URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2017, 17:17

Reciclare... la mai mare! În 2016, orădenii au colectat selectiv peste o zecime din gunoaiele pe care le-au produs

Reciclare... la mai mare! În 2016, orădenii au colectat selectiv peste o zecime din gunoaiele pe care le-au produs NU COSTĂ NIMIC! Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, colectează şi transportă gratuit toate deşeurile reciclabile, astfel încât cetăţenii nu plătesc niciun leu pentru aşa numita fracţie uscată pe care o depun separat în containere şi pubele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statisticile municipalităţii arată că în fiecare lună a anului trecut un orădean a aruncat în pubele şi în containere, în medie, câte 6 kilograme de deşeuri menajere şi 800 grame de deşeuri reciclabile colectate selectiv.

Multe alte materiale care puteau fi valorificate au fost însă aruncate de-a valma cu resturile menajere şi doar o parte a fost recuperată la staţia de sortare din Episcopia. Datele Primăriei mai indică, de asemenea, că orădenii aproape au triplat cantitatea de deşeuri electrice şi electronice trimise la revalorificat. Semn că au învăţat ceva mai mult din lecţia reciclării, dar şi că mai au de aprofundat...

Gunoaie în cifre

Ca la fiecare început de an, Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea a realizat un bilanţ privind deşeurile aruncate de cetăţeni de-a lungul anului precedent. Conform datelor, în 2016 orădenii au trimis la depozitul de deşeuri administrat de firma Eco Bihor 15.362 tone de deşeuri menajere colectate în amestec, adică în pubelele şi containerele cu capace negre. Cantitatea totală a deşeurilor menajere este mai mică decât cea aruncată în anul 2015, când au ajuns la haldă 16.427 tone.

Raportat la o populaţie a oraşului de 196.367 persoane, conform celui mai recent recensământ, acest lucru înseamnă că un orădean s-a debarasat anul trecut de 70 kilograme de deşeuri menajere.

Acestora li se adaugă 37.353 tone de deşeuri colectate de la firmele din oraş, 15.184 tone de deşeuri adunate de pe străzi şi 2.180 tone de deşeuri rezultate din construcţii. Această ultimă categorie a înregistrat o valoare aproape dublă faţă de anul 2015 (când au fost 1.110 tone), semn că anul trecut orădenii s-au conformat legii în mai mare măsură, neabandonând la fel de multe deşeuri din moloz pe terenurile de la marginea oraşului.

Colectarea selectivă, pe plus

La capitolul colectare selectivă, orădenii stau ceva mai bine decât în 2015. În total, anul trecut au aruncat în igluuri, în sacii galbeni şi în containerele cu capace de aceeaşi culoare 1.996 tone de deşeuri reciclabile, o cantitate mai mică decât în anul precedent (2.009 tone). Totuşi, procentul fracţiei uscate din totalul deşeurilor la nivelul oraşului este mai mare, dat fiind că în 2016 cetăţenii au aruncat mai puţine deşeuri menajere. Un calcul aritmetic arată că, în medie, un orădean a colectat selectiv anul trecut 10 kilograme, adică 800 de grame pe lună.

Din totalul fracţiei uscate colectate din oraş, 712 tone au fost deşeuri de hârtie şi carton, 130 tone au fost sticle, 1.043 tone plastic, iar 110 tone metal. Interesant e că, spre deosebire de anul 2015, când au colectat selectiv 52 tone de deşeuri din metal, anul trecut orădenii au dublat cantitatea acestora.

Atenţie la amenzi!

Pe lângă fracţia uscată colectată selectiv, orădenii au mai valorificat şi alte deşeuri. Mai precis, 223 tone de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice uzate - aproape triplu faţă de 2015, când s-au strâns doar 78 tone din această categorie foarte importantă de deşeuri reciclabile. Vechile aparate, baterii, becuri şi alte dispozitive electrice sunt preluate de firmele de profil, desfăcute pe bucăţi şi refolosite, în mare măsură ca materie primă pentru alte echipamente.

În plus, la staţia de sortare a deşeurilor au mai fost valorificate deşeuri reciclabile şi din categoria gunoaielor menajere. Din containerele şi pubelele negre, muncitorii Eco Bihor au ales, pe cât au putut, PET-uri, doze de metal şi aluminiu, sticle, pentru a le trimite şi pe acestea la reciclat, însă aceste cantităţi nu au fost încă centralizate. În mod cert, n-au avut cum să scoată toate deşeurile reciclabile aruncate de-a valma cu resturile menajere.

Dacă vor continua să arunce laolaltă fracţia umedă şi cea uscată, orădenii riscă amenzi, această faptă fiind interzisă. De altfel, anul trecut Poliţia Locală a amendat aproape o sută de asociaţii de proprietari pentru încălcarea regulilor colectării selective. Cum amenzile pornesc de la 1.000 lei, e clar că soluţia cea mai bună rămâne colectarea separată a deşeurilor, în fiecare locuinţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON