URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2014, 07:45

Fiii "rătăcitori": Şefii Universităţii vor să atragă tinerii să înveţe acasă, dar îşi trimit copiii în alte oraşe

Fiii "rătăcitori": Şefii Universităţii vor să atragă tinerii să înveţe acasă, dar îşi trimit copiii în alte oraşe POFTIŢI LA NOI! Luptând cu declinul demografic şi promovabilitatea redusă la Bacalaureat, universitarii orădeni se străduie în fiecare vară să convingă cât mai mulţi tineri că aici se face la fel de multă şcoală ca în marile centre. Unii omit să spună, însă, că în acelaşi timp îşi trimit progeniturile în alte oraşe...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înaintea fiecărei sesiune de admitere, universitarii orădeni îşi laudă facultăţile pentru a  convinge cât mai mulţi tineri să le devină studenţi. Uneori, însă, eşuează în faţa propriilor copii. Aşa se face că fii şi fiice ale profesorilor Universităţii din Oradea ajung studenţi în alte centre universitare.

BIHOREANUL a provocat mai mulţi universitari să-şi "deconspire" copiii studenţi, dacă învaţă sau nu la Oradea. Deşi majoritatea s-au ferit să discute pe această temă, cei care au acceptat-o se scuză că nu pot interveni în alegerile copiilor lor: nu-i pot opri să plece!

Junior în străinătate

12-bungau_bihoreanul.jpgCel dintâi junior student la altă universitate decât cea orădeană e fiul cel mare al rectorului Constantin Bungău (foto) şi al profesoarei Simona Bungău, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Constantin Bungău jr. face Arhitectura în Germania. "Când a dat admitere la facultate, la Oradea s-a desfiinţat Arhitectura şi am preferat să-l trimit în Germania, decât la Cluj sau la Timişoara, pentru că e vorbitor de germană", explică rectorul, referindu-se la anii 2012-2014, când Arhitectura nu avea acreditare.

Rectorul spune că nici nu se pune problema să nu aibă încredere în Universitatea pe care o conduce, iar ca dovadă şi-a înscris băiatul, la distanţă, şi la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. În plus, sugerează că îşi va demonstra "patriotismul local" şi atunci când va ajunge la vârsta studenţiei mezinul familiei, încă elev de gimnaziu.

Mai bine la Timişoara

Nici fiul decanului Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, n-a vrut să audă de studenţie la Oradea. Răzvan Horga a urmat cursurile Universităţii de Economie din Viena, apoi cele ale Universităţii Cranfield din Marea Britanie. Şi cine poate să-l condamne pentru un asemenea CV?

Ca şi rectorul Bungău, motivul neorganizării examenului de admitere la Arhitectură îl invocă şi prorectorul Marcela Prada, a cărei fiică, Francesca, studiază la Timişoara. "Doar pentru că în anul respectiv nu s-a dat admitere", explică prorectorul.

La Timişoara a ajuns student şi fiul directorului general administrativ al Universităţii, Mircea Gordan, profesor de inginerie, şi al şefei Departamentului de Electronică şi Telecomunicaţii, Cornelia Gordan. Tânărul Cristian a preferat să plece decât să devină student al facultăţii unde predau părinţii săi, un argument fiind şi faptul că la capitolul viaţă studenţească Timişoara bate Oradea categoric.

Studenţie... cu părinţii

Alţi tineri n-au avut nicio problemă cu atmosfera "slăbuţă" din Oradea ori să-şi aibă părinţii ca profesori. De exemplu, fiul prorectorului Marcel Roşca, Vlad. "Este student la Oradea, la Drept şi la Energetică", spune tatăl, care susţine că şi-a lăsat fiul să aleagă singur ce şi unde să studieze, fără să-l îndemne nici să plece, nici să rămână.

12-mancia_bihoreanul.jpgDe asemenea, fiica decanului de la Drept, Valentin Mirişan, este absolventă a acestei facultăţi, la fel cum şi fiul decăniţei de la Construcţii şi Arhitectură, Aurora Mancia (foto), a ales să facă facultatea unde predă chiar mama sa. "L-am lăsat să aleagă, iar el a vrut să rămână la Oradea. Cred că şi din comoditatea de a fi acasă", zice decăniţa. Pe de altă parte, Mancia se declară convinsă de teoria că un tânăr poate să înveţe la fel de bine la Oradea ca la orice altă universitate din lume.

"Chestiune de patriotism"

Tot Universitatea din Oradea, ba chiar în dublă specializare, a absolvit-o şi fiul lui Ioan Chereji, decanul de la Protecţia Mediului. Tânărul e medic stomatolog, dar şi inginer de mediu, şi a ajuns chiar să predea la facultatea condusă de tatăl său, iar asta înainte ca acesta să fie decan.

La Oradea învaţă şi băiatul lui Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport. Tânărul e boboc la Medicină şi, spune tatăl său, nici nu s-a pus problema să meargă altundeva. "N-avea niciun motiv să plece, dar este şi o chestiune de patriotism, recunosc", spune decanul. În fond, dacă toţi universitarii ar da bir cu fugiţii din Oradea, de ce părinţii altor tineri le-ar plăti lor taxele de studii?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
asta e
Nicio problema ca ii trimit la scoli bune pe cei care merita. Da de unde banii? I-ar trimite si parintii care castiga cate 1100lei/luna. Da ce sa le puna in desaga, mamaliga si clisa?
Postat 07 Noiembrie 2014, 22:34 de tiu
Stiu ei bine ce si cum.
Pai cu astfel de "cadre didactice" ca si acest hatos(hatkarotos),o nulitate, un escroc frustrat ce poate sa iasa bun din aceasta Universitate ? Cand ai asemenea escroci pe post de. cica. profesor este lesne de vazut si rezultatul. Profesorii seriosi isi trimit copii sa invete in alte orase la alte facultati. De fapt, Universitatea Oradea a ajuns la nivelul unei scoli profesionale. Domnule Bungau, scapa de escroci pana cand nu e prea tarziu!
Postat 06 Noiembrie 2014, 17:17 de Exact
Leuca
Teodor Leuca a facut la fel. Promova ca studentii sa stea si sa invete in tara lor...cand colo... era cu musca pe caciula. Stiri vechi sau mai bine spus...what goes around, comes around.
Postat 06 Noiembrie 2014, 15:10 de Ion Abunicii
RUSINE
Dar se deduce din articol ca astia de la universitate sunt numai neamuri si rude. Dar si ei realizeaza nivelul scazut al universitatii oradene, din moment ce isi dau copii in alte parti.
Postat 06 Noiembrie 2014, 12:42 de Miruna
Copii celor ramas...
..vad ca au fost sau sunt absolventi de medicina in marea lor parte. Asta pentru ca nu erau suficienti de competitivi pt Cluj sau Targu Mures. Acolo era concurenta mare la admitere si nici nu aveau pile. Ei nu au ramas in Oradea din patriotism local ca sa faca medicina, ci pt ca nu ar fi reusit sa faca o astfel de facultate in alte locuri. Simplu!
Postat 06 Noiembrie 2014, 11:23 de Copii celor ramas...
logic
Draga Adriana whatever, daca aia si-ar fi trimis copii la UO, tu ai fi prima (fiind infometata ca o hiena) care sa le sari la gat zicand ca au rezultate bune la invatatura pentru ca e fiul/fiica lui x sau y. Nu-i asa?
Postat 06 Noiembrie 2014, 09:35 de mine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON