URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2015, 17:55

Florica Cherecheş: Legea Educaţiei, schimbată pentru a descuraja învăţământul profesional în interesul "Sorbonicilor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal Florica Cherecheş acuză Guvernul că masacrează legislaţia educaţiei. Prin Ordonanţa de Urgenţă 94/2014, emisă pe 29 decembrie anul trecut, la trei zile după încheierea sesiunii parlamentare, Guvernul a schimbat Legea Educaţiei, principala modificare cunoscută opiniei publice fiind posibilitatea unui deţinător al titlului de doctor în ştiinţe de a renunţa la acest titlu, astfel că - pe bună dreptate, susţine Cherecheş - Ordonanţa a fost dată "cu dedicaţie" pentru ca premierul Victor Ponta să-şi "rezolve" problema doctoratului plagiat.

Pe lângă asta, însă, probabil pentru a masca acest scop principal, Ordonanţa loveşte puternic în învăţământul profesional, care devine o "victimă colaterală".

Astfel, Cherecheş a afirmat că, în timp ce în prezent şcolile profesionale pot funcţiona în baza unui parteneriat între Inspectoratele Şcolare şi agenţii economici care vor să aibă viitori angajaţi bine calificaţi, asigurând cursanţilor pe lângă bursa oferită de stat, de 200 lei pe lună, încă una, tot de 200 lei, şi oferindu-le locuri de muncă la absolvire, OUG 94 prevede ca din următorul an de învăţământ şcolile profesionale să poată funcţiona numai la cererea expresă a agenţilor economici, numai după ce aceste solicitări sunt aprobate de un aşa-numit "Consorţiu Regional", nedefinit (despre care Ordonanţa nu spune nici ce este, nici din cine e format), apoi de o altă structură (la fel de necunoscută), numită "Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatelor Sociale", în final fiind necesară şi aprobarea Inspectoratelor Şcolare şi a Ministerului Educaţiei. "Se introduce enorm de multă birocraţie", spune Florica Cherecheş.

Pe de altă parte, în timp ce în prezent şcolile profesionale funcţionează pe baza unor contracte de şcolarizare a ucenicilor, OUG 94 obligă agenţii economici să le încheie cursanţilor contracte de muncă. "Evident, costurile vor creşte", explică Florica Cherecheş.

Potrivit acesteia, şcolile profesionale - înfiinţate în Braşov, Sibiu, Alba, Argeş, Hunedoara (în Oradea există Şcoala Eurobusiness, care şcolarizează în unităţi existente viitori muncitori pentru firmele din Parcul Industrial) - au fost foarte bine apreciate de agenţii economici (care au investit în dotarea acestor şcoli), dar şi de Camera de Comerţ Româno-Germană şi Ambasada Germaniei la Bucureşti, care a contribuit anul trecut cu 10.000 euro la "Caravana Meseriilor", pentru a explica tinerilor din mediul rural avantajele acestui tip de învăţământ. "Anul trecut a absolvit prima promoţie a acestor şcoli, care a scos muncitori calificaţi atât după cursuri de pregătire de doi ani, cât şi de un an. Au încheiat asemenea şcoli 35.000 de tineri, din care 98% au fost angajaţi imediat de agenţii economici, iar pentru acest an Camera de Comerţ Româno-Germană a estimat un necesar al cifrei de şcolarizare de 65.000 de locuri", a spus Cherecheş.

Deputatul liberal consideră, însă, că prin noua Ordonanţă de Urgenţă, a treia care modifică Legea Educaţiei în ultimii doi ani, se doreşte descurajarea acestei forme de învăţământ şi "îndrumarea" către universităţi a tinerilor (care, dacă legislaţia ar fi rămas neschimbată, ar fi optat pentru şcolile profesionale), mai ales în contextul în care anul trecut Guvernul a permis înscrierea la universităţi inclusiv a tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat.

"Noi (n.r. - PNL) ne vom opune, atunci când Ordonanţa va ajunge în Parlament, ca ea să fie aprobată. Dar şi colegii (n.r. - de la putere) vor trebui să înţeleagă că dacă dorim creşterea ratei şomajului şi evitarea risipirii banului public - pentru că absolvenţii şcolilor profesionale nu doar că nu mai cer ajutoare de şomaj, ci devin contribuabili - atunci trebuie să ne adecvăm ofertele educaţionale la piaţa muncii", a spus deputatul Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
poetul...
@grigore: Bodea acum e ocupat! Scrie versuri...
Postat 17 Ianuarie 2015, 11:03 de TDS
Auleu...
Hau hau hau...specific liberalilor,vorba multa ,saracie garantata!Lipseste Bodea care se vedea si el premier!Mina birjar,iarna-i lunga...!
Postat 17 Ianuarie 2015, 10:54 de grigore
alte intrebari
1. A auzit cineva de localitatea SIMLEUL SILVAIEI? Ca Stelica zice ca de-acolo e! Eu unul n-am auzit dar mai stii... 2. Ce legatura exista intre mecanica si educatie/invatamant?
Postat 17 Ianuarie 2015, 00:18 de TDS
intrebare
Intrebare-ntrebatoare: deputata are 55 de ani! Consortul banuiesc ca tot pe-acolo se situeaza! Cum mama saraciei Stelica a absolvit Universitatea Oradea? Ca UO(zisa Sorbonica pe buna dreptate)a aparut pe piata dupa 1990? Deci stimabilul a facut studii superioare dupa 30 ani? Ca "branconierul" Igas? Sau ca Boghicevici de la Arad(cea care viseaza din nou la Ministerul Muncii? PS Am inteles ca s-au descoperit niste neregului in ceea ce priveste studiile si la Alinutza Gorghiu! Teza de doctorat nu i-o verifica nimeni?
Postat 17 Ianuarie 2015, 00:14 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON