URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2015, 13:31

Să operaţi bine! Vechi de 40 de ani, sălile de operaţii ale Spitalului Judeţean au fost modernizate la „STAS” european (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa a zeci de medici şi asistente, a preşedintelui CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe, a unui consilier municipal din Debreţin, dr. Papp Csaba, şi a viceprimarului Mircea Mălan, luni au fost inaugurate primele cinci săli de operaţii din cele zece ale Spitalului Clinic Judeţean din Oradea. Lucrările au fost începute anul trecut cu fonduri europene de 1,5 milioane euro din Programul de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro şi 1,1 milioane euro de la Primărie şi din veniturile proprii ale spitalului.

Vechi de la darea în folosinţă a spitalului, adică din 1975, sălile de operaţii nu au mai fost niciodată modernizate până acum, ba - mai mult - erau risipite prin toată unitatea, ca nişte "feude", cum s-a exprimat managerul acesteia, dr. Gheorghe Carp, exemplificând că sala de operaţii a secţiei de Chirurgie Buco-Maxilofacială era închisă mai tot timpul şi nefolosită.

Acum, datorită proiectului iniţiat de Carp în 2010, când era viceprimar, împreună cu fostul şef al Direcţiei de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş, şi coordonat de Cristian Delcea, specialist în cadrul aceleiaşi DMPFI, sălile de operaţii au fost reunite într-un singur bloc, unde au fost realizate circuite corecte, cu filtre pentru acces, cu săli de pregătire, săli pentru medici şi asistente şi săli de operaţii multifuncţionale, ce pot fi folosite pentru toate specialităţile după o pregătire de doar 10 minute, cum a spus Carp.

Toate cele cinci săli sunt dotate cu echipamente şi aparatură folosite în prezent în cele mai bune spitale publice din Europa. Pereţii sunt dublaţi cu inox special, zugrăviţi cu vopseluri speciale cu ioni de argint, pentru a preveni acumularea unor bacterii ori virusuri, au sisteme de ventilare cu flux laminar (nu aerisire naturală, care permite contaminarea aerului din interior) şi sunt dotate cu lămpi scialitice care, indiferent de poziţionarea lor, nu fac umbre. Toate aceste dotări şi amenajări fac, a spus dr. Carp, "să scadă foarte mult riscurile postoperatorii", asta pe lângă, fireşte, creşterea calităţii actului medical propriu-zis.

"Ne bucurăm foarte mult că banii s-au cheltuit foarte eficient", a spus şi dr. Papp Csaba, de la spitalul universitar din Debreţin, consilier al primarului din oraşul maghiar pentru probleme medicale şi coordonator, pe partea maghiară, al Programului de Cooperare Transfrontalieră în domeniul medical.

Dr. Carp a adăugat că restul celor cinci săli de operaţii a căror modernizare este făcută prin acest program la Spitalul Judeţean vor fi gata până la sfârşitul anului.

În cadrul aceluiaşi program, în decembrie 2014 a fost finalizată şi reabilitarea şi reechiparea blocului operator al Spitalului Municipal, la aceleaşi standarde şi cu aceleaşi sume, adică 1,4 milioane euro din surse UE şi 1,1 milioane euro de la Primărie şi din veniturile spitalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
modern
Felicitari domnule Carp Gheorghe
Postat 27 Aprilie 2015, 16:07 de ocsi
CERTITUDINE
E clar, Carp e mult mai bun manager decat medic in sine! OK, foarte bine!
Postat 27 Aprilie 2015, 13:44 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON