URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2017, 14:41

Pe simţite: Centrul SOS Autism Bihor are de acum grădină şi sală senzorială, cu multe lumini şi plante aromatice (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii şi adulţii care se tratează la centrul SOS Autism Bihor vor testa de acum înainte noi tratamente.

Marţi la prânz, în prezenţa mai multor voluntari ai centrului, ai unor directori de instituţii sau organizaţii din Oradea şi a unor colaboratori, preşedinta organizaţiei, Simona Zlibuţ, a prezentat noile dotările ale centrului: o grădină şi o sală senzorială.

"Mulţumesc părinţilor şi sponsorilor care ştiu şi văd că noi facem ceea ce este mai bine pentru copiii noştri. Suntem o asociaţie de părinţi care încercăm nu să alinăm, ci să le creăm o viaţă cât se poate de indepedentă, pentru că noi nu vom fi întotdeauna aici", a declarat Simona Zlibuţ, la inaugurare.

După cum a explicat psihologul Ramona Kiss, grădina senzorială este foarte folositoare celor care suferă de autism, pentru că ei percep altfel stimulii decât oamenii sănătoşi. "Unora poate le place, caută să mai vadă şi să interacţioneze cu aceşti stimuli, altora din contră, nu le place ceea ce simt, ceea ce aud, ceea ce miros, iar noi trebuie să-i învăţăm să se adapteze, pentru ca toţi aceşti stimuli fac parte din viaţa reală", a explicat specialista.

Aşadar, pentru a-i ajuta să se obişnuiască cu felurite senzaţii, curtea centrului SOS Autism Bihor are acum ghivece cu plante aromatice, precum rozmarin, lămâiţă, mentă şi cepşoară, dar şi o alee senzorială, şerpuită şi formată din sectoare, fiecare cu alt tip de "fundaţie": un tronson e din nisip, altul din pietricele, un altul din scoarţă de copac etc.

Pe această alee, suferinzii de autism se plimbă desculţi, simţind efectele asupra tălpilor şi învăţând să se acomodeze cu ele. De asemenea, în curte există şi o mică grădină de legume, cu roşii, ardei şi vinete, unde este stimulat simţul olfactiv şi gustativ al bolnavilor.

Totodată, pe lângă diferite săli de terapii, în centru există de acum o sală senzorială, plină cu lumini colorate, statice sau dinamice, care din nou, îi ajută pe bolnavi. "În sală se creează posibilitatea de a se relaxa într-un mediu structurat, cu diverşi stimuli", a precizat psihologul.

În centrul SOS Autism Bihor merg la tratament, în fiecare zi, zeci de suferinzi de autism de vârste diferite, de la copii, la oameni în toată firea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON