URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2014, 07:22

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filiera arabă

Stupefiant: Ex-judecătorul Traian Munteanu a fost cercetat de DNA pentru că ar fi primit 40.000 euro ca să-i achite pe fraţii teroristului Omar Hayssam, în dosarul fugii siranului din ţară. Începută anul trecut pe baza unor informaţii furnizate de serviciile secrete, ancheta asupra magistratului orădean a fost abandonată, din lipsă de probe. În schimb, Înalta Curte a desfiinţat sentinţa lui Munteanu, condamnându-i pe arabi la ani grei de închisoare, dar aceştia nu îşi ispăşesc pedeapsa fiindcă, între timp, s-au făcut nevăzuţi!

Ei contra lor

Universitatea din Oradea şi-a dat în judecată unul dintre prorectori şi alţi 14 angajaţi, pentru că au încasat ilegal salarii pe munca în proiecte europene. După ce a trebuit să returneze Comisiei Europene 70.000 euro încasaţi în plus pentru trei proiecte de cercetare, Universitatea încearcă să recupereze banii de la beneficiarii între care se numără însuşi prorectorul Marcel Roşca.

Profesorul Simonei

Un orădean a propulsat-o pe Simona Halep în topul celor mai bune tenismene din lume. La doar 30 de ani, fostul jucător de tenis Andrei Mlendea şi-a dobândit un renume de antrenor de vârf după ce le-a avut ca eleve pe Simona Halep şi pe fosta nr. 1 mondial Jelena Jankovic.

Plagiator nu, copiator da!

Profesoara Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină, scăpată de sancţiunea cuvenită pentru un plagiat, pe motiv că a copiat "doar" pentru un suport de curs. La sesizarea BIHOREANULUI, Consiliul Naţional de Etică a constatat că o carte semnată de Cavalu, deşi "lipsită de originalitate", nu poate fi sancţionată ca plagiat, pe motiv că nu este o lucrare de cercetare, ci una didactică.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Emilian Pavel, viitor europarlamentar:
"Dacă nu se face sala polivalentă în Oradea o să ne fie jenă, dar se va face"

Din 31 de ani, Emilian Pavel şi-a petrecut 12 în PSD, partid căruia îi datorează funcţii importante: vicepreşedinte al Tineretului Social-Democrat, membru în Consiliul Judeţean Bihor, director în Ministerul Tineretului şi Sporturilor, iar mai nou, după ce colega Corina Creţu a devenit comisar european, eurodeputat. Produs al Liceului Gojdu şi absolvent al Facultăţii de Electrotehnică şi Informatică, e un PSD-ist atipic: ştie două limbi străine, iar până în 2013 a lucrat în privat, luând-o de jos, de la umil salahor în Germania până la consultant IT pentru un grup de firme austriece.
Înainte să-şi înceapă mandatul de eurodeputat, Emilian Pavel a discutat cu BIHOREANUL: despre modelele sale, despre cei care l-au ajutat în carieră, despre "lupii tineri" din PSD, despre recent încheiata campanie prezidenţială, dar şi ce va face în Parlamentul European şi ce lasă Oradiei după trecerea sa prin Minister. "Nu voi putea aduce bani de la Bruxelles", dar "am convingerea că sala polivalentă în Oradea se va face", spune tânărul politician.

Francezi de Palota

Comunitate cu o vechime de peste 200 de ani, germanii din Palota ar putea fi de fapt... francezi. Lingvistă la Universitatea din Saint-Etienne, orădeanca Silvia Aulagnon a descoperit că strămoşii şvabilor palotani au fost, de fapt, emigranţi francezi plecaţi din provincia Lorena, la fel ca binefăcătorul satului, contele Johann Maria Philipp Frimont.

"Sore" vitrege

Acuze grave la adresa asistentelor şi infirmierelor Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean. Trei femei între 54 şi 74 de ani care au suferit accidente vasculare reclamă rele tratamente suferite din partea unor asistente şi infirmiere, care nu le-au schimbat lenjeria şi scutecele, şi chiar le-au lovit cu pumnii.

Bun de închis!

CET-ul orădean funcţionează ilegal din decembrie 2013, când a expirat termenul limită impus de Comisia Europeană pentru conformarea la standardele de mediu ale UE. România riscă declanşarea procedurii de infringement şi amenzi uriaşe din cauza unor poluatori, între care şi Electrocentrale Oradea, care şi-a întârziat cu doi ani modernizarea şi poate fi obligată oricând să-şi închidă cazanele, lăsând oraşul în frig.

Flirt-viteză

Căutarea sufletului pereche poate fi o "muncă" grea. O firmă al cărei obiectiv este să adune la un loc oamenii singuri, dar cu inima deschisă, promite că o poate uşura.
De curând, agenţia Single Bell are o filială şi în Oradea şi urmează să organizeze pentru orădenii "fără obligaţii sentimentale" întâlniri de tip speed-dating, de câte 7 minute, excursii de grup şi seri de socializare. Până la "potriveala" perfectă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON