URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2013, 16:31

Şarlatanie la vedere: Bihoreni, fiţi atenţi pe mâna cui vă lăsaţi ochii!

Şarlatanie la vedere: Bihoreni, fiţi atenţi pe mâna cui vă lăsaţi ochii! ŢEAPĂ DESCOPERITĂ. Marţea trecută, două bucureştence s-au prezentat în Santăul Mic şi au început să dea "consultaţii oftalmologice" în căminul cultural. Când au fost luate la întrebări despre autorizaţii şi parafe, şi-au luat tălpăşiţa...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creduli, mulţi dintre bihoreni şi-au lăsat în ultimii ani ochii pe mâna unor aşa-zişi specialişti care au venit la ei în sat ori la locul de muncă şi i-au "vrăjit" cu oferte de consultaţii gratuite şi ochelari ieftini. În final, însă, clienţii au ajuns să plătească mai mult decât dacă apelau la un cabinet oftalmologic şi s-au trezit cu ochelari cu care nu văd cu nimic mai bine...

Optică nesănătoasă

Un adevărat fenomen al înşelătoriei sperie cabinetele de optică medicală. De circa 2-3 ani, prin toată ţara se plimbă mai multe firme, neavizate de Direcţiile de Sănătate Publică, ce practică aşa-numita Optică Mobilă. Fraierind primăriile, conducerile instituţiilor şi şcolilor că demersul lor face parte din campanii naţionale de protejare a vederii, presupuşii specialişti se instalează în cămine culturale, pe coridoare sau oriunde găsesc un colţ liber şi măsoară gratuit dioptriile celor atraşi de mirajul unor consultaţii gratuite şi de posibilitatea plăţii în rate a ochelarilor.

"Toate consultaţiile, inclusiv cele de măsurare a dioptriilor, sunt activităţi medicale conexe şi se pot desfăşura numai în cabinete special amenajate. Ochelarii nu sunt altceva decât proteze medicale. Mai mult, medicina ambulantă este interzisă în România", spune unul dintre medicii înscrişi în Asociaţia Opticilor din Bihor, organizaţie care se înfiinţează tocmai pentru a lua atitudine împotriva şarlatanilor.

Reţete în orb

În ultima perioadă, la oftalmologii şi optometriştii autorizaţi au apelat zeci de bihoreni care s-au ales cu ochelari prescrişi greşit. "La acea măsurătoare, indivizii respectivi pot da doar o valoare aproximativă a dioptriilor, de multe ori greşită. Şi asta pentru că aparatul specific, numit dioptron, trebuie să fie corect calibrat şi periodic verificat, nicidecum hurducat prin toată ţara. În plus, la aceste aşa-zise consultaţii nu se pot descoperi eventualele probleme care se ascund în spatele dioptriilor, precum cataractă, glaucom, diabet...", spune un specialist.

Cum mulţi dintre bihoreni probabil nu ştiu că şi la cabinetele autorizate consultaţiile sunt fie gratuite, fie oferite bonus la comanda ochelarilor, se lasă uşor convinşi de "medicii ambulanţi". Şi, culmea, de multe ori plătesc mai mult decât ar face-o la cabinetele autorizate. Naivii achită pe loc avans, fără a primi bon fiscal, iar restul prin curierat la primirea ochelarilor. Toate astea fără a primi, însă, nicio garanţie.

Chiar dacă oftalmologii susţin că practica există de multă vreme, DSP Bihor a luat act de ea abia la sfârşitul săptămânii trecute. "Vom analiza cu atenţie sesizarea şi vom încerca să găsim metode să-i descoperim şi să-i amendăm. Este mai greu să dăm de ei din moment ce nu figurează în Registul Unic al Cabinetelor Medicale", spune Daniela Rahotă, directorul instituţiei. Între timp, cei care au căzut în capcană rămân şi cu banii luaţi, şi cu sănătatea ochilor în pericol...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Toti am patit
Am avut o experienta tare neplacuta. Aveam o problema pentru ca abia imi facusem o pereche de ochelari de vedere, dar tot nu vedeam cum trebuie. Am fost de 2 ori la cei care mi-au facut ochelarii ( nu spun firma ) sa le pun ca tot am probleme cu vederea cu toate ca abia mi-au facut ochelarii, dar de fiecare data imi spuneau ca dureaza pana se acomodeaza ochii... Am stat si am asteptat cateva zile, dar durerile de cap deveneau insuportabile. In drum spre servici am vazut magazinul Optica Iris si am vrut sa pun o intrebare. Mi-au oferit o consultatie gratuita si mi-au masurat si dioptriile de la ochelarii facuti de ceilalti... Mi-au confirmat exact ce credeam si eu, ca dioptriile erau gresite la ochelari. Mi-au facut ei o pereche noua de lentile si vedeam perfect! Chiar au dat dovda de profesionalism...mai rar asa ceva la noi! Va multumesc Optica Iris!
Postat 05 Mai 2017, 22:08 de maria0toader
Adevarul
Nu contest ca sunt firme ciudate care fac optica mobila cu gândul la bani, dar cam asa sunt toate magazinele de optica! Stau în magazin ca niște păianjeni pe panze care își așteaptă prada care sa le plătească toate nevoile. Glaucom, diabet, cataracta? De multe ori sunt noțiuni necunoscute indivizilor care zac în magazin fără legătură cu domeniul și dispuși doar la a face o programare atunci când va fi în magazin și un"autorizat". Doctor? Doar în capitala de județ și pe bani multi! Drept urmare magazinisti și medici de familii cu atitudine de mafioți nu permit alt traseu al oilor/pacienților decât cel indicat de ei? De ce? De bani, de calitate al produsului și încă o data de bani pentru produse în special ale celor din București, care sunt mai ieftine și mai calitative fata de ale magazinistilor. Gândiți-vă cum au acces cei de la sate și comune la un optometrist sau un doctor? Pai la indicația nasului/doctor! Acesta ii va spune omului unde sa se ducă și cu cine sa vorbească, altfel nu mai chip de discuție cu acest doctor de care oamenii vor mai avea nevoie pe viitor pentru rețele de zi cu zi. Dar la un minioraș? Sigor ca în oras este deschis un cabinet de un nespălat cu acces la primar și primarie și fără cunoștințe în domeniul optic dar cu cunoștințe unde am spus mai devreme. Dar nespălatul are de obicei datorii "morale" și de unde le plătește? Din prețul mărit al ochelarilor și lentilelor! Drept urmare, cum credeți ca se simt dragii de ei când vin în zona profesioniști cu preț mic! Nu prea bine, ii apuca transpirația și guita într-una ca actul medical are de suferit!! Concluzia? Concurenta e buna pentru clienți nu și pentru păianjeni...
Postat 20 Iunie 2016, 22:52 de Bihor-de-cacat
Legea nr 176/2000 si nr 527/1999
@karina Măsurarea dioptriilor ochelarilor (OPTOMETRIA) face parte din activitățile medicale conexe reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătății Nr. 527/1999 conform cărora se supun acelorași reguli ca orice activitate medicală, adică se desfășoară numai în cabinete standardizate cu optotipi de măsurare a acuității vizuale la 5 metri distanță, cu aparate calibrate și verificate metrologic. Totodată conform Legii Nr 176/2000, ochelarii de vedere sunt considerați dispozitive medicale, vânzarea acestora fiind strict reglementată și ea nu poate face sub nici o formă obiectul comerțului ambulant.
Postat 09 August 2013, 14:14 de Cristi
luati atitudine
AVIZ CELOR CARE SI-AU FACUT OCHELARI IN OPTICILE MOBILE!!!!!acum ca lucrurile au inceput sa se puna in miscare si autoritatile au inceput sa ia masuri, cei care au fost inselati au sanse sa-si recupereze banii in urma reclamatiilor pe care le pot depune la institutiile competente!!!! Politie, DSP Bihor, OPC.
Postat 29 Iulie 2013, 13:32 de Maria
realitatea
O activitate medicala nu se poate desfasura pe holuri coridoare camine culturale ambulant!!!!!Sunt sute de oameni care au fost inselati pentru ca au platit un produs si au primit altceva....Sa ma ierte Dumnezeu dar uitati-va la doamna din poza care consulta:)))))chiar daca este cu spatele .....uitati-va unde si in ce conditii se fac consultatiile in opticile mobile,sunt atatia oameni care nu vad cu ochelarii executati de opticile mobile si nu au cui sa li se adreseze pentru reparatii etc....Nu este normal , deontologic ca lucrurile sa decurga asa nu poti face un act medical in conditii inproprii!!!!!!
Postat 26 Iulie 2013, 09:20 de andreea
Tara tuturor posibilitatilor.
Credeti Optica Mobila, ca aceste explicatii si discutii pe care spuneti ca le aveti se pot face pe holurile institutiilor sau intreprinderilor? Maine, poimane o sa ajungem sa mergem la cinema si acolo o sa gasim un orelist care va dori sa te consulte, o sa mergem la piata si acolo sa gasim un stomatolog... si exemplele pot continua. Fratilor, un act medical nu il poti face oriunde si oricum. Parca ne intoarcem in antichitate pe vremea lui Hipocrate. Am o nedumerire, optometristul are cumva studii mai multe decat un medic si datorita lui medicii au pacienti pentru operatii?
Postat 25 Iulie 2013, 23:51 de MITICA
Optica Mobila
Eu va contrazic...Timp de 3 ani am lucrat pe optica mobila si am vazut cum functioneaza aceasta.Acolo se trage pentru comision intradevar,dar nimeni nu este obligat sa cumpere si oricum sunt preturile mai mici decat intr-un cabinet.Cei din cabinete sunt tepari mari.O consulatie corecta nu depinde de aparate .de optometrist,sau de doctor si de persoana care e consultatata, in primul rand.Trebuie sa stie sa explice ce vede,daca ai e bine cu dioptia pe care i-a fost pusa...Lumea are impresia ca daca e pus la dioptron,el va scoate valorile corecte si nu mai trebuie facut testul la optotip...In orice optica,optometristul face consulatia,doctorul intervine doar atunci cand e vorba de o boala a ochiului.Si multi doctori sa fie multumiti pentru ca datorita opticii mobile au avut pacienti la operatii...Intradevar mai exista si cazuri in care nu persoanele respective nu au nici o calificare in domeniu,dar vinovati sunt cei care ai primesc in institutii fara sa ceara acte.
Postat 25 Iulie 2013, 18:14 de karina
teapa mare asta
astia cu opticile mobile is niste tepari necalificati care nu doar te jecmanesc de bani dar isi si bat joc de sanatatea ta.la maicamea au fost la fabrica si au facut ochelari la gramada si la mai multi de acolo le-au dat dioptrii gresite plus ca cei care faceau consultatii doar pretindeau ca ar fi medici...jecmaneala..hotie pe fata
Postat 24 Iulie 2013, 20:43 de mihai
orbii
astea doua au fost si la KAUFLAND anul trecut cu consultatii gratuite dar sa-ti faci ochelarii la ele,cu livrare prin curier,dar nu prea au avut succes.
Postat 24 Iulie 2013, 17:36 de geo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON