URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2011, 09:43

Oradea ieri, Oradea azi: Muzeul Ţării Crişurilor, de la o instituţie de mândrie la una fără casă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1971. Un muzeu pentru toată Ţara Crişurilor

În Oradea au existat încercări de organizare a unui muzeu încă din secolul XIX. Între 1872 şi 1896, primul muzeu al oraşului, Muzeul Societăţii de Istorie şi Arheologie a Judeţului Bihor, era adăpostit într-o clădire special construită în acest scop de arhitectul Rimanoczy Kalman senior, clădire care nu a supravieţuit timpurilor. În nouă încăperi destinate expoziţiei de bază erau expuse obiecte de arheologie, istorie şi etnografie.

Acest cadru instituţionalizat a făcut posibilă dezvoltarea colecţiilor, precum şi impunerea unor măsuri de conservare şi depozitare a obiectelor. În 1918, muzeul avea un patrimoniu de 17.640 de piese, din care 1.377 aparţineau Colecţiei episcopului romano-catolic Ipolyi Arnold.

Pe perioada primului război mondial muzeul a fost închis, iar în 1948 a intrat în proprietatea statului. În 17 ianuarie 1971, sub numele de Muzeul Ţării Crişurilor, instituţia şi-a mutat sediul în Palatul Baroc, unde a funcţionat neîntrerupt până în 2006.

Muzeul are şi o veche tradiţie publicistică, încă din 1888 specialiştii săi tipărind diferite studii. Cea mai cunoscută publicaţie a muzeului este anuarul Crisia, editat încă din 1971.

03 sediu nou.jpg2011. Muzeu fără casă

În 2006, după 136 de ani de existenţă continuă, muzeul n-a avut de ales decât să-şi părăsească sediul, întrucât Palatul Baroc a fusese retrocedat Episcopiei Romano-Catolice.

Autorităţile parcă nici n-au vrut, de altfel, să păstreze imobilul. Deşi Palatul fusese donat de romano-catolici "în folosinţa veşnică" a statului, donaţia a fost contestată în 1997, pe motiv că nu fusese făcută de bunăvoie. În timp ce Consiliul Judeţean nici nu şi-a angajat la acea vreme avocaţi, Episcopia a câştigat definitiv clădirea.

Aşa că, din 2006, cele peste 389.000 de exponate ale muzeului stau în chirie în Palat, iar accesul orădenilor a fost permis rar, la expoziţii speciale. Inclusiv inscripţia "Muzeu" a fost demontată de pe clădire săptămâna trecută, din ordinul episcopului romano-catolic Bocskei Laszlo, nemulţumit că aleşii judeţeni n-au vrut să accepte o chirie mărită.

În acelaşi timp, au început lucrările de renovare a fostei Garnizoane Oradea, pentru a o transforma în sediu al Muzeului, lucrările fiind însă mult întârziate. Astfel că, deja de cinci ani, muzeul care a trecut prin două războaie mondiale nu primeşte, în vremuri de pace, o casă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Banul vorbeste
Astea sunt instantele judecatoresti din Oradea. Au dat toate cladirile de valoare unor organiszatii si institutii, duintre care unele nici nu au existat inainte de 1989 sau chiar de 1947. Iar complicii sunt institutiile publice obediente cererilor de retrocedare. Ce o sa faca episcopul romano-catolic cu cladirea muzeului. O sa se spele pe cap cu hirtiile lui, ca nu va avea bani sa intretina atitia mii de metri patrati. De aceea s-a isterizat, pentru ca pentru pirma data dupa 1990 un grup de consilieri judeteni au spus NU, AJUNGE ! Iar UDMR sa faca bine, cu aliatii lor din judet, sa-si mute sediul tocmai in fostul muzeu, ca altfel crapa si peretii de frigul ce va veni in ianuarie si februarie. Iar hudecatorii sa faca bine sa-i dea afara pe paznicii de la Selina, care nu-i lasa pe muncitori sa termine lucrarea noua.
Postat 14 Noiembrie 2011, 12:19 de Able
Hm
Daca "baietii locali" n-ar fi fost atat de ocupati cu ghiseftul, demult putea fi gata sediul nou din cladirea garnizoanei, si acum nu ar fi fost nici o problema. dar... "ei" nu se satura...
Postat 14 Noiembrie 2011, 10:20 de insatiable
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON