URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2017, 19:38

Prefectul Ioan Mihaiu mulţumeşte bugetarilor şi firmelor care au ajutat la repararea caselor stricate de furtună (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În finalul reuninii Colegiului Prefectural de miercuri, prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să sublinieze că Bihorul, ca şi Maramureşul, sunt judeţele care au primit cei mai mulţi bani din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru înlăturarea efectelor furtunii de acum două săptămâni, repetând însă că de aceste resurse nu beneficiază şi persoanele fizice, pe care le vrea ajutate prin contribuţii voluntare ale unor instituţii.

"Am reuşit să cuprindem în evaluare (n.r. – a stricăciunilor înregistrate de proprietatea publică) o mare parte din sumele necesare pentru despăgubiri", a spus prefectul, adăugând apoi că Bihorul, ca şi Maramureşul, a primit de la Guvern o sumă mai mare decât Timişul şi Aradul. Mihaiu s-a confesat afirmând că din acest motiv a fost contactat telefonic de reprezentanţi ai presei din Timiş şi Arad, răspunzându-le însă că "totuşi în Timişoara şi Arad nu au fost aşa mari probleme în infrastructură" ca la noi.

Prefectul a făcut această precizare în contextul în care judeţul Timiş a primit de la Guvern puţin peste 3 milioane lei, iar Bihorul peste 8 milioane lei. "Nu se pune problema că (n.r. – la noi) s-au primit sume nejustificate", a spus Mihaiu, adăugând că are convingerea că în Bihor pagubele sunt mai mari decât în celelalte două judeţe, doar că mediatizarea a fost în acestea mai puternică.

Tot el a precizat, însă, că din banii primiţi se fac reparaţii exclusiv la obiective publice, nu şi la locuinţele bihorenilor afectaţi. "S-a lansat o idee falsă că în Bihor şi Maramureş s-au primit sume şi pentru persoane fizice. Nici vorbă!", a spus prefectul, specificând că din fondurile de la Guvern vor fi făcute reparaţii la clădiri şi bunuri ale unităţilor administrativ-teritoriale, la biserici, unităţi sanitare şi sedii ale unităţilor Ministerului de Interne.

Pe de altă parte, prefectul a ţinut să le mulţumească celor care au răspuns apelului său de a face "o acţiune voluntară în sprijinul persoanelor fizice". În timp ce pe un ecran rulau imagini ale stricăciunilor provocate de furtună unor gospodării sub genericul "Natura dezlănţuită", Mihaiu a spus că "până ieri au fost reparate 39 de case", iar "cei de la Direcţia Agricolă s-au oferit să sprijine biserici", în timp ce "instituţii mai mici, precum AFIR sau AJPIS, şi-au unit eforturile pentru a ajuta două familii nevoiaşe".

Prefectul a continuat, arătând că "m-au sunat şi firme mari care s-au implicat, să repare cel puţin câte o casă, şi primării neafectate", mulţumindu-le şefilor şi angajaţilor acestora pentru "implicare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON