URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2013, 14:15

România a pierdut procesul cu fraţii Micula. Statul trebuie să le dea 250 milioane de dolari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statul român a pierdut procesul de arbitraj cu grupul de firme European Drinks, al gemenilor Ioan şi Viorel Micula, intentat acum 8 ani, şi trebuie să plătească celor doi oameni de afaceri daune de circa 250 milioane de dolari.

Este primul proces pe care România îl pierde la Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). Decizia finală nu a fost încă publicată pe site-ul ICSID, dar a apărut pe site-ul specializat avocatie.ro. care citează IA Reporter, un site specializat pe protecţia investitorilor în faţa Guvernelor.

Facilităţi anulate

Statul român se vede acum obligat să plătească daune pentru că, acum 8 ani, a anulat facilităţile fiscale acordate grupului fraţilor Micula, cuvenite pentru că a investit într-o zonă defavorizată. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare. Facilităţile au fost acordate pentru 10 ani, dar după 5 ani au fost retrase.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula sunt însă şi cetăţeni suedezi (au emigrat în timpul perioadei comuniste, dupa care s-au întors dar şi-au păstrat cetăţenia acordată de statul scandinav) şi, în această calitate, au dat în judecată statul român la ICSID, pentru că România şi Suedia au un tratat bilateral de protejare a investiţiilor.

Alături de firma internaţională Freshfields Bruckhaus Deringer, statul român a fost reprezentat de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Solicitaţi pentru un punct de vedere, cei de la NNDKP au spus că "din raţiuni de confidenţialitate nu pot furniza un răspuns pe această temă".

Contactat de Economica.net, Viorel Micula nu a intrat nici el în detaliile deciziei tribunalului arbitral. "Din câte ştim noi, sentinţa este cam definitivă. Acum mingea este în terenul statului. Tot ce vrem noi este să păstrăm locurile de muncă. Suntem cel mai mare investitor suedez în România, am investit peste 2 miliarde de euro, vrem să continuăm investiţiile", a spus Viorel Micula.

Întrebat dacă va dori de la stat banii cash, sau ar accepta şi altceva în contrapartidă, Micula s-a eschivat de la un răspuns direct. „Repet, tot ce vrem e să continuăm investiţiile, să păstrăm locurile de muncă şi să creăm unele noi", a precizat acesta.

Contactat de BIHOREANUL, Ioan Micula a confirmat existenţa sentinţei, dar a refuzat şi el să co omenteze, spunând că grupul de firme va emite un comunicat de presă pe această temă.

Fraţii Micula, afaceri şi avere în declin

În anii '90 Ioan şi Viorel Micula, proaspăt întorşi din Suedia, puneau bazele a ceaa ce urma să devină cel mai mare grup din industria alimentară, European Drinks and Food., cu afaceri cumulate de aproape un miliard de euro la nivelul anilor 2007-2008. Dacă la acea vreme, firma bătea Coca Cola-România fiind una dintre puţinele ţări europene în care se întâmpla asta, afacerile au intrat încet-încet, în declin, ajungând la doar 40% faţă de perioada de vârf.

Fraţii Micula au mai investit şi în agricultură, turism şi media, dar cel puţin în ulimele două domenii afacerile nu au avut succesul scontat. Oamenii de afaceri au spus că principala cauză a declinului afacerilor lor ar fi expansiunea din ultimii ani a pieţei negre, mai ales pe segmentul băuturilor alcoolice.

La jumătatea acestui an, firmele controlate de gemenii bihoreni aveau datorii de circa 156 milioane de lei către stat, deci este posibil ca o parte din daunele pe care ar urma să le primească de la stat să se compenseze cu datoriile către bugete.

Potrivit ultimei ediţii a topului 300 Capital al celor mai bogaţi români, fraţii Micula ar deţine o avere evaluată la 160 milioane de euro, fiind pe locul 27 în clasament. În 2010, averea lor era de circa 600 milioane de euro, iar cei doi erau în top 10 al celor mai bogaţi români.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Cine plateste?
Statul roman plateste, adica noi, prostimea !
Postat 16 Decembrie 2013, 07:51 de Un cetatean
???
CAND AM VAZUT NUMELE sova.,, in toata ecuatia asta....mi-a fost clar...securistii...pe val...
Postat 14 Decembrie 2013, 13:03 de eu
@Onanist
Ia vezi ziarul financiar, editia electronica !
Postat 14 Decembrie 2013, 10:53 de DlGoe
Si puscariasii castiga impotriva Romaniei
Fartatii Miculesti au castigat la fel ca puscariasii de la noi care se plang ca li s-au incalcat drepturile de a se informa prin internet sau prin telefon in timpul detentiei. Asac ca acum a fost un experiment, au castigat prima runda la Wasgington, iar cand o sa fie in detentie o sa mai castige odata la CEDO. A treia oara nu se pune ca nu vor mai fi in Romania.
Postat 14 Decembrie 2013, 10:39 de Bill
Re: Dl Goe
Bati campii cu gratie si ne impui capul cu zaharul tau de diabetic care ai citit ceva pe Internet ca sa te dai destept. Comentariile de mai jos sunt pertinente, germenii astia doi sunt niste banditi internationali, interlopi care beneficiaza de legi facute numai pentru ei si, pe principiul care reuseste sa fie mai smecher, incearca sa iasa din faliment pe banii romanilor, dupa ce tot pe banii nostri si-a facut fabrici si uzine, case si hoteluri, masini si elicoptere. Aceasta e esenta subiectului, dar erai atent probabil la altceva.
Postat 14 Decembrie 2013, 10:10 de Anafist
esenta, pe scurt, fara a bate campii
În timp ce Ioan Micula a apelat la serviciile unor firme internaţionale de avocatură, King & Spalding şi Schönherr, Viorel Micula a fost reprezentat în instanţă de firmele Shearman & Sterling şi Dragne & Asociaţii, cu avocaţii Stelian Garofil şi Andreia-Oana Dumitrescu. Iniţial, Viorel Micula a lucrat cu avocaţii Gheorghe Muşat şi Luminiţa Popa, alături de Gelu Maravela, care la momentul respectiv era partener în cadrul Muşat & Asociaţii.Avocaţii români implicaţi în proces de partea statului au fost Adriana Gaşpar, Ana Diculescu-Şova şi Manuela Nestor de la NNDKP, precum şi Ciprian Badea şi Bogdan Mirghiş, din cadrul departamentului legal al MFP. Tribunalul arbitral a fost format din următorii arbitri: Laurent Lévy (de origine braziliană/elveţiană), Stanimir A. Alexandrov (de origine bulgară), desemnat de fraţii Micula şi Georges Abi-Saab (de origine egipteană), desemnat de România. La sfârşitul procesului statul a raportat instanţei că a avut cheltuieli legale în valoare totală de 11,5 milioane de euro, în timp ce reclamanţii au raportat costuri de 18,4 milioane de euro. Tribunalul a stabilit că cele două părţi vor împărţi cheltuielile de judecată în mod egal, dincolo de costurile individuale suportate de fiecare dintre părţi. În suma de 376,4 mil. lei pe care statul trebuie să o plătească fraţilor Micula, tribunalul a inclus compensaţii de 85 mil. lei pentru creşterea costului zahărului, 17,5 mil. lei pentru creşterea costului unor materii prime altele decât zahărul, 18 mil. lei pentru ratarea ocaziei de a face stocuri de zahăr şi 255,7 mil. lei pentru profituri nerealizate din vânzarea unor bunuri finite. La aceste sume se adaugă dobânzi de ROBOR la trei luni plus 5%, calculate începând cu martie 2007 pentru costul zahărului, noiembrie 2009 pentru stocurile de zahăr şi mai 2008 pentru profiturile nerealizate.
Postat 14 Decembrie 2013, 07:18 de DlGoe
el, fotomodela si bihoreanul
In schimb BIHOREANUL a castigat procesul cu un individ de o calitate cel putin indoielnica, pripasit de prin AUSTRICIA pe meleagurile bihorene! Acestuia i-a fost respinsa azi 13.12.2013 actiunea promovata la Judecatoria Oradea! BRAVO, BIHOREANUL!
Postat 13 Decembrie 2013, 23:37 de TDS
Fratii chimici
Acest dublu sinistru, de-a lungul anilor, au facut pe reteta bine cunoscuta a "capitalismului romanesc" evaziuni, tepe, neplata impozitelor. Faptul ca statul e condus de niste incompetenti si infractori, face ca acest proces sa para o gluma proasta pe spatele romanilor de rand. E ca si cum s-ar judeca intre ei Fane Spoitoru si Bercea mondialu. Nimeni nu castiga, toti pierd. Statul roman are legi aberante, pe care nici el nu le respecta, incercand sa impuna altora respectarea lor. Daca n-ar fi trist, ar fi comic. In rest, ramane cum am stabilit : suntem africanii Europei de care toti rad.
Postat 13 Decembrie 2013, 18:51 de Lolek si Bolek
Miza a fost tocmai compensarea cu datorii
.
Postat 13 Decembrie 2013, 17:36 de Nice
niste "taran"i
Acesti "domni" sunt de fapt niste parveniti. Cu toata averea lor ,nu sunt capabili de gesture sincere de filantropie. Da , le vom da cca 250.000.000 de dolari USA. Apoi , STATUL ROMAN , adica NOI , LE VOM CERE DE URGENTA SUMELE PE CARE ACESTI INDIVIZI NI LE DATOREAZA CA IMPOZITE SI ALTELE.Si cred ca ne datoreaza cel putin tot atata. Dupa aceea adio zona defavorizata .
Postat 13 Decembrie 2013, 17:29 de titel
FBD si NNDKP au reprezentat cu rea intentie Statul Roman!
Cele doua case de avocatura, sub presiunea finantatorilor din umbra ai fratilor Micula, nu au invocat nici o clipa in fata ICSIS faptul ca ZONA DEFAVORIZATA s-a creat ulterior INVESTITIEI aflate deja acolo, iar protectia economica legislativa s-a realizat cu destinatie pentru ei. Pe de alta parte, la data ridicarii facilitatilor si desfiintarea practic a zonei defavorizate, fratii aveau dubla cetatenie, romano-suedeza. Ambii au renuntat la cetatenia romana in momentul in care au inaintat actiunea in instanta comerciala de la Washington. Un alt aspect tine de faptul ca sentinta ICSIS nu este irevocabila, iar plata despagubirilor de catre Statul Roman se poate face dupa declararea irevocabila a deciziei, adica peste inca o etapa de litigiu, in conditiile stricte in care grupul economic cu sediul in Romania isi plateste anterior datoriile catre bugetul de stat. Asa ca, nu e vorba de bani ci doar de redeschiderea Cutiei Pandorei, ca sa-si aminteasca finantele ca si la Bihor are bani de recuperat. Asadar, Dumnezeu le aranjeaza pe toate dupa planul lui si nu al Statului Roman sau al fratilor Micula.
Postat 13 Decembrie 2013, 17:20 de Life
ei as
S-a eschivat de la un raspuns,,,....pai nu depinde de ei....hotararile le iau superiorii lor...ei cu maimutareala..
Postat 13 Decembrie 2013, 16:25 de eu
compensare
Pai sa faca atunci compensare cu cele 380 mil datorate statului roman.
Postat 13 Decembrie 2013, 15:47 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON