URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2016, 14:15

Vara printre cărţi: Copiii orădenilor pot participa la ateliere de creaţie, iar tinerii la vizionări de filme găzduite de Biblioteca Judeţeană

Vara printre cărţi: Copiii orădenilor pot participa la ateliere de creaţie, iar tinerii la vizionări de filme găzduite de Biblioteca Judeţeană AMICII BIBLIOTECII. De săptămâna trecută, în fiecare dimineaţă, copiii între 5 şi 12 ani se pot juca în Ludoteca Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, ce găzduieşte ateliere de desen şi pictură, sesiuni de cântece de tabără şi vizionări de filme animate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi nu se compară cu o plajă însorită, Biblioteca rămâne atractivă şi în vacanţa mare. Pe tot parcursul lunilor iulie şi august, copiii şi tinerii dornici să facă altceva decât să lenevească pe terase sunt invitaţi la tot soiul de ateliere creative şi distractive, la reuniunile unui club de limbă şi cultură spaniolă şi la vizionări de filme artistice programate la Cineclubul Marienbad.

Program pentru pici

Chiar dacă vara e, prin tradiţie, vremea vacanţei, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai organizează de câţiva ani activităţi cu acces gratuit pentru cei care vor să rămână aproape de lumea cărţilor.

Cei mai răsfăţaţi sunt copiii, pentru care în iulie şi august au fost pregătite o serie de activităţi care nu doar îi ţin ocupaţi, ci le şi dezvoltă creativitatea. "Am vrut să venim în sprijinul copiilor care nu prea au activităţi pe perioada verii. Am conceput programul astfel încât să le dezvolte cultura generală şi abilităţile. Vrem, de asemenea, să-i familiarizăm cu mediul bibliotecii", spune directorul instituţiei, Ligia Mirişan (foto).

Astfel, în colaborare cu diverşi specialişti, asociaţia culturală de pe lângă Bibliotecă organizează în perioada 4 iulie - 20 august activităţi zilnice (de lunea până vinerea) de câte două ore dedicate copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani. "În prima săptămână am avut cel puţin 20 de copii la fiecare activitate", spune Mirişan.

Scenete în ludotecă

Dacă pentru luna august programul încă n-a fost bătut în cuie în toate detaliile, cel al lunii iulie e plin cu activităţi artistice şi educative ce vor avea loc în Ludoteca de la etajul întâi. Spre exemplu, marţea aceasta va fi ziua scenetelor cu marionete confecţionate din ziare, iar miercuri copiii se vor întâlni cu profesoara Doina Iliescu, care le va prezenta lumea tradiţiilor.

"La primul atelier ţinut de doamna profesoară, aceasta le-a vorbit despre «Amintiri din copilărie», le-a adus costume populare şi a făcut cu ei o scenetă pe baza cărţii lui Ion Creangă", spune şefa Serviciului Comunicarea Colecţiilor, Mariana Barna. Tot miercuri, micii cursanţi vor primi şi o scurtă lecţie de limba engleză, potrivită vârstei lor. Joi, psihologul Alin Creţu îi va introduce cu ajutorul muzicii în lumea terapiei prin artă, în timp ce vineri vor învăţa, prin joacă, despre importanţa sănătăţii alături de dr. Carmen Dinescu.

Ateliere "populare"

În săptămâna 18-25 iulie, copiii sunt invitaţi la lecţii de limba engleză, cântece de tabără, ateliere de desen şi pictură, activităţi de creaţie din materiale reciclabile şi la un mic curs cu noţiuni de prevenţie ţinut de comisarul-şef Ioana Indrieş de la Inspectoratul de Poliţie Bihor.

În ultima săptămână a lunii, 25-29 iulie, copiii vor începe cu atelierul de desen şi pictură, urmat de reluarea programului cu marionete, precum şi de cel cu scenete realizate pe baza unor poveşti populare. Ultimele două întâlniri din această lună vor avea ca teme terapia prin muzică şi prezentarea unor personalităţi. "Pe lângă temele alese, în fiecare zi noi mai facem şi alte activităţi cu copiii, precum vizionarea unor filme de animaţie, jocuri distractive şi ateliere de origami. Nu putem să le dăm acelaşi lucru timp de două ore, nu ar avea răbdare pentru asta…", explică Mariana Barna.

Întâlniri la cineclub

Biblioteca are în perioada aceasta o ofertă şi pentru tineri.  În fiecare zi de joi, de pildă, de la ora 16, sunt programate vizionări de filme artistice în cadrul Cineclubului Marienbad, botezat după filmul lui Alain Resnais din 1961. Vizionările sunt organizate de responsabila Mediatecii, Mirela Petronie, o mare cinefilă, care alege şi prezintă fiecare film.

Sesiunea de vară a proiecţiilor a început joia trecută cu "Solaris", faimoasa parabolă SF a lui Andrei Tarkovski din 1972, continuarea programului în următoarele săptămâni urmând să fie anunţată pe pagina de Facebook a Cineclubului. De asemenea, în fiecare miercuri, un grup de studenţi din Spania organizează întâlnirile unui club de limba spaniolă. Participanţii nu doar că pot învăţa această limbă, ci află şi lucruri interesante despre tradiţiile şi cultura ţării.

Aşadar, toţi doritorii de noi cunoştinţe pot trece, măcar din când în când, pragul Bibliotecii. Şi, de ce nu, la plecare să împrumute şi o carte…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON