URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2014, 17:28

Senatorul Rozalia Biro: UDMR vrea facilităţi la pensionarea femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Cele 29 de organizaţii judeţene de femei ale UDMR care funcţionează la nivel naţional au propus, iar parlamentarii UDMR au acceptat, o modificare a proiectului prin care Guvernul doreşte să schimbe Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii în sensul egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. Pe lângă schimbările propuse de Guvern, care vizează creşterea graduală a vârstei de pensionare şi stagiului complet de cotizare, până în 2030, UDMR doreşte ca din vârsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani să se scadă câte un an pentru fiecare copil crescut, dacă au stagiul complet de cotizare", a spus senatorul Biro Rozalia într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea.

Baiurile îmbătrânirii

Biro a afirmat că modificarea Legii 263/2010 a fost iniţiată de Guvern în scopul egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor în contextul în care în întreaga Uniune Europeană criza financiară şi economică a determinat creşterea cheltuielilor în sistemele publice de pensii, pe fondul creşterii numărului pensionarilor şi a speranţei de viaţă.

"Banca Mondială a făcut o evaluare potrivit căreia în Uniunea Europeană vom simţi o scădere a numărului de contribuabili la sistemul pensiilor publice, cu 16%, în perioada 2010-2060 şi o creştere, concomitent, a numărului pensionarilor, cu 15%, ceea ce va face să se accentueze deficitul sistemelor de pensii până la 12% din Produsul Intern Brut al UE", a explicat senatorul UDMR, adăugând că "aceste cifre trebuie să determine măsuri care nu sunt nicidecum populare, între care cea mai importantă este creşterea vârstei de pensionare spre 65-70 de ani".

"În acest context, Guvernul face propunerea de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, pentru creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor, până în anul 2030, de la 59 la 65 de ani", a mai spus Biro.

Aceasta a afirmat că în România, în prezent, vârsta de pensionare a femeilor este de 59 de ani şi respectiv 65 de ani pentru bărbaţi, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 28 ani şi va creşte anul viitor la 30 de ani, iar stagiul minim de cotizare va creşte, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, de la 13 la 15 ani în cursul anului viitor. "În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 ani pentru femei şi pentru bărbaţi, stagiul de cotizare complet de 45 ani, iar cel minim de 30 ani. În Italia, femeile se pensionează la 60 ani şi bărbaţii la 65 ani, stagiul complet de cotizare este de 41 ani pentru femei şi 42 ani pentru bărbaţi, iar cel minim, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 20 ani", a arătat senatorul UDMR.

Româncele, mai "uzate"

Cu toate acestea, motivând că "în Uniunea Europeană viaţa este mai liniştită şi mai calmă, în timp ce în România suntem mult mai agitaţi şi uzura oamenilor, fizică şi psihică, mult mai mare", senatorul UDMR a afirmat că "este nevoie şi de o facilitate pentru acele femei care cresc copii, deoarece astfel se stimulează natalitatea, deci creşterea numărului de contribuabili la sistemele publice de pensii, cât şi diminuarea muncii la negru, prin faptul că femeile vor avea interesul să aibă stagii complete de cotizare".

"Organizaţia de femeia a UDMR ţine cont de toate aceste lucruri, de recomandările Comisiei Europene şi de procesele incontestabile care au loc în Europa în ce priveşte îmbătrânirea populaţiei şi creşterea deficitelor de pensii, dar susţine această facilitate pentru femeile care cresc copii până la vârsta de 15 ani. Chiar dacă adoptarea acestei facilităţi va avea implicaţii financiare serioase, considerăm că ar fi o măsură echitabilă", a argumentat senatorul UDMR.

Potrivit Rozaliei Biro, atât proiectul Guvernului pentru modificarea Legii sistemului public de pensii, cât şi iniţiativa UDMR, vor ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor "probabil într-o săptămână sau două".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@stev3
Din titlu rezulta clar ce ai spus: o prostie. Mai baiete, accidentele astea de prezervativ iti vor plati peste cativa ani pensia, nu cainii, pisicile si pestisorul auriu pe care il cresti tu. In Romania de azi e foarte greu sa cresti un copil, sa cresti 2-3 trebuie sa fii putin inconstient. Cinste celor care se incumeta sa faca asta. Parintii nostrii, bunicii nostrii in vremuri mult mai grele au crescur 2-3-4-5 copii, noi nu suntem in stare sa crestem unul.
Postat 18 Aprilie 2014, 08:12 de emil
prostie
de ce sa favorizam pi.dele proaste care nu stiu cum se utilizeaza un prezervativ???
Postat 17 Aprilie 2014, 20:46 de stev3
De ce la 15 ani şi nu la 18 !?!
Oricum părinţii sunt obligaţi la întreţinerea copiilor până la majorat, iar dacă ajung studenţi până la terminarea studiilor respective !?! Poate Rozica vrea să se scape de ai ei cu cel puţin 3 ani înainte, ca să se "bucure" încă de tinereţe, cu pensie anticipată de senator !?!
Postat 17 Aprilie 2014, 19:17 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON