URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2015, 12:55

Se strânge laţul! Primăria ia un nou împrumut gigantic, pentru a închide proiectele europene

Se strânge laţul! Primăria ia un nou împrumut gigantic, pentru a închide proiectele europene LA ANU’! Strânsă cu uşa, municipalitatea reorientează toţi banii disponibili către finalizarea proiectelor europene. Programată să înceapă săptămâna aceasta, reabilitarea fostului cinematograf Transilvania (foto) va fi amânată pentru 2016 doar pentru a nu pune presiune pe bugetul local. "Probabil vom face curăţenie în clădire, pentru că acolo este adăpost de boschetari, şi cam atât", spune directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o zi 3,8 milioane lei, săptămânal 26,1 milioane lei, lunar 104,5 milioane lei şi în total 418 milioane lei până la sfârşitul anului! Primăria orădeană îşi stoarce bugetul până la ultimul bănuţ pentru a finaliza proiectele europene şi a-şi recupera banii de la finanţatorul european înaintea termenului limită de 31 decembrie 2015.

"Am avut o şedinţă cu directorii Primăriei, iar lucrările programate pe bugetul local care nu au început până acum nici nu vor mai începe. Toţi banii vor fi alocaţi pentru finalizarea proiectelor europene", spune primarul Ilie Bolojan.

Lucrări da, plăţi ba!

Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă! Proiectele europene funcţionează pe principiul decontării: beneficiarul plăteşte constructorii şi abia apoi îşi recuperează banii de la finanţatorul european. Pentru proiectele mari, peste capacitatea de plată a beneficiarului, există mecanismul cererii de plată: beneficiarul cere bani de la bugetul de stat pe baza facturilor emise de executanţi, după care îi înapoiază când îi decontează şi lui finanţatorul.

Dacă lucrările mai merg cumva, decontările decurg însă cu o lentoare exasperantă. Din cele 24 de proiecte europene aflate în implementare în Oradea, la 31 august decontările abia dacă atingeau 56% din sumele cheltuite cu lucrările. Ritmul acestora este însă mult mai avansat. Cel mai bun exemplu este noua centrală pe gaz, unde stadiul de realizare depăşeşte 85%, în vreme ce decontările nu au ajuns nici la 65%.

Asta, în condiţiile în care mecanismul cererii de plată încetează din 20 noiembrie, dată de la care Primăria rămâne pe cont propriu, iar tot ce nu decontează până la 31 decembrie pe bani europeni se va plăti anul viitor din banii orădenilor!

"Vom juca strâns!"

În acest context, Primăria forţează finişul cursei pentru implementarea proiectelor europene orientându-şi toate resursele financiare către închiderea lor la timp. "Vom juca strâns, pentru că mai sunt doar câteva luni până la sfârşitul anului, dar vom lua măsuri să nu apară probleme", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Pentru a evita mutarea cheltuielilor de pe finanţările europene pe bugetul local prin depăşirea termenului limită, Primăria îndeamnă constructorii să-i rupă facturi cât mai repede. Măsura e cu atât mai importantă cu cât decontările pot dura de la 3 săptămâni, cum se întâmplă pe proiectul pentru reabilitarea Cetăţii, dar pot ajunge şi la 8 luni, ca în cazul unor proiecte transfrontaliere derulate cu parteneri din Ungaria.

"Ca să nu ne trezim în situaţia de a plăti lucrările din banii orădenilor, am îndemnat constructorii să accelereze ritmul lucrărilor, să îşi cumpere toate materialele necesare şi să ceară rapid decontarea lor. Astfel, chiar dacă se întâmplă ceva şi se prelungeşte vreun proiect în anul următor, să ne rămână de plată doar manopera", spune city-managerul Eduard Florea.

Goana după bani

Măsura, altfel lăudabilă, riscă însă să blocheze bugetul local. Posibilităţile financiare proprii ale oraşului sunt limitate şi, ţinând seama că zeci de constructori vor rupe facturi simultan, există riscul ca o parte din ele să nu poată fi plătite. Ceea ce ar fi catastrofal. "Constructorul care nu îşi primeşte banii poate să intre în incapacitate de plată şi să oprească lucrul, ceea ce nu îşi doreşte nimeni", spune directorul economic al Primăriei, Nadia Haş (foto).

Municipalitatea a înăsprit măsurile de executare silită pentru a forţa încasarea celor circa 65 milioane lei pe care le mai are de primit de la cetăţeni şi firme din taxele şi impozitele pe 2015, şi concomitent încearcă să-şi reducă cheltuielile. Primăria va bloca proiectele încă neîncepute, va amâna pe 2016 toate lucrările care pot fi amânate şi va încerca să obţină de la constructori şi prestatorii de servicii amânarea plăţilor pe anul viitor.

Directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, şi şeful Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, au ordin să-şi verifice listele cu lucrări şi să se limiteze doar la cele strict necesare. "Probabil vom amâna pe anul viitor lucrările la cinematograful Transilvania, achiziţionarea a încă 60 de camere de supraveghere, refacerea instalaţiilor de la unele grădiniţe şi altele. Nu e mult, dar se adună", spune Beltechi. Măsuri similare va lua şi Direcţia Tehnică, amânând repararea unor străzi şi amenajarea unor parcări.

Mai luăm un credit!

Reducerea cheltuielilor e, totuşi, insuficientă. La cererea Direcţiei Economice, Consiliul Local a hotărât marţea trecută contractarea unui credit de 100 milioane lei care să asigure rezervele necesare pentru derularea în bune condiţii a decontărilor cu finanţatorul european. "Este vorba de un credit-punte, cu trageri multiple în funcţie de plăţile pe care trebuie să le facem, pentru care punem banii la loc pe cum ne intră din fondurile europene", explică city-managerul Eduard Florea (foto).

Creditul va fi contractat prin licitaţie şi va fi o garanţie că oraşul are de unde plăti lucrările şi orice cheltuială neaşteptată. Nu de alta, dar sunt destule! "La proiectul noului CET am primit fără nicio explicaţie o corecţie financiară preventivă de 5%, în valoare de 12,5 milioane lei, a durat 70 de zile până ne-au fost transmise motivele corecţiei, am trimis lămuriri, explicaţiile au fost acceptate, dar banii tot nu ne-au fost deblocaţi. Practic, acum noi credităm finanţatorul european, în loc să fie invers", spune şi Nadia Haş.

Situaţii similare, pe cât de absurde, pe atât de grave, pot da peste cap oricând bugetul oraşului. Pentru a evita o criză, municipalitatea depune eforturi să-şi ia precauţii extraordinare în ultimele luni ale actualului ciclu de finanţare europenă. Măsuri pe care, însă, n-ar fi trebuit să le ia dacă nu lăsa totul pe ultimul moment. Cea mai motivantă clipă...


"Facem tot posibilul să stingem plăţile pe proiecte. Nu vreau să ajungem în situaţia de a finaliza în decembrie lucrările din proiectele europene, dar să le plătim din banii orădenilor în ianuarie pentru că nu le-am decontat la timp"

Nadia Haş, directorul economice al Primăriei


DATORI
82,2
milioane euro este soldul datoriilor oraşului, la buget anual de circa 50 milioane euro


ORDINE ÎN DATORII
Primărie, vreau refinanţare!

Situaţiile excepţionale cer măsuri excepţionale. Municipalitatea orădeană se luptă să închidă proiectele europene folosindu-se de fonduri redirecţionate de la lucrări mai puţin urgente şi împrumuri contractate special, dar în 2016 va încerca să pună ordine şi în datoria publică. Conform estimărilor, anul viitor oraşul va avea de plătit rate, dobânzi şi comisioane de 57 milioane lei, sumă în care nu e cuprins şi noul credit de 100 milioane lei.

"În 2016 vom face o restructurare a datoriei publice împărţind ratele dincolo de 2020, astfel încât să avem libertate de mişcare şi în anii următori dacă vrem să contractăm împrumuturi pentru cofinanţarea altor proiecte europene", explică city-managerul Eduard Florea. În prezent, gradul de îndatorare al oraşului se ridică la 27%, sub nivelul de 30% permis de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
bolovan
bolovan vrem sa iti platesti facturile
Postat 17 Septembrie 2015, 23:48 de pop2
mirare?
Lucrari scumpe, facute in graba, pe banii oradenilor, pentru clientela politica. Treaba romaneasca
Postat 17 Septembrie 2015, 09:21 de neajean
CAP
@CHRIS: In principiu ai dreptate! Daca persoana fizica Ilie Gavril Bolojan ar avea pagina de FB ar avea dreptul sa-mi accepte comentariile! Sau un srl, la fel. Dar ce sa vezi? La Bolojan scrie " politician" si "primar". Deci persoana publica! Aleasa! La PMO scrie " autoritate guvernamentala". Se schimba treaba! Jurisprudenta CEDO releva ca un politician isi asuma din star posibilitatea de a fi supus unor crtici vehemente, mult peste ceea ce se accepta in cazul persoanelor obisnuite! Deci daca cei enumerati au avut aceste optiuni este problema lor! Eu nu ma dau cu capul de pereti! Gasesc alte posibilitati de exprimare! Eu NU INJUR, nu alte alea, exprim opinii care sunt adevaruri, chiar daca uneori se mai repeta! Ca sa le intre in cap...
Postat 16 Septembrie 2015, 17:13 de TDS
@tsd
he, he, he ! Si tu ai crezut ca ,,liberal" vine de la LIBERTATE?! Asa o fi fost pe vremea cand a scris Hasdeu Etimologicum Magnum Romaniae, azi PNL inseamna penali, asa cum psd inseamna puscariabili!
Postat 16 Septembrie 2015, 15:43 de pinonel
@tds
tds e vorba de preferintele unei persoane care are cont pe acel site de socializare. daca eu nu te vreau in lista de prieteni pentru ca nu imi place mutra ta sau pur si simplu nu te cunosc, nu iti accept cererea. ce e asa greu sa iti dai seama? oamenii nu te vor. te ignora. poate asta meriti sau poate ca le-ai ai umplut pana la refuz paginile de fb cu povestile tale despre impact, arhitect , plop nr 1 din piata unirii, plop nr. 2, plop nr. 3, etc. despre prioritatea 0 a primariei sa asfalteze prin fata ghetourilor nelocuite din cartierul europa si cate si mai cate. insa ai liber sa ii scrii la mang, ca tot sunteti prieteni pe fb. el poate mai suporta tipul asta de tortura. :)))
Postat 16 Septembrie 2015, 14:06 de User anonimizat
CENZURA PNL
@pinonel: SUNT CENZURAT PE PAGINILE DE FB Ilie Gavril BOLOJAN, PMO, Mircea MĂLAN, Florica CHERECHEȘ, Alina GORGHIU! Curat DEMOCRAȚIE, Coane Ilie!
Postat 16 Septembrie 2015, 12:01 de TDS
@tsd
Nu-l baga-n seama, e un neica-nimeni dintre cei 20-25%, MAJORITARII care au votat la referendumuri, aia pe care i-a (mai) putut si inca-i poate prosti nea ilie! P.S. Mi-a placut ce i-ai postast pe facebook lui pinocchio! Pe bolovan de ce-l ierti?!
Postat 16 Septembrie 2015, 11:27 de pinonel
CLIȘEE
@marius_ro: Din punctul meu de vedere "lipsa simțului civic" este deja un CLIȘEU! Cum nu ne convine o atitudine gata, lipsă de simț civic! Acum chestia cu satele nu se prea potrivește aici! Iar cârciumile din Oradea sunt aducătoare de sume frumușele la bugetul local! Popa Lucian știe!
Postat 16 Septembrie 2015, 09:06 de TDS
Hmm...
Nu sant nici burtos nici alcoolic..si daaaaaaaaaa am boicotat Referendumul....sper sa scapam de taranul birtinean...orasul arata ca unul bombardat....nici o logica in lucrari...toate incepute deodata..haos creeat dinadins...pt revenire la normal ..cam 5 ani...pina atunci...incarcati-va bateriile....
Postat 16 Septembrie 2015, 08:48 de Tinas
@ marius
Nu, nu te-ai facut deloc inteles asa cum organizatorii referendumului nu accepta esecul si inca mai cred ca oradenii sunt naivi si usor de manipulat. Daca suntem asa cum zici tu, 'burtosi', 'alcoolici', etc. de ce la ultimele alegeri locale primatul a iesit din primul tur fara drept de apel? Acelorasi miserupist atunci 'nu li s-a rupt'.
Postat 16 Septembrie 2015, 08:11 de User anonimizat
@bihoreanoradean
E ok si cu boicotul, il inteleg si e perfect normal, nu-i poti impaca pe toti. Dar poate au boicotat 2% din populatie. Hai sa fiu de treaba, voi pune 10%, desi probabil iti dai si tu seama ca e aberant. Daca erau 20.000 de oameni care vroiau sa boicoteze referendumul probabil se ajungea la manifestatii in strada. Ok, revenind. Au fost 28% prezenti si 10% au boicotat. Inca 20% au fost plecati in concediu. Deci 58% sau au fost la vot sau au o scuza... Mai lipsesc 42%. Sper ca m-am facut destul de bine inteles. @TDS, prin "burtosi" am facut referire la oamenii cu lipsa spiritului civic - pe care de cele mai multe ori ii vezi prin carciumi - vezi si tu pe la stiri prin satele inundate, cum se uita aia cu mainile in buzuane la pompierii care incearca sa le desfunde santurile, si eventual mai si rad pe seama lor - exact tipul ala de oameni nu s-a dus nici la vot.
Postat 16 Septembrie 2015, 01:06 de marius_ro
@ scortosul
Care 'urmatoare mandate'?
Postat 15 Septembrie 2015, 23:13 de User anonimizat
@TDS
Anul 2012 a fost anul in care Bolojan si-a aratat advarata fata: la mitingul organizat de Ponta si gasca lui in Oradea, oradenii au fost indrumati de insusi bolovan sa voteze PSD! De neiertat, indiferent de conjunctura politica! Cat despre lipsa de sincronizare a echipei din primarie in ceea ce priveste lucrarile si haosul din oras, chiar nu ma mira nimic si nici nu aveam asteptari.
Postat 15 Septembrie 2015, 23:10 de User anonimizat
@TDS
stii care e doferenta dintre mine si tine ?? Eu nu cred, eu sunt foarte sigur ca "echipa" lui e foarte slaba! urmatorul mandate , in urmatorul mandate trebuie sa isi caute alta echipa !
Postat 15 Septembrie 2015, 23:08 de scortosul
NOI NEMISCATORII DE RUC
@bihororadean: Ma mir ca au uitat de mancatorii de mici si bautorii de bere (sau i-au inclus la " burtosi " ). Mereu am spus ca pana la urma BOICOT-ul l-am iinvatat de la old PDL ( new PNL ). Iar vor spune ca acel boicot ( 2012 )a fost politic iar acum participarea la vot era pentru binele orasului! Sa zica ce-or vrea, boicot-ul este parte a jocului! Despre problemele strict tehnice nu ma pronunt, datele mi se par fitave asa ca nu ma hazardez...Remarc totusi ca nu a existat o buna coordonare lucrari/finantare! Eu cred in continuare ca echipa Bolojan este extrem de slaba si acesta este unul din motivele sincopelor!
Postat 15 Septembrie 2015, 22:48 de TDS
@marius
Din cultura ta generala lipseste un cuvant: BOICOT. Ia pune manuta pe un dictionar si documenteaza-te. Si inca ceva: cum poti sa asociezi marea masa de oradeni care nu au iesit la referendum cu "spargatori de seminte" si "burtosi"? Inteleg ca a fost o lovitura pentru partid si gibonul caruia-i pupi dosul.. dar hai sa fim seriosi: ai ajuns penibil.
Postat 15 Septembrie 2015, 22:27 de User anonimizat
@marius-ro
Cu regret trebuie sa-ti dau dreptate de data asta ! Da numai de data asta !
Postat 15 Septembrie 2015, 21:46 de scortosul
@pionel
Despre amenda aia s-a tot spus, daca ai fi fost mai atent ai fi citit si tu cum sta treaba cu ea (ca nu se mai plateste). Referitor la referendum, daca tie nu ti-a convenit ca se face referendum nu-nseamna ca nu trebuia facut. Si din pacate informarea publicului nu prea ai cum s-o faci pe gratis. Daca burtosii si semintarii oradeni isi miscau fundul la vot, banii "aruncati" pe referendum nu mai erau "degeaba". Si da, s-au aruncat bani de 2 ori pentru ca lumea s-a plans ca n-a fost destul de informata. Ce-i drept in birturile din spatele blocurilor informatia ajunge mai greu...
Postat 15 Septembrie 2015, 21:25 de marius_ro
Presiunea politica
Politrucii pun presiune pe functionarii din primarie pentru a face tot posibilul, sa fie platita la timp clientela politica! In orice caz, politrucii nu raspund, asa ca daca se intampla ceva...functionarii vor fi de vina! Nu sunt bani pentru scolile si gradinitele, unde invata copiii nostri, in schimb sunt bani pentru piatra "de fite" din Italia si terase pe Dealul Ciuperca! Pentru acestea se imprumuta orasul?!
Postat 15 Septembrie 2015, 21:16 de LauraD
@cioara
Despre banii aruncati pe referendumuri nu spune nimeni nimic? Si nici despre ciocnirea cu asteroidul ala numit amenda in cuantum de 33 mil. euro de la Comisia Europeana!
Postat 15 Septembrie 2015, 19:35 de pinonel
De ce au bagat atunci bani in biserica???
Explicati-mi si mie: daca banii nu mai ajung nici macar pentru toate lucrarile programate in scoli si gradinite DE CE S-AU BAGAT BANI DIN BUGETUL ORASULUI IN BISERICA ORTODOXA DIN CENTRUL CIVIC????
Postat 15 Septembrie 2015, 19:05 de BlackCrow
varianta indulcita
Ok, asta e varianta pentru prostimea care inca mai crede in 'lucrul bine facut'. Sunt curios ce surprize ne asteapta la anu'.
Postat 15 Septembrie 2015, 17:09 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON