URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2015, 14:56

Episcopul Virgil Bercea, trimis în judecată pentru dare de mită și complicitate la abuzurile primarului de Beiuș, Adrian Domocoș

Episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, în dosarul primarului de Beiuş, Adrian Domocoş.

Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Oradea, dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei în cursul zilei de marţi.

"Inculpatul Domocoş Adrian Nicolae este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită, abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, iar inculpatul Bercea Virgil este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul", arată comunicatul Curţii.

Concret, episcopului i se impută că a semnat un contract de parteneriat între Episcopia Greco-Catolică şi firma controlată de primarul suspendat al Beiuşului, pentru concesionarea unui spaţiu comercial la o chirie subevaluată. PS Bercea este acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

În schimbul parteneriatului, procurorii DNA pretind că Episcopia nu a mai fost obligată să declare spre impunere cele 51 imobile cu destinaţie comercială, neîncasarea taxelor şi impozitelor pe clădirile respective, provocând bugetului municipiului Beiuş o pagubă de 330.000 lei.

"Dosarul se află în cameră preliminară, fiind fixat termen pentru verificarea măsurilor preventive pentru mâine, 11.03.2015, iar termenul pentru verificarea cererilor şi excepţiilor în cameră preliminară este fixat la data de 02.04.2015", mai arată comunicatul instanţei.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte 9 persoane, între care secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin, inculpat pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii, contabila şefă Stela Iambor şi un om de afaceri, George Bunea, pentru infracţiuni similare.

Adrian Domocoş este acuzat de luare de mită şi 4 infracţiuni de abuz în serviciu, aceste din urmă învinuiri fiind formulate şi legat de faptul că firma pe care o controlează a renovat clădirea primită în concesiune cu autorizaţii şi avize emise în fals de subalternii săi.

Au fost trimişi în judecată, de asemenea, secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş, şi un referent de la Biroul Arhitectului Şef, Ioan Uşvat, care semnaseră documentele emise în fals pentru autorizarea renovării spaţiului închiriat de firma primarului de la Episcopie.

Totodată, se vor prezenta în faţa instanţei auditorul Primăriei, Daniela Petruţ, şi inspectorii Biroului Impozite şi Taxe, Florin Morgovan şi Daniela Blaga, care nu au făcut demersuri pentru ca Episcopia să declare imobilele în vederea impozitării.

Odată cu trimiterea în judecată a dosarului, cei patru funcţionari publici, dar şi secretarul Consiliului Local Beiuş vor fi suspendaţi din funcţii până la pronunţarea unei sentinţe în caz.

Biserica nu a comentat trimiterea în judecată a episcopului Bercea, susţinând că nu are deocamdată informaţii suficiente. "Episcopia Greco-Catolică de Oradea aşteaptă o inştiinţare oficială din partea autorităţilor pentru a vedea exact capetele de acuzare aduse reprezentanţilor Episcopiei pentru a putea informa opinia publică mai în detaliu. Imediat ce primim o copie după rechizitoriu vom reveni cu o poziţie mai în detaliu", a anunţat, marţi, Episcopia.

Citiţi despre cum a ajuns episcopal greco-catolic Virgil Bercea în colimatorul procurorilor DNA Oradea iar ex-primarul Beiuşului după gratii în articolul: "Preasfinţit la DNA: Episcopul Virgil Bercea, cercetat de DNA pentru afaceri cu primarul penal al Beiuşului"

Citiţi şi:

"Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, despre acuzaţiile DNA: "Nu este uşoară această cruce"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rusine Domocos
Este cea mai mare nedreptate care se poate face unui om deosebit.Daca acele cladiri trebuiau impozitate si nu au fost e vina unor angajati si nicidecum vina episcopului.Se incearca si acum in 2015 lovirea in imaginea Bisericii Greco Catolice.Cei care au lovit in biserica in anii 40 - 50 sunt aceeasi si astazi.Rusine justitiei din Romania pt. acest gest.
Postat 11 Martie 2015, 10:41 de Beiusean
@vlad_s
Subscriu in totalitate. Este regretabil faptul ca un OM care, pe langa dedicatia cu care pastoreste comunitatea greco-catolica (mult incercata si deseori pe nedrept hulita in ultimele decenii printr-o serie de actiuni sustinute de dezinformare), a ajutat fara ezitare, dezinteresat, in masura in care acest lucru a fost posibil, foarte multi oameni care i-au cerut ajutorul (printre care, recunosc, ma numar si eu!), a ajuns sa fie inconjurat de oameni care nu au nimic in comun cu cele sfinte si sa ajunga acum sa patimeasca pentru anumite fapte cu iz penal ale acestora. Sper si eu, la randul meu, ca justitia ii va demonstra nevinovatia si ca adevaratii vinovati (daca faptele penale se confirma), chiar daca unii provin, din pacate, chiar din sanul bisericii, sa plateasca dupa lege. Dar nimic nu este intamplator, poate ca acum a venit momentul sa se aleaga graul de neghina si in cadrul acestei biserici mult prea incercate.
Postat 11 Martie 2015, 01:38 de dan
Nedreptate
Cred ca este o nedreptate ceea ce i se intampla Preasfinititului Virgil Bercea zilele acestea si sunt sigur ca justitia va demonstra nevinovatia sa. Il cunosc personal pe acest om si nu cred ca ar face astfel de fapte, iar adevarul va iesi la iveala de curand si sper sa fie la fel de mediatizat ca acuzele nedrepte care i se aduc.
Postat 10 Martie 2015, 23:36 de Vlad_S
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON