URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2015, 13:27

Pedeapsă blândă pentru "împăratul şpăgilor" de la Medicină: Romanul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pedeapsă mai mult decât blândă pentru fostul prodecan al Facultăţii de Medicină Oradea, Constantin Romanul, reţinut pe 26 iunie anul trecut după ce a fost prins în flagrant în timp ce încasa de la stundenţii medicinişti şpăgi între 50 şi 200 euro, "preţul" unei note de trecere la examen.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, medicul dezvoltase o adevărată industrie, cunoscută şi transmisă de la o generaţie de studenţi la alta, iar procedura era simplă. Banii se puneau într-un plic şi trebuiau duşi la cabinetul medicului de la Spitalul Judeţean, în săptămâna dinaintea examenului, dimineaţa între 7.00 şi 7.30.

Inculpat pentru luare de mită în formă continuată, în două dosare penale care ulterior s-au conexat, Romanul a primit, luni, sentinţa la Tribunalul Satu Mare: 2 ani de închisoare cu suspendare.

Pedeapsa este mai mult decât blândă în condiţiile în care ditamai profesorul universitar, doctor în ştiinţe medicale, vindea de ani de zile notele de la examene şi a fost dovedit că a încasat doar într-o singură zi, şpăgi de la 25 de studenţi, fapte pe care le-a şi recunoscut.

Hotărârea instanţei nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată de procurori, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Între timp, Romanul, care  a fost trimis în faţa instanţei în stare de arest domiciliar, a scăpat de "carceră", fiind eliberat sub control judiciar.

După cum se ştie, Constantin Romanul a fost prins în flagrant, pe 26 iunie, taxându-şi studenţii cu câte 200 euro pentru a-i promova la examenul pe care aceştia urmau să-l susţină cu el.

Universitarul, medic şi şef de secţie la Secţia Oro-Maxilo-Facială, a fost ridicat din cabinetul său din Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi reţinut, instanţele de judecată respingând însă cererea de arestare formulată pe numele lui de procurori, măsură pe care au înlocuit-o cu arestul la domiciliu.

Citiţi despre cum vindea universitarul notele ca pe o legătură de ceapă în piaţă în articolul:

Împăratul şpăgilor: Cum a ajuns Romanul să fie săltat pentru luare de mită

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON