URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2014, 13:04

Săptămâna luminată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să mă ierte înaltele feţe bisericeşti şi enoriaşii pentru titlu, dar săptămâna care s-a încheiat a fost cu adevărat luminată pentru iubitorii de muzică din Oradea. Concertele indoor organizate în Toamna Orădeană, pentru unii singurul contact cu festivalul orădean, au oferit publicului posibilitatea de a alege un alt fel de sărbătoare a oraşului, fără carnaval, bere şi mititei. O săptămână greu de uitat.

Totul a început cu concertul Mezzoforte de luni, 6 octombrie. Sala Filarmonicii de Stat a fost plină ochi. Prezentă pentru a doua oară în Oradea, trupa islandeză l-a avut în componenţă şi pe chitaristul fondator Fridrik Karlsson, care lipsise data trecută. Fineţurile sale executate asupra coardelor au amplificat experienţa jazz-fusion care a încântat o sală întreagă. Nicio greşeală, nicio ezitare, niciun moment mort.

Un recital curat, cristalin, fără excese, fără bravuri. În faţa mea stăteau câţiva străini de Oradea, membri ai unei trupe de muzică. După momentul în care bateristul Gulli Briem a bătut cu beţele pe coardele basului lui Johann Asmundsson, unul dintre ei a cuvântat: "Băieţi, ce facem? Vindem instrumentele şi ne apucăm de agricultură?". Asta sintetizează bine experienţa Mezzoforte.

Săptămâna Luminată a continuat cu mult-aşteptatul concert Dan Andrei Aldea şi Pasărea Colibri. A fost evenimentul care a transformat pentru o seară Oradea în capitala muzicală a României. Sala Filarmonicii a fost arhiplină, cu oameni veniţi de prin Suceava, Bucureşti, Braşov, Arad, Timişoara sau Cluj. Un concert dominat categoric de emoţie. Emoţie şi bucurie din sală, din partea spectatorilor, dar, mai ales de pe scenă. Cel mai emoţionat a fost, fără doar şi poate, Dan Andrei Aldea. Artistul plecat acum 33 de ani din ţară a fost literalmente copleşit de reacţia publicului - aplauze în picioare şi ovaţii încă de la intrarea pe scenă.

Deşi unii se aşteptau să audă mai multe melodii din creaţia sa proprie, Aldea şi-a amestecat cântecele (Om bun, Din nou acasă, Brad bătrân, Cântecul bufonului) cu destul de multe cover-uri după artişti care l-au marcat (Hendrix, Clapton, Eagles, Creedence Clearwater Revival, Deep Purple), pe care le-a cântat cu negative. Solourile sale de chitară au fost însă încântătoare. În sală erau foarte mulţi copii, cei care, de obicei, îi ţin pe părinţi acasă. Dar, în seara de 8 octombrie, iată că părinţii s-au răsculat: "De la acest concert nu putem lipsi, aşa că veniţi cu noi!".

Şi tot în Săptămâna Luminată, o zi mai târziu, în Sala ARLUS (care e pe cale să primească un nume nou, total nepotrivit, după părerea mea), Călin Pop a susţinut recitalul de lansare al primului său abum solo, "Undeva", lansat în vară. Deoarece am fost implicat în organizare, n-ar fi corect să fac aprecieri despre eveniment. Vă povestesc doar că, înainte cu câteva zile, Călin m-a sunat să-mi spună: "Auzi, am aflat că Aldea ar vrea să vină la concert! Îţi dai seama? Vine profesorul!". După care s-a pus pe repetat ca un şcolar.
Iar Dan Andrei Aldea a venit. Şi i-a plăcut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON