URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2013, 14:55

Recuperarea creanţelor certe: Ordonanţa de plată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, Noul cod de procedură civilă, care a intrat în vigoare în 15 februarie 2013 reglementează o unică procedură în privinţa creanţelor certe lichide şi exigibile, respectiv procedura ordonanţei de plată. Debitorul poate să recunoască sau să conteste creanţa. Dacă debitorul contestă creanţa, instanţa verifică dacă contestaţia este întemeiată, în baza înscrisurilor aflate la dosar şi a explicaţiilor şi lămuririlor părţilor. În cazul în care apărarea debitorului este întemeiată, instanţa va respinge cererea creditorului prin încheiere.

Cu caracter de noutate se precizează la articolul 1020 alin 2 NCPC că dacă apărările de fond formulate de debitor presupun administrarea altor probe decât înscrisurile iar acestea ar fi admisibile, potrivit legii, în procedura de drept comun, instanţa va respinge cererea creditorului privind ordonanţa de plată prin încheiere. În cazul în care instanţa, ca urmare a verificării cererii pe baza înscrisurilor depuse, precum şi a declaraţiilor părţilor, constată că pretenţiile creditorului sunt întemeiate, va emite o ordonanţă de plată, în care se precizează suma şi termenul de plată.

Tot cu caracter de noutate, art. 1022 NCPC prevede că, în cazul în care debitorul nu contestă creanţa prin întâmpinare, ordonanţa de plată va fi emisă în termen de cel mult 45 de zile de la introducerea cererii. Nu intră în calculul termenului perioada necesară pentru comunicarea actelor de procedură şi întârzierea cauzată de creditor, inclusiv ca urmare a modificării sau completării cererii. O altă noutate importantă se referă la faptul că împotriva ordonanţei de plată se poate formula acţiune în anulare atât de către debitor cât şi de creditor, spre deosebire de vechea reglementare care conferea acest drept numai debitorului.

Cererea în anulare se soluţionează de către instanţa care a pronunţat ordonanţa de plată, în complet format din 2 judecători iar hotărârea prin care a fost respinsă cererea în anulare este definitivă. Trebuie precizat şi faptul că cererea în anulare nu suspendă executarea. Suspendarea va putea fi însă încuviinţată, la cererea debitorului, numai cu dare de cauţiune, al cărei cuantum va fi fixat de instanţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NImic nou, ci tot o mană cerească pentru ca avocaţii să ia bani mai mulţi !?!
Am o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, rezultată în urma unei decizii definitive şi irevocabile a ultimei instanţe (indiferent care ar fi aceasta) ... şi cu asta, odată investită (legalizată), în loc să mă duc direct la executorul judecătoresc ca să o pună în aplicare (cu demersul pe care-l face în mod curent şi la instanţa de fond), mai trebuie să mă adresez tot eu, încă odată, instanţei care să constate că este aşa şi nu altfel ??? Şi atunci ce s-a schimbat în bine cu noul cod ??? Este aceaşi varză a multiplelor reforme, ca să mai treacă după vreo 3-4 de judecată încă vrreo 2-3 de contestaţii şi suspendări !?! Iar după anii pierduţi să mai şi constaţi că nu mai ai pe cine executa, că a falimentat cu totul. Rămâne soluţia simplă şi rapidă .. un cap în gură şi banii jos debitorilor !?!
Postat 01 Iunie 2013, 19:25 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON