URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2016, 14:43

Thank you for not smoking

Thank you for not smoking foto: fromthedriversseat.co.uk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Azi mergem la pub-ul din sat", mi-au zis prietenii la care poposisem pentru câteva zile, pe drumul de la Belfast înspre casă. Eram într-un sătuc simpatic, plin de case, niciuna la fel cu alta, străbătut de străduţe pline de verdeaţă, cu tihnă la tot pasul, oameni care se cunosc de mici şi un cimitir în care liniştea se înscăunase regină pe viaţă. Era duminică, era soare, era bine.

Birtul, amplasat într-o clădire din centrul aşezării, funcţionează fără întrerupere de vreo patru sute de ani! 400 de ani, înţelegeţi? A stat deschis inclusiv în timpul războiului, când avioanele germane aruncau cu bombe la promoţie. Acolo se întâlneau localnicii să schimbe păreri, să facă pronosticuri, să-l înjure pe Hitler, să asculte radioul, să bea. Acolo se adună şi acum, pe timp de pace. În duminicile în care se organizează curse pe circuitul de Formula 1 din satul vecin, Silverstone, localnicii stau la bere, urmăresc cursa la TV şi ascultă urletul motoarelor prin geamurile larg deschise.

Şi iată-mă duminica, înainte de prânz, în crâşma-legendă cu un pint de bere în mână. Nu-mi vine să beau la ora asta, dar, la cât am plătit, nu se cade nici s-o las neatinsă, aşa că mă pup ritmic cu halba încercând să o dovedesc. Încet-încet, pub-ul se aglomerează. Bărbaţi tineri, bărbaţi vâstnici, femei... Văd ceva neobişnuit - familii ieşite la socializare, îmbrăcate în straie elegante, cu copii cu tot. Beri pentru domni, cocktailuri pentru doamne, răcoritoare pentru adolescenţi, dulciuri pentru cei mici.

Atunci, în acel moment, acolo, în acel sătuc cu 800 de locuitori, am descoperit diferenţa majoră dintre pub-ul englezesc şi birtul românesc. Dacă la noi birtul e văzut ca loc de pierzanie şi cuibar de drame familiale, la ei, pub-ul e punctul de întâlnire, de socializare, inima comunităţii, locul în care se întâlnesc să-şi povestească vieţile, să se întrebe de sănătate, să-şi paseze gânduri şi să se asigure că vor fi acolo şi mâine. Dacă în birtul românesc femeia calcă doar ca să-şi târască soţul beţiv acasă, în pub-ul din Syresham bărbaţii stau la un pahar împreună cu nevestele. Mă rog, nu toţi, doar cei curajoşi.

Mi-am amintit acea zi minunată petrecută în liniştea rurală a Angliei vineri seara, când, după cină, am mers în localul meu preferat din pasajul Vulturul Negru să beau o bere nefiltrată. La masa de lângă mine, împreună cu părinţii şi prieteni de-ai lor, doi copii de nici 3 ani. S-au jucat, au ronţăit tortillas, au băut apă şi răcoritoare, au fost fericiţi că sunt împreună cu cei pe care îi iubesc. O imagine atât de imposibilă în urmă cu o săptămână, când locul era plin de fum înecăcios de ţigară. M-am simţit ca în acea duminică englezească de neuitat. Pentru că acum, la fel ca în minunatul pub din Syresham, nici în birturile româneşti nu se mai fumează.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
idilic
intr-adevar pub-ul britanic este un loc curat si fara fum de tigara. insa ce transpare si transpira puternic comparativ cu birtul romanesc este lipsa de culoare. mediul este steril, daca vreti, o prelungire a legumei din supermarket, care leguma arata f bine insa nu are aroma si gust. cam asa si cu birtul englezesc. oamenii par ca nu se conecteaza unii cu altii cu adevarat. nici macar la un pahar de bere. englezii sunt mai civilizati decat noi, politicosi cat incape, deschisi si binevoitori. dar atat. nu-ti vor spune ce gandesc sau simt decat intr-un tarziu. nimic catastrofal. daar totusi.. parca birtul e locul unde mergi sa te-mparti cu celalalt, sa te lasi vazut. ca totul sa fie mai usor, dai pe gat si o bere, doua. si cu toate astea vei sfarsi in a vorbi nesfarsit despre vreme si subiecte cu precadere neutre.. in final tot am sa-l prefer pe bacele taciturn care miroase a oaie si fan si pufaie molcom din tigara. si stiti de ce? pentru ca e autentic. pentru ca mintea lui e inca virgina de conceptul politically correct. mai pe scurt, imaginea pe care autorul articolul a zugravit-o cum ca in birtul rural englezesc toata lumea e ca in The Shire, tinutul hobbitilor e cam departe de adevar..
Postat 22 Martie 2016, 12:35 de quentin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON