URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DIICOT: Cooperativa Munca în zadar

După o anchetă de 1 milion de lei, dosarul reţelei Lavanda Farm, care a păgubit Casa de Sănătate cu 2,7 milioane lei prin decontarea a peste 13.000 de reţete false, a fost returnat procurorilor. Un magistrat al Curţii de Apel Oradea a făcut praf rechizitoriul DIICOT în dosarul farmaciştilor şi medicilor de familie, eliminând declaraţiile date de 3.000 de martori şi acuzând anchetatorii că, audiindu-i "la grămadă" şi în absenţa avocaţilor, au încălcat drepturile inculpaţilor.

Sat fără câini!

După ce a concediat paznicii parcurilor pentru a face economii, municipalitatea va trebui să cheltuie bani serioşi pentru reparaţiile necesare în urma vandalizărilor. După numai o lună de la concedierea personalului de pază s-a instalat debandada: terenul de fotbal din Parcul Mihai Viteazul este distrus, corpurile de iluminat din Parcul Cetăţii au fost călcate în picioare, în Parcul Padiş au fost sparte bănci, iar Parcul Brătianu se umple de gunoi în câteva ore.

F(r)actura de curent

Obligaţi de liberalizarea pieţei să concureze, furnizorii de energie electrică din Bihor se bat în oferte. În timp ce furnizorul tradiţional Electrica a redus preţul pentru a deveni competitiv, Digi Energy atacă piaţa cu cele mai mici tarife, iar Enel încearcă s-o penetreze cu promovare din uşă în uşă.

La "munca de jos"!

Bihorenii obligaţi să lucreze în folosul comunităţii pot presta doar munci necalificate. Întrucât în tot judeţul sunt 54 de locuri unde pot să muncească, 53 fiind instituţii publice, "condamnaţii" trebuie fie să lucreze la spaţii verzi, fie să execute neştiute "activităţi gospodăreşti" la Mănăstirea Sfintei Cruci.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Gheorghe Paşc, directorul general al Aeroportului Internaţional Oradea:
Nu furăm pasagerii altora, ci ni-i aducem acasă pe ai noştri"

Duminică, 26 martie, la ora 10.15, la Oradea va ateriza o aeronavă Blue Air ce va aduce pasageri din Torino, iar după 20 de minute o alta, a companiei Ryanair, de la Barcelona. Dacă pentru oraşe precum Clujul ori Timişoara astfel de dimineţi sunt de mult obişnuite, pentru Oradea va fi o noutate, fiindcă prea mulţi ani aeroportul local n-a avut nicio cursă de linie externă. În plus, Oradea va mai fi legată de Milano din 29 martie, iar la finalul lunii octombrie şi de Londra şi Eindhoven, motiv pentru care BIHOREANUL l-a întrebat pe directorul general Gheorghe Paşc despre pregătiri, bazinul de clienţi şi concurenţa cu aeroporturile vecine.

"Naţionalizat" cu repetiţie

Un pensionar din Lugaşu de Jos protestează în faţa Primăriei comunale care îl fură "cu legea-n mână". După ce a redobândit un teren pe care statul comunist i-l luase ca să facă blocuri, bătrânul s-a trezit că aleşii locali l-au închiriat directoarei şcolii, care l-a ocupat cu un ABC construit fără autorizaţie, ultimii 13 ani petrecându-i în procese fără de sfârşit.

Întâlnire între cărţi

Nu toate încăperile Bibliotecii Judeţene sunt învăluite de linişte. Tot mai des, o parte din sălile instituţiei găzduiesc programe menite să apropie orădenii de lumea cărţilor.
Activităţile "extracurriculare" sunt dedicate deopotrivă adulţilor şi copiilor, între acestea numărându-se vizionări de filme în singurul cineclub din oraş şi reuniunile unui club de lecturi mai puţin obişnuite, asociate cu audiţii muzicale. Din această primăvară, bibliotecarii lansează pentru copii şi un curs de germană, precum şi un atelier de teatru menit să le stimuleze creativitatea.

ORADEA NOASTRĂ:

Lenea încurcă reciclarea!

Obligaţie instituită prin lege, colectarea selectivă a deşeurilor este încă o necunoscută pentru mulţi orădeni. O recunosc chiar preşedinţii asociaţiilor de proprietari din oraş, care spun că, deşi pun afişe în scările blocurilor şi le explică vecinilor că trebuie să-şi separe deşeurile în fracţie umedă (nereciclabilă, gunoi menajer) şi fracţie uscată (materiale revalorificabile), mulţi dintre aceştia ignoră mesajul. Fie pentru că nu au înţeles importanţa reciclării, fie pentru că nu vor...

"Oamenii caută ambalajele frumoase, nu soiurile gustoase"

 Fie că este vorba de curţile şi grădinile caselor sau de spaţiile verzi care înconjoară blocurile, toate prind din nou viaţă primăvara. Ca să crească frumos, dar şi să aibă randament, plantele trebuie însă întreţinute cu grijă. Daniel Boţa, administratorul magazinelor Danvert, specializate în comercializarea materialului semincer şi a altor produse agricole, explică lucrările necesare în această perioadă pentru ca toate să meargă din plin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PUSCARIABILII DIN DPI
Asa e Bolojane daca lai pus director la DPI pe nepotul lui Cornel Popa numai pentru ca are sange de Micula. Iti conduc altii primaria. Popescu proprietar de 3 Vile si peste 5 6 ani tu vei da cu subsemnatul si vei raspunde pentru toata spaga care se ia la DPI!
Postat 13 Martie 2017, 00:14 de zugrav
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON