URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2013, 12:09

S-a încheiat FTS 2013: Cel mai bun spectacol a venit de la Teatrul Naţional din Iaşi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt s-a încheiat, duminică seară, cu o festivitate de premiere găzduită de managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, care n-a uitat să mulţumească sponsorilor şi instituţiilor care au ajutat la organizarea evenimentului.

Împreună cu teatrologul Zeno Fodor şi cu directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, Daniel Vulcu a oferit premiile acestei ediţii a FTS. Festivitatea a început cu premiul pentru Creaţie dramatică, care i-a revenit scriitorului Ion Bogdan Martin, pentru piesa "Goi spre paradis".

În acest an, spectacolele de teatru scurt jucate la Oradea au fost jurizate de Florica Ichim, critic de teatru şi redactor şef al revistei Teatrul AZI, Ioana Moldovan, critic de teatru, asistent universitar la UNATC, actorul Mircea Diaconu, teatrologul Zeno Fodor şi scriitorul şi criticul de teatru Doru Mareş.

Juriul a decis că cea mai bună actriţă a acestei ediţii a fost Lorincz Rita, pentru rolul Femeia III în spectacolul "Gardenia" al Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" Timişoara, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Anton Tauf pentru rolul Barrymore din spectacolul "Barrymore" al Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj Napoca.

Premiul pentru cea mai bună scenografie la FTS 2013 a fost câştigat de Alina Herescu, pentru "Tăietura", spectacol al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad, în care joacă şi actorul Richard Balint, care de altfel a fost şi el nominalizat pentru rolul său la categoria "Cel mai bun actor".

Cel mai bun regizor al ediţiei a XIX-a a FTS a fost declarat Gabor Tompa pentru spectacolul "Leonida Gem Session" al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în timp ce premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru scurt al evenimentului a fost acordat pentru "Domnul Swedenborg vrea să viseze" al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Cum mulţi dintre câştigători plecaseră deja din Oradea, premiile au fost ridicate în numele lor de apropiaţi.

Şi în acest an a existat un premiu special al juriului, acordat după vizionarea tuturor spectacolelor din Festival, nu numai cele de teatru scurt, acesta revenind producţiei "Cei ce nu uită", a teatrului gazdă.

După acordarea premiilor, spectatorii orădeni au urmărit o nouă reprezentanţie a celui mai de succes musical produs la Oradea, "Scripcarul pe acoperiş".

Chiar dacă Festivalul de Teatru Scurt s-a încheiat duminică, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea va continua cu Festivalul de Teatru pentru copii, care se va desfăşura în perioada 7-13 octombrie la Sala Arcadia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
BRAVO
Felicitari tuturor! Scripcarul - a fost de zile mari ! BRAVO inca o data!
Postat 30 Septembrie 2013, 12:58 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON