei de masă, când majoritatea celor 50 de muncitori se aflau la al doilea nivel subteran al clădirii, pentru a se adăposti de ninsoarea ce tocmai se pornise.

În urma salvatorilor, pe şantier au intrat reprezentanţii Poliţiei, Parchetului, ITM şi ai Inspectoratului în Construcţii, care au început să investigheze cauzele accidentului. Lucrările au fost sistate, iar zona a fost asigurată pentru ca să se poată preleva probe. Experţii angajaţi de proprietarul mall-ului, cei ai constructorului, ai proiectanţilor şi cel numit de procurorii care au preluat ancheta au investigat toate variantele posibile: atât posibilitatea unei erori de proiectare, cât şi a uneia de execuţie, dar şi probabilitatea unei calităţi deficitare a materialelor de construcţie folosite sau a unor vicii tehnologice rezultate din sudarea grinzilor din oţel laminat, care au fost aduse din Ungaria pe bucăţi şi montate pe şantier.

Noduri slabe

"Cred că din inerţie, în astfel de cazuri, întotdeauna prima suspiciune îl vizează pe constructor. Ori că a greşit, ori că din lăcomie nu a respectat proiectul şi a redus materialele sau a folosit produse de calitate mai slabă", îşi aminteşte Sebastian Vălean, procurorul care a condus ancheta.

De data aceasta, însă, concluzia experţilor a fost aceeaşi în toate cele patru analize care au urmat, şi anume că vina o purtau cei care au proiectat structura metalică din grinzi cu zăbrele. Comandat de firma poloneză WSP Polska SP Zoo, angajată de proprietarul clădirii, SC Cetatea Nouă SRL (în spatele căreia se află un fond de investiţii din SUA), planul a fost întocmit de un inginer de 37 de ani, Samuel Muj, administrator al firmei Con Sam Pro Timişoara, acum doctor al Facultăţii de Hidrotehnică a Politehnicii timişorene, şi a fost supervizat de coordonatorul său de doctorat, Gheorghe Popa, pe atunci profesor la aceeaşi facultate, acum pensionar ajuns la 79 de ani.

Experţii care au analizat lucrarea au stabilit că tragedia s-a produs din cauza unei erori elementare: nodurile care fac legătura între grinzile metalice au fost de trei ori mai mici decât trebuiau, astfel că au cedat sub greutatea betonului. Din acest motiv, specialiştii au susţinut că planşeul s-ar fi prăbuşit oricum, poate chiar după predarea construcţiei, când proporţiile tragediei puteau fi mult mai mari!

Premieră naţională

Chiar şi aşa, accidentul a cauzat moartea pe loc a unuia dintre muncitori, Florin Gabor, în vârstă de 42 ani. Alţi trei au scăpat cu viaţă, dar au rămas cu sechele pentru totdeauna. Cel mai grav rănit a fost Dorin Sava, atunci în vârstă de 29 ani, care a rămas fără splină. Colegul său, Flore Perţa, 38 ani, a fost şi el în stare gravă, cu oasele picioarelor zdrobite, mai mult noroc având Geczi Csaba, 33 ani, care a scăpat cu un traumatism cranio-cerebral uşor.

Greşeala proiectantului a provocat totodată distrugeri masive clădirii, evaluate de experţi la peste 500.000 euro, astfel că beneficiarul a cerut ca vinovaţii să plătească inclusiv pentru refacerea proiectului şi reconstrucţia mall-ului. În total, o pagubă evaluată la peste 9 milioane lei.

Gravitatea dezastrului a făcut ca acuzaţiile iniţiale - omor din culpă, vătămare corporală gravă şi distrugere - să fie înlocuite de procurori cu o altă încadrare, care le absoarbe pe toate şi le sancţionează mai aspru. În premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, Samuel Muj şi Gheorghe Popa au fost inculpaţi pentru încălcarea prevederilor Legii 10/1995 a construcţiilor, care stabileşte ca infracţiune nerespectarea reglementărilor de stabilitate şi rezistenţă, pedepsind-o cu închisoare între 10 şi 20 ani, la fel ca în cazul unei crime deosebit de grave!

Mâţa moartă...

"A fost un pionierat. Până atunci niciun proiectant nu fusese găsit vinovat pentru malpraxis. Am încercat să lămurim toate aspectele şi sper că am reuşit", spune procurorul Vălean, cel care, pe 27 septembrie 2010, a decis trimiterea în judecată a celor doi ingineri.

Tot atunci, la propunerea inspectorilor în construcţii, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice Vasile Blaga a dispus suspendarea pe perioadă nedeterminată a diplomei de expert verificator emise pe numele profesorului Popa. Dacă legea ar fi permis, inspectorii ar fi cerut măsuri şi împotriva proiectantului, dar - cum nu se putea - în cazul lui Muj urma să decidă instanţa.

În procesul derulat la Judecătoria Oradea, în loc să îşi asume greşelile, Samuel Muj şi Gheorghe Popa au dat vina pe seama Inspectoratului în Construcţii Bihor şi a Primăriei care, pretindeau ei, au autorizat lucrările fără să le verifice în amănunt proiectul, dar şi a constructorului, care nu ar fi respectat anumite proceduri.

Au urmat ani de audieri şi noi expertize, dintre care una, comandată de cei doi proiectanţi, stabilea că vinovăţia ar aparţine constructorilor care ar fi turnat betonul asupra unei singure părţi din planşeu, în loc să toarne din mai multe direcţii. Din acest motiv, luna trecută, ca să lămurească problema înainte de a da verdictul, judecătorii au cerut ca toţi specialiştii care şi-au spus punctul de vedere în acest caz să vină personal în faţa lor, pentru a prezenta starea de fapt pe înţelesul tuturor.

Verdict: malpraxis!

În final, pe 24 noiembrie, după trei săptămâni de deliberări, magistraţii au pronunţat verdictul, stabilind că vinovăţia aparţinea proiectanţilor. Samuel Muj a fost condamnat la 3 ani de detenţie, iar după executarea pedepsei principale va avea interdicţia de a mai profesa ca proiectant pentru încă 5 ani. Inginerul Gheorghe Popa, cel care a supervizat proiectul, a fost condamnat la 2 ani de închisoare şi interdicţia de a profesa pentru o perioadă de 5 ani, însă în cazul lui pedepsele au fost suspendate pe o perioadă de încercare de 4 ani.

Judecătorii au admis, în parte, şi pretenţiile civile ale victimelor şi proprietarului clădirii pe care cei doi ingineri trebuie să le achite în solidar cu proiectantul general, compania poloneză WSP Polska SP Zoo. Astfel, Nicoleta Gabor, văduva muncitorului decedat, ar trebui să primească daune morale de 100.000 euro, în timp ce pentru fiul bărbatului, rămas orfan, magistraţii au dispus plata a 50.000 euro. Lui Sava, cel care şi-a pierdut splina în accident, vinovaţii ar trebui să-i plătească 75.000 euro, colegului său, Geczi Csaba - 5.000 euro, iar lui Flore Perţa - 2.500 euro.

O sumă mult mai mare ar trebui să revină proprietarului clădirii. În urma calculelor făcute de specialişti şi aprobate de instanţă, proiectanţii trebuie să achite societăţii Cetatea Nouă SRL daune de 20.156 euro plus 9.146.546 lei, sume care acoperă refacerea proiectului şi a clădirii. În total, aproape 2,5 milioane euro! Sentinţa nu este, încă, definitivă, şi va fi atacată, mai mult ca sigur, de cei doi ingineri care au refuzat să admită de la bun început că au greşit. Poate-poate vor scăpa mai ieftin, şi în ani, şi în bani...


ACUZAŢII
Proiect cu scandal

Complexul Oradea Plaza a fost inaugurat în 2010, investitorul fiind fondul de investiţii Portico din SUA, prin SC Cetatea Nouă SRL. Mall-ul s-a construit pe terenul fostei pieţe agro-alimentare Cetate, vândut de municipalitate în 2004 firmei Novasar Impex, preluată apoi de Cetatea Nouă, în urma unei licitaţii contestate de cunoscutul afacerist Călin Raita, care acuza un aranjament al fostului primar Petru Filip şi al fostului arhitect şef Andrei Luncan, fiindcă, în timp ce lui i s-a pretins să devieze pe socoteala sa conductele subterane, Primăria a făcut ulterior lucrarea pe bani publici, favorizând astfel cumpărătorul terenului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vina se imparte la multi pentru a nu raspunde nimeni
Inspectia de stat in constructii Bihor are un rol decorativ. In cazul autorizarii unor constructii , ei preiau taxa si dosarul te pune sa astepti pina considera ei ca tu ai impresia ca ei au studiat dosarul (practic ISC il reverifica prin specialistii lor). Semnatura ISC are aceeasi greutate cu aceea a verificatorului. Oricare dintre semnaturi si stampile poata sa solicite modificarea proiectului. Avind in vedere ca imediat dupa accident ISC a fost prezent, dar ei nu au fost gasiti vinovati te face sa iti pui niste intrebari. NU de alta dar tot de ISC sint autorizati si expertii, si nu doar pur teoretic acestia pot fi influentati. Ar fi interesanta si opinia proiectantului.
Postat 09 Decembrie 2014, 01:44 de acidutul
,,constiinta morala,vina morala.......cei aia ?
...."în loc să îşi asume greşelile, Samuel Muj şi Gheorghe Popa au dat vina pe seama Inspectoratului în Construcţii Bihor şi a Primăriei care, pretindeau ei, au autorizat lucrările fără să le verifice în amănunt proiectul, dar şi a constructorului, care nu ar fi respectat anumite proceduri." Chiar,Inspectia Teritoriala in Construcii Bihor nu are nici o mustrare de CONSTIINTA ? A murit un OM;puteau muri zeci,in Oradea.Ce bine ca pentru lucrarile de canalizare, intubare totul ramane sub pamant;nici nu se vede nici nu pica pe careva.-Aviz Agentia de Mediu - la proiectele comandate de Primaria Oradea in tandem cu ABA Crisuri si Compania de Apa Canal.Pericolul este insa de a fi descoperite de cei de la Curtea de Conturi (romana sau europeana).Cine va fi gasit vinovat...... atunci o sa vedem trainicia grupului....
Postat 03 Decembrie 2014, 20:42 de platona
anonim
FOND DE INVESTITII AMERICAN !!!! Sunt aproape sigur ca in spatele fondului American sta anonimul de petrica !!!
Postat 03 Decembrie 2014, 09:43 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON