URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2015, 11:51

Pacientul român

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la o măruntă carie până la un cancer grav, bolile românilor sunt descoperite cel mai adesea abia în stadii în care fie nu mai sunt vindecabile, fie sunt tratabile cu dureri, eforturi şi costuri mărite pentru pacient, medic şi sistemul sanitar.

Aceasta fiind situaţia, intenţia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să instituie obligativitatea controalelor medicale periodice, o dată la trei ani, şi să sancţioneze neefectuarea lor, ar fi meritat mai multă atenţie din partea specialiştilor şi mai multă înţelegere din partea publicului.

Până acum, destui reprezentanţi ai breslei au criticat ideea, afirmând că ministrul a pus carul înaintea bolilor. La oraşe e ok, dar la ţară sunt prea puţini medici, zic slujitorii lui Hipocrate, iar cabinetele sunt prea slab dotate. Ambele constatări sunt corecte, dar insiderii ignoră atât detaliul că şi de ei depinde dotarea propriilor cabinete cu minimul necesar (nici mecanicului auto nu-i asigură altcineva sculele cu care lucrează), cât şi pe cel că, pentru a derula programe de screening pentru depistarea timpurie a bolilor, au nevoie în primul rând să vrea să-şi facă meseria.

În acest sens, îmi permit să amintesc că, de pildă, programul pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin e compromis nu de indiferenţa statului (care îl oferă gratuit şi în mod efectiv), ci de cea a medicilor de familie, care nici măcar nu-şi informează pacientele cu privire la existenţa lui. De ce? Oricât ar durea diagnosticul, e clar: din lene.

De cealaltă parte, pacienţii s-au grăbit şi ei să respingă iniţiativa, invocând faptul că atunci când au probleme de sănătate deja diagnosticate, nu prezumate, accesul la laboratoare este dificil, că analizele se pot face gratuit doar în primele zile ale fiecărei luni, înainte de epuizarea fondurilor alocate de CAS. Şi acest lucru e adevărat, dar haideţi să fim sinceri: dacă Ministerul Sănătăţii i-ar obliga pe cetăţeni să se caute o dată la trei ani, nu cred că în 36 de luni nu ar găsi o săptămână în care să beneficieze de gratuitate. Pacienţa, la urma urmei, înseamnă în primul rând nu suferinţă, ci răbdare.

Mă tem că intenţia enunţată de ministru (poate nici n-a fost ideea lui) a fost criticată prematur atât din interes de către medici, cât şi din ignoranţă de pacienţi, iar formatorii de opinie i-au găsit cusururi mai degrabă fiindcă Bănicioiu e pesedist. Şi, totuşi, ideea nu trebuie compromisă. Omul nici măcar nu a inventat el apa caldă. În Marea Britanie, de pildă, cetăţenii sunt obligaţi să meargă la medic anual, sub sancţiunea că în caz contrar pierd asigurarea şi plătesc din buzunar serviciile.

Chiar şi în aceste condiţii nu văd de ce, încet-încet, prevenţia de nevoie nu ar funcţiona şi în România, în ciuda tuturor piedicilor. Nu e aceasta ţara în care întâi trebuie creată forma, care îşi cheamă apoi, aproape automat, şi fondul?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se strange funia....
Cei cu minte scurta sa nu citeasca!!! Inca o incercare ce supraveghere a individului, card obligatoriu, control oblagatoriu, iar fraierii, sau mai bine zis nepasatorii, sau cei care se iubesc pe ei prea mult, o musca la greu, ba chiar devin mari "predicatori" ai sistemului. E nevoie de organe pentru export, asa ca e nevoie si de date despre "stoc". "Oamenii" acestia nu ofera nimic gratis, decat in momentul in care au un plan si pentru seceris, altfel nu investesc in semanatura.
Postat 15 Aprilie 2015, 14:55 de detectiv
Un lucru bun daca se asigura si fonduri
Ar fi un lucru benefic daca s-ar asigura anual accesul fiecarui pacient la un set de analize de baza, in mod obligatoriu, si decontate pentru asigurati de catre CAS. Ar costa mai putin preventia decat tratamentul unei boli depistate prea tarziu! Si sa nu mai vorbim de calvarul prin care va trece pacientul !
Postat 15 Aprilie 2015, 12:54 de Rika
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON