URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2014, 14:32

Istoricii orădeni în sărbătoare: 50 de ani de învăţământ istoric universitar la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Seniori şi tineri deopotrivă, istoricii orădeni au intrat de joi în sărbătoare. Departamentul de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comnunicării a marcat cei 50 de ani de la începuturile învăţământului istoric universitar la Oradea printr-o manifestare festivo-ştiinţifică.

În prezenţa rectorului Constantin Bungău şi a preşedintelui Senatului Universităţii din Oradea Sorin Curilă şi avându-i ca invitaţi pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, reprezentanta prefectului, Claudia Timofte, şi inspectorul şcolar general Nicolae Avram, decanul Facultăţii, Ioan Horga, şi şeful Departametnului de Istorie, Florin Sfrengeu, au vorbit despre începuturile facultăţii. În 1964, la Institutul Pedagogic orădean se dădea admitere la Istorie-Geografie, titularii de curs fiind toţi profesori clujeni, aşa cum de altfel au fost şi primii rectori ai institutului. "Au impus modelul clujean bazat pe muncă, seriozitate", a precizat Sfrengeu.

După ce şi-au amintit şi de cei plecaţi din lumea viilor, profesori, bibliotecare ori secretare, istoricii i-au premiat simbolic pe profesorii care au contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea învăţământului istoric superior la Oradea: Sever Dumitraşcu, Mihai Drecin, Viorel Faur, Ileana Şuta, Pavel Teodor, Ioan Godea şi Petru Bona. N-au uitat de omologii lor geografi: Grigor Pop, Gheorghe Măhăra, Nicolae Josan, Florina Bente, Nicolae Zaha.

Apoi, istoricii le-au acordat diplome în semn de recunoştinţă foştilor rectori Teodor Traian Maghiar, Teodor Leuca şi Cornel Antal, dar şi foştilor decani Teodor Jurcuţ şi Paul Magheru.

În a doua parte a manifestării, istoricii orădeni, alături de alţi specialişti din ţară şi din străinătate, participă la conferinţa ştiinţifică "Istorie, memorie şi martiraj", desfăşurată pe patru secţiuni: "Arheologie şi Istorie veche", "Istorie medievală. Memorie şi martiraj", "Istorie modernă şi contemporană" şi "Istorie contemporană, personalităţi, învăţământ".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON