URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2015, 19:46

Percheziţii DIICOT în Oradea, într-un dosar de evaziune în valoare de 14,3 milioane euro

Percheziţii DIICOT în Oradea, într-un dosar de evaziune în valoare de 14,3 milioane euro foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

25 de percheziţii au fost făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, în Oradea şi în alte oraşe din ţară, în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale specializate în infacţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile.  

Potrivit unui comunicat făcut public joi de DIICOT, descinderile s-au petrecut miercuri, pe raza municipiilor Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi a judeţului Ilfov, în urma unei sesizări primite de la Direcţia Generală Antifraudă, care a şi participat la documentarea cazurilor.

Membrii reţelei sunt suspectaţi că, în perioada 1 octombrie 2012 - 31 august 2014, au format un grup organizat, pentru a comite infracţiuni de spălare de bani şi de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile reprezentate de motorină EURO5 obţinută din uleiuri minerale.

Afaceri cu firme fantomă

Inspectorii Direcţiei Antifraudă au identificat nu mai puţin de 40 de firme care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 14.365.874 euro, reprezentând accize şi TVA, prin comercializare frauduloasă de produse energetice în perioada 2013-2014.

"Prin analize şi verificări specifice, inspectorii DGAF au identificat operaţiuni suspecte de introducere pe teritoriul naţional a unor cantităţi de cca 20.000 tone uleiuri anticorozive sau hidraulice (coduri NC 2710.19.91 şi 2710.19.99), nepurtătoare de acciză, dar cu proprietăţi similare motorinei. Produsele energetice erau achiziţionate din spaţiul comunitar (Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria) şi, având complicitatea firmelor de transport, erau însoţite de acte în care erau menţionate destinaţii fictive, precum Cipru sau Bulgaria", se explică într-un comunicat, de joi, al Direcţiei Antifraudă.

Operaţiunile erau făcute prin firme de tip „fantomă", înfiinţate în numele unor persoane cu situaţie financiară precară, pentru a da afacerii o aparenţă legală. „De fapt, circuitul firmelor tip „fantomă" interpus producea documente justificative de furnizare carburant şi certifica în fals plata accizelor, iar uleiurile minerale erau vândute către diverse staţii de alimentare carburanţi de pe teritoriul României, care le comercializau drept motorină, prejudiciind bugetul de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente şi TVA", arată Direcţia Antifraudă.

Profit reinvestit

Firmele „fantomă" erau utilizate pentru plata furnizorilor externi şi încasarea banilor rezultaţi din schema frauduloasă. Membrii grupării au dobândit sume de bani reprezentând TVA deductibil creat artificial prin operaţiunile fictive înregistrate în contabilitate şi acciza, toate nevirate la bugetul statului şi provenite din evaziune.

Sumele de bani erau retrase de infractori în numerar sau prin alte plăţi efectuate către societăţi comerciale controlate tot de aceştia. „Aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infracţional, fie au fost păstrate de aceştia", mai arată comunicatul DIiCOT.

La finalul percheziţiilor, 9 persoane au fost reţinute, urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Panificatia cind urmeaza?
Cind vine la rind si panificatia? La cite matrapazlicuri se intimpla la brutarii chiar nu gaseste nimeni nicio solutie sa ii opresca?
Postat 30 Ianuarie 2015, 09:58 de Mistermister341
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON