URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2016, 07:34

Împărţeala pe Oradea: Societatea Termoficare îşi pregăteşte retragerea dintr-o parte dintre zonele unitare de încălzire

Împărţeala pe Oradea: Societatea Termoficare îşi pregăteşte retragerea dintr-o parte dintre zonele unitare de încălzire SĂ VINĂ GAZUL! Locuitorii blocurilor de pe strada Cucului (foto), din cartierul Episcopia Bihorului, ar putea scăpa din 2017 de încălzirea pe lemne. "Cam 55% dintre noi vrem să trecem pe gaz ca să scăpăm de stivele de lemne de sub geamuri şi de bătaia de cap cu crăpatul şi căratul lor în casă", zice un locatar. Bărbatul e convins că gazul nu are cum să îl coste mai mult de 1.200 lei pe an, cât plăteşte acum pe cei 5 metri cubi de lemne necesari doar pentru lunile de iarnă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare a câştigat bătălia pe zonele unitare de încălzire, dar riscă să piardă războiul. Hărţuită de zeci de orădeni care cer ieşirea din zona de monopol rezervată sistemului centralizat de termoficare, societatea pregăteşte o retragere strategică pe aliniamente dinainte stabilite.

Teritoriile abandonate vor fi lăsate operatorului de gaz. "Va trebui să existe o strategie comună a societăţilor Termoficare şi Distrigaz, pentru a oferi cele mai bune soluţii orădenilor", spune Stănel Necula, directorul Termoficare.

Retragerea!

Termoficare a învăţat pe propria piele: cucerirea unei zone strategice e doar primul pas, victoria presupune o ocupaţie de durată. Iar Oradea începe să îi scape printre degete! Reuşita avocatului Ioan Cigan, care a câştigat în instanţă dreptul de a ieşi din zona unitară de încălzire instituită în cvartalul de case din strada Delavrancea şi de a se racorda la reţelele Distrigaz, a fost un duş rece pentru conducerea societăţii. Îngrijorată că alţi zeci de orădeni ar putea urma exemplul pentru a obţine ieşirea din zona unitară rezervată de Primărie, firma îşi pregăteşte retragerea strategică în zonele sigure.

Stănel Necula, director Termoficare Oradea"O soluţie de genul «îi blocăm pe toţi în zona unitară» este, clar, inoportună", recunoaşte directorul Termoficare, Stănel Necula (foto). "Săptămâna viitoare vom scoate la licitaţie realizarea unui studiu de fezabilitate care să ofere soluţii atât în interesul societăţii, cât şi în al consumatorilor".

Studiul va sta la baza viitoarei strategii de termoficare a oraşului, care va indica, printre altele, arealul rezervat operatorului centralizat, zonele la care Termoficare ar putea renunţa ca nerentabile, cazurile în care se recomandă introducerea de module termice la nivel de scară de bloc, pentru a evita investiţiile masive în reţeaua secundară ş.a.m.d.

Dau casă contra bloc...

În principiu, Termoficare va ieşi din cartierele de case, pentru a se concentra pe cele de blocuri. "Avem zone de case unde, datorită stării reţelelor, cantitatea de energie vândută e de trei ori mai mică decât cea care pleacă din punctul termic, în vreme ce în zona de blocuri ajunge în proporţie de circa 80%", spune Necula. Decât să investească masiv în înlocuirea unor reţele care oricum nu vor asigura ulterior consumuri mari, Termoficare ar prefera să le scoată din zona unitară impusă prin simpla sa prezenţă, în care are monopol, şi să le lase operatorului de gaz.

Teoretic, societatea are de unde compensa pierderea acestor consumatori. "Blocurile se pretează cel mai bine soluţiei unitare de încălzire. Va trebui să ne concentrăm pe racordarea la reţea a viitorului campus universitar, a cartierului Ceyrat şi a zonei delimitate de străzile Oneştilor, Vladimirescu şi Decebal, aflată în plină dezvoltare urbanistică", spune directorul.

Necula e convins că restrângerea arealului de operare, în paralel cu reabilitarea reţelelor şi creşterea numărului de consumatori prin racordarea de blocuri, va creşte eficienţa sistemului de termoficare. "În câţiva ani, instituirea zonei unitare ar putea deveni inutilă pentru că piaţa va demonstra că sistemul centralizat este cea mai bună soluţie, şi nimeni nu va mai dori să iasă", susţine directorul. Dar până atunci mai este...

Atenţie, gaze!

Mircea Lazăr, director DistrigazPlanurile de repliere ale operatorului de termoficare îi convin de minune furnizorului de gaz, aflat în plină extindere a reţelelor. Distrigaz Vest Oradea a investit în ultimii trei ani câte 4,6 milioane lei în reţele noi, anul acesta are un buget de investiţii de 12 milioane lei, iar în 2017 vrea să îşi bată recordul. "Dacă în 2015 am construit cam 14 kilometri de reţea nouă, anul acesta vrem să ajungem la 17 kilometri, iar pentru anul viitor avem în proiect extinderea reţelelor cu încă 25 kilometri. Intenţia noastră e ca în trei ani să acoperim toate zonele netermoficate din oraş", spune directorul Distrigaz, Mircea Lazăr (foto).

Astfel, până la sfârşitul anului firma va racorda la reţea toată zona de case de dincolo de lacul de acumulare din strada Izvorului, va trage conducte în zona dintre strada Apateului şi cartierul Grigorescu, şi va finaliza introducerea gazului în zona străzilor Eftimie Murgu, Avântului şi Dobrogeanu Gherea, până în strada Anton Bacalbaşa. În plus, operatorul amenajează racorduri de gaz pe toate străzile modernizate de municipalitate, pentru a nu trebui sparte din nou când locuitorii zonei vor cere legături la reţea.

Pentru anul viitor, firma şi-a propus extinderea conductelor pe Calea Clujului, în zona străzilor Războieni şi Căprioarei, în cartierul Tineretului, inclusiv în zona reprezentanţelor auto, respectiv în zona nouă de case şi în cea veche de blocuri din cartierul Episcopia.

Scump...

Distrigaz încearcă să meargă după clienţi. "Investiţiile în reţea au la bază studii de piaţă care iau în calcul numărul de solicitări de pe o stradă şi suma pe care este dispus să o investească fiecare solicitant", zice Lazăr. Potrivit directorului, investiţia variază între 8.000 şi 12.000 lei. Aceasta cuprinde tariful de racordare, care poate fi între 1.500-3.500 lei, în funcţie de numărul consumatorilor care împart cheltuiala, de distanţa între limita de proprietate şi aparatele din casă, care costă între 90-120 lei pe metrul liniar, de montarea instalaţiei de încălzire, care diferă de la caz la caz, la care se adaugă şi achiziţia centralei pe gaz, al cărei preţ porneşte de la un minim de 2.400 lei.

Având în vedere nivelul investiţiei, majoritatea clienţilor preferă să îşi eşaloneze lucrările pe trei ani, în primul racordându-se la reţea, în al doilea construindu-şi instalaţia de încălzire şi abia în alt treilea cumpărându-şi centrala. "După cum e şi normal, încercăm să ajungem cu prioritate la clienţii dispuşi să investească pentru a se racorda cât mai repede", spune Lazăr.

... dar profitabil

Odată legaţi la reţeaua de gaz, orădenii îşi pot începe, însă, amortizarea investiţiei. Potrivit statisticilor societăţii, o familie care locuieşte într-o casă de 100 mp cheltuie anual 1.600 lei cu încălzirea locuinţei, respectiv prepararea apei calde şi a hranei.

Tarifele sunt, cel puţin deocamdată, sub cele practicate de Termoficare, în condiţiile în care clientul scapă de problema avariilor de pe reţea, poate porni când vrea încălzirea în casă şi este scutit de corvoada înlocuirii periodice a buteliei de gaz. Cam toate neajunsurile de care suferă azi orădenii prinşi în interiorul unei zone unitare de încălzire...


PREGĂTIRI DE IARNĂ
Centrală de înaltă eficienţă

Sezonul de termoficare 2016-2017 va fi primul în care oraşul se va încălzi cu ajutorul noii centrale pe gaz. Termoficare Oradea a obţinut licenţa pentru producerea de energie electrică şi urmează să se înscrie în schema de sprijin pentru cogenerare de înaltă eficienţă deoarece produce în paralel şi energie electrică, şi termică. Pentru fiecare megawatt vândut la un preţ de circa 160 lei, societatea va beneficia de un bonus de 198 lei.

"Vom porni turbina pe gaz imediat ce intrăm în schema de sprijin. Astfel, vom livra energie electrică în reţea ziua, când aceasta e mai scumpă, şi vom stoca energia termică într-un acumulator din care vom da apă caldă noaptea, când centrala e oprită", explică Stănel Necula.

În paralel, constructorii angajaţi de societate au ordin să încheie lucrările de înlocuire a conductelor din centru înainte de începerea sezonului de termoficare, pentru a evita criza de anul trecut, când orădenii au tremurat de frig în apartamente pentru că reţelele erau încă dezafectate. "Când vom porni furnizarea încălzirii se va mai lucra numai în zonele care nu afectează funcţionarea sistemului", promite directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Viata bate filmul
Asteptam si noi gazul! De ani de zile ne chinuim cu lemnele, anul acesta mai rau decat niciodata, ca abia am facut rost de lemne!!! Si sa nu spun ca am platit 2200 lei pe 10m steri de lemn, care nu imi vor ajunge toata iarna! De ce sa existe un depozit de lemne???!? Ca doar toti suntem cu panouri solare pe case, nu-i asa?? Cand ajunge gazul si pe Clujului?!? 'Tui mama ei de dezvoltare!
Postat 16 Septembrie 2016, 15:26 de Bubu
Daca toti prostii ar purta scufii albe, primaria ar parea un cârd de gâste!
Eu nu acuz de incompetenta si/sau ticalosie nici pe birtinez, nici pe raspopitul 3in1, despre consilieri, ce sa zic?! Toti cei pomeniti sunt niste neica nimeni cam in orice domeniu, inclusiv politica! ,,Norocul" lor se numeste prostia unui nucleu de oradeni, nu multi, cam un sfert, dar harnici, nu lipsesc de la votari, parca s-ar da de pomana. Totusi, stie cineva de vreun studiu de fezabilitate, unul ,,pe bune", facut de un colectiv de specialisti, pluridisciplinar?! Numai in niste teste de tembeli se schimba un asemenea master plan de la un an la altul! Nu discut despre banii pe care-i vom plati pt. experimentele acestor vinituri, desi...., intreb cine raspunde pt. deranjul la care suntem supusi cu o agresivitate maladiva de cativa ani de catre ,,ales"?! Tot orasul e spart intr-o veselie, ca sa aflam acum ca nu chiar toate tevile sunt necesare!!!!
Postat 15 Septembrie 2016, 17:48 de pinonel
Schimbarea lentilelor face vederea „clar, inoportună”
Din nou, asistăm la elaborarea unui studiu. Aşa-zis de fezabilitate. Anterior depunerii cererii de finanţare pentru proiectul de reabilitare a CET şi a reţelelor primare era necesară întocmirea şi APROBAREA de către CLO a unui studiu de fezabilitate. Altfel nu s-ar fi putut obţine fondurile europene. Ca urmare, întreb: ce strategie prevede respectivul studiu şi care este planul de majorare a tarifelor la energie termică? Noii consilieri locali ar trebui să-i informeze cu privire la aceste aspecte pe cei care i-au votat! Noua strategie ce urmează a fi propusă în baza „noului” studiu de fezabilitate (a cui ?) în mod sigur nu mai poate avea la bază HCL prin care a fost definită ABUZIV zona unitară. Nea Stănel ne explică destul de clar că nu interesele cetăţeanului/consumatorului sunt criteriile definirii „arealului” rezervat operatorului. Criteriul ar urma să fie acela al „zonelor rentabile”, în contradicţie totală cu misiunea unui serviciu public plătit din banii contribuabililor! Asistăm încă o dată la elaborarea unor studii „viitoare” menite exclusiv să justifice acţiuni anterioare. Nu ştim încă dacă nesculatul vorbeşte de capul lui sau dacă direcţia noii strategii a fost deja discutată „ca principiu” cu numitorul lui (comun) de la conducerea PMO. Din cele 11 milioane de euro „economisite” la licitaţia pentru reabilitarea reţelelor de termoficare – etapa a II-a câte blocuri s-ar fi putut reabilita termic?
Postat 15 Septembrie 2016, 13:07 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON