URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2009, 12:30

Să crape!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate mai ţineţi minte că luna trecută premierul şi ministrul Transporturilor au trecut prin Bihor. Dacă nu, vă amintesc motivul "vizitei de lucru": grija neţărmurită a celor doi faţă de stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania şi răspândirea promisiunii că vor aloca fonduri pentru ca lucrările să continue şi pe tronsonul din Bihor, nu doar în Clujul primului ministru.

Sunt sigur că bihorenii care la vremea respectivă, de bine, de rău, măcar au auzit de plimbarea-fulger a demnitarilor au şi uitat între timp de ei. Nici n-ar fi avut motive să-şi încarce memoria, de vreme ce nici Boc, nici Berceanu n-au mai dat de atunci un semn, cât de mititel, că nu i-a lovit amnezia de Bihor.

Neţinând socoteala discursurilor care au făcut din premier întâiul demagog al ţării, n-aş mai fi scris despre descinderea sa. Dar recent am trecut din nou prin Chiribiş, chiar după ce un grup de muncitori concediaţi de pe şantierul Autostrăzii au dat publicităţii o nouă scrisoare prin care protestau că, în timp ce ei sunt daţi afară, în locul lor sunt aduşi în continuare turci prin firma ENKA, cea căreia americanii de la Bechtel i-au încredinţat subantrepriza lucrărilor. Pe scurt, plângerea arăta că turcii sunt plătiţi regeşte (şi aşa şi este, în comparaţie cu românii), deşi nu au calificările necesare (ceea ce explică multe din erorile de execuţie de pe şantier).

Ca să scuze nepăsarea ridicată în această privinţă la rang de politică de stat, suporterii premierului i-au găsit scuze, spunând că nu se poate amesteca în treburile unor companii private. Greşit! Instituţiile statului sunt chiar obligate să intervină, mai ales că turcii nu au permise de muncă pe teritoriul României. Mai pe româneşte, lucrează la negru şi, deci, nu plătesc nici ei, nici angajatorul, vreun leuţ sub formă de impozite, taxe şi contribuţii sociale. Iar asta se întâmplă taman când Boc ţipă ca răstignit că statul nu are bani şi oferă ca singură soluţie concedierea în proporţii fără precedent.

Aşa că, pe când inspectorii ITM dormitează sau controlează doar firmele care nu-şi achită taxele de protecţie, la Autostradă pierdem cu toţii de două ori. O dată - că lucrările stagnează, a doua oară că românii îi plătesc pe turci să stea, cu milioane de euro bune pe an.

Fireşte, însă, că oficialii noştri n-au timp de mărunţişuri din astea. Singura lor grijă în legătură cu Autostrada este doar să inaugureze tronsonul Gilău-Turda înainte de alegerile prezidenţiale, chiar şi cu preţul ca şoseaua să se surpe la fel cum s-a întâmplat săptămâna trecută la centura Gherlei.

Ca Arghezi, le-aş ura să le crape inaugurarea sub ei şi să-i înghită pământul. Că nici vorbă, după cum se vede, să le crape, de ruşine că nu-şi fac datoria, obrazul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON