URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2013, 14:54

S-au pus pe treabă! Custozii de la Muzeu montează aparatură de monitorizare a rezervaţiei cu nuferi termali (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două luni după ce lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai a secat, apoi a îngheţat, compromiţând atât existenţa nuferilor, cât şi celorlalte specii protejate de aici, unicat în Europa, custozii de la Muzeul Ţării Crişurilor au instalat în rezervaţie o miră hidrologică pentru monitorizarea nivelului apei. Măsura, propusă de Muzeu şi agreată de Ministerul Mediului, a fost pusă în practică marţi, fiind un prim pas pentru o monitorizare mai atentă a nivelului apei din principalul lac al ariei protejate.

"După montarea mirei hidrologice, am finalizat măsuratorile topografice de detaliu în Ochiul Mare. Urmează să începem zilele acestea măsurătorile topografice de cotă, pe Pârâul Peţea şi în punctele de interes din Băile 1 Mai şi Felix", a declarat pentru BIHOREANUL muzeograful Radu Huza, custode al rezervaţiei cu nuferi termali.

Instalarea unei mire hidrologice a fost propusă de Muzeu atât Prefecturii Bihor, în cadrul discuţiilor din ianuarie pe marginea problemei dezastrului ecologic care a compromis rezervaţie naturală, cât şi Ministerului Mediului, la începutul acestei luni.

Agreată de autorităţi, propunerea a fost pusă în practică marţi. Aceasta este doar prima dintr-un set de măsuri ce vizează o monitorizare mult mai eficientă a fluctuaţiilor de nivel ale apei din Ochiul Mare, principalul lac al rezervaţiei. "După măsurătorile topografice, se vor stabili locaţiile din rezervaţie în care vor fi montaţi senzori de alertă la fluctuaţii ale nivelului apei din lacul Ochiul Mare", mai zice Radu Huza.

La solicitarea Ministerului, montarea senzorilor se va face sub suprevegherea profesorului Iancu Orăşanu, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în geologie din România, vechi colaborator al Muzeului pe problema rezervaţiei din 1 Mai, care va fi prezent săptămâna viitoare la Oradea.

Lacul Ochiul Mare este singurul din rezervaţie unde, de peste 100.000 de ani, trei specii unicat în Europa se dezvoltau în mediu natural în apele termal - nuferii termali, melcul relict şi roşioara lui Racoviţă. Pentru prima oară în existenţa sa, lacul a secat aproape complet, apoi a îngheţat, în 7-9 decembrie 2012, după ce izvoarele sale subterane s-au oprit.

Naturaliştii Muzeului sunt convinşi că temperaturile extreme au pus astfel în pericol de moarte cele trei speciile protejate, obişnuite să trăiască în ape a căror temperatură era mereu de peste 18 °C. Dezastrul din decembrie 2012 survine unei alte scăderi drastice a temperaturii apei din rezervaţie, care s-a produs cu exact un an înainte, însă atunci autorităţile nu au intervenit deloc.

La acest moment, Ochiul Mare este alimentat artificial cu apă geotermală dintr-un foraj din apropriere, iar problema salvării a ceea ce se mai poate din rezervaţie se află pe ordinea de priorităţi a Ministerului Mediului. Deocamdată, însă, în afară de monitorizarea nivelului şi temperaturii apei din lac nu s-au conturat alte soluţii de refacere a microclimatului termal natural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
MÂNCAŢI
RAHAT!!!!!!!!!!! POFTĂ BUNĂ !!!!!!! RAHAT...TURCESC BINEÎNŢELES !!!!!
Postat 27 Februarie 2013, 15:01 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON