URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2013, 12:58

Limba maghiară ar putea deveni limbă oficială în justiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 29 octombrie s-a îndeplinit termenul de adoptare tacită a unui proiect de lege iniţiat de către doi deputaţi UDMR prin care se dorea oficializarea utilizării limbilor minorităţilor naţionale în cadrul proceselor judiciare. Astfel, limba maghiară are mari şanse să devină a doua limbă oficială în justiţie, scrie romaniatv.ro.

Deputaţii UDMR Marton Arpad şi Mate Andras au iniţiat o propunere legislativă pentru punerea în aplicare a prevederilor art.9 Justiţia al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr.282/2007.

Proiectul stipulează că judecătorii şi procurorii stagiari pot da un test de competenţă lingvistică în limba unei minorităţi, iar dacă trec testul, "au prioritate în alegera posturilor de la judecătoriile în a căror rază minoritatea naţională respectivă are o pondere semnificativă".

Mai mult, necunoaşterea limbii unei minorităţi poate deveni un obstacol care doreşte să-şi exercite meseria într-o zonă în care minoritatea respectivă are o pondere semnificativă. Proiectul mai stipulează: "Pentru posturile vacante care necesită cunoaşterea limbii unei minorităţi naţionale pot participa doar candidaţii care au susţinut un examen de cunoaştere a limbii minorităţii naţionale respective".

În al treilea rând, cererile şi probele într-un dosar vor putea fi depuse şi în limba minorităţilor, iar cheltuielile de traducere ar urma să fie suportate de către bugetul de stat.

Propunerea a fost avizată negativ de către Guvern şi de către Consiliul Superior al Magistraturii. În punctul de vedere al CSM, se arată că România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin semnarea Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, întrucât fiecare cetăţean român are posibilitatea să se exprime în faţa unui tribunal în limba maternă, prin intermediul unui interpret.

De asemenea, prevederile proiectului exced limitele contituţionale. Astfel, articolul 128 prevede că "(1) Procedura judiciară se desfăşoară în limba română. (2) Cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, în condiţiile legii organice. (3) Modalităţile de exercitare a dreptului prevăzut la alineatul (2), inclusiv prin folosirea de interpreţi sau traduceri, se vor stabili astfel încât să nu împiedice buna administrare a justiţiei şi să nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesaţi. (4) Cetăţenii străini şi apatrizii care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română au dreptul de a lua cunoştinţă de toate actele şi lucrările dosarului, de a vorbi în instanţă şi de a pune concluzii, prin interpret; în procesele penale acest drept este asigurat în mod gratuit."

Camera Deputaţilor nu este , însă, for decizional, Senatul având posibilitatea de a amenda sau de a respinge legea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@vand vant
" nu inseamna excluderea limbii romane din justitie ci multiplicarea ei ca insrtument de comunicare" De cind limba romana se poate multiplica??? Da ce ii xerox? Limba romana e limba romana si cea maghiara e maghiara.Punct! Numai ca romana e e oficiala in acest stat! Cind "romanii" din Gyula vor beneficia de limba romana in relatiile cu autoritatile, atunci si ungurii din Cv si Hr sa aibe acelasi tratament, nu?
Postat 04 Noiembrie 2013, 22:01 de citizen
Sa invete toti limba statului
S a invete toata lumea limba romana. si basta in rest ce limba vorbeste el pe strada. acasa e treaba lui, dar no sa merg eu cu traducator la un tribunal din Miercurea Ciuc pentru ca Pisti nare chef sa vb limba romana ....
Postat 04 Noiembrie 2013, 11:43 de john
gand bland
Nu va speriati aceasta nu inseamna excluderea limbii romane din justitie ci multiplicarea ei ca insrtument de comunicare.
Postat 04 Noiembrie 2013, 10:50 de vand vant
cenzura editoreanu
Poligloata.
Postat 04 Noiembrie 2013, 10:47 de avocatul clickoreanu
vandutii !!!
Adoptia tacita este o MARE MISELIE a clasei politruce in rRomania !!! Nici unul nu v-a recunoaste ca el ar fi semnat sau aprobat legea , toti vor sufla si gura nu le v-a puti dar ei sunt cei ce ne-au vandut in ultimii 23 de ani atat iredentismului maghiar cat si flamanzilor din america si aiurea !!!
Postat 04 Noiembrie 2013, 07:53 de vandutul
Poti incerca dar poti si pierde
Nu numai pasii sunt marunti ci chiar ungurii sunt marunti si mai ales putini. Vreau sa vad si eu verdictul dat intr-un proces in care judecatorul vorbeste romaneste si reclamatul sau reclamanntul ungureste. In mod sigur cel care nu vorbeste romaneste va pierde procesul. De vandut nu ne poate vinde nimeni pentru ca nu ne lasam vanduti..
Postat 03 Noiembrie 2013, 18:04 de Nu-i asa
Asa-i!
Asa-i! e primul pas! Ungurii abordeaza politica pasilor marunti! Si din partea politicienilor, in particular a lui zgonea(initiatorul) care e un mascarici,un idiot, nu ma mai mira nimic! Ne vind pe taraba in piata fara nici o rusine! si se pare ca ne place asta...
Postat 03 Noiembrie 2013, 16:57 de citizen
E PRIMUL PAS
Daca acum se intampla asta..... Daca le ies planurile ticaloase, separatistii, nu vor mai vorbi romaneste. Ii vor obliga pe romani sa vorbeasca ungureste !
Postat 03 Noiembrie 2013, 13:37 de ATENTIE ROMANI !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON