URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2015, 15:51

Festivalul solidarităţii: Oradea va găzdui prima ediţie a Festivalului Résonnance, dedicat pianiştilor tineri şi talentaţi

Festivalul solidarităţii: Oradea va găzdui prima ediţie a Festivalului Résonnance, dedicat pianiştilor tineri şi talentaţi DEBUT CU MAEŞTRI. Festivalul Résonnance va debuta cu un concert gratuit pe scena Teatrului Regina Maria, susţinut de doi virtuozi ai pianului, Jean Claude Denervaud şi Lavinia Dragoş, alături de cvartetul de coarde Arcadia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea, mijlocul lunii iulie este rezervat muzicii de pian. O fundaţie culturală înfiinţată în Elveţia va organiza, în perioada 13-16 iulie, prima ediţie a Festivalului Résonnance, un eveniment dedicat tinerilor pianişti al căror talent a fost remarcat în ţară şi străinătate.

Pe lângă tineri învăţăcei din Oradea, Timişoara şi Bucureşti, melomanii îi vor putea vedea, gratuit, pe scenă pe câţiva dintre maeştrii acestora, interpretând compoziţii semnate de Schubert, Brahms şi Chopin.

Şansa la scenă

Asociaţia culturală şi umanitară Résonnance a fost înfiinţată în anul 1998, în Elveţia, de pianista Elizabeth Sombart, eleva celebrului dirijor şi compozitor român Sergiu Celibidache. În timp, aceasta a reuşit să-şi extindă proiectul în Franţa, Spania, Belgia, Liban şi Italia, iar din 2013, fundaţia ei are o filială şi în România. Misiunea acesteia este să ducă muzica în locuri "de solidaritate", adică în cămine de bătrâni sau de oameni nevoiaşi, care nu au acces la astfel de spectacole, precum şi să-i promoveze pe tinerii pianişti de excepţie. Cum anume? Prin cursuri şi turnee gratuite în ţară şi străinătate.

Şcoala are sediul în Bucureşti şi este condusă de sătmăreanca Lavinia Dragoş, soţia directorului Liceului Greco-Catolic din Oradea, Alexandru Dragoş. În perioada 13-16 iulie, ea organizează la Oradea prima ediţie a Festivalului Résonnance, un eveniment care se va adresa atât tinerilor pianişti, cât şi publicului larg. "Timp de patru zile, mai mulţi copii şi adolescenţi talentaţi din Oradea, Timişoara şi Bucureşti vor participa, gratuit, la cursuri, masterclass-uri şi concerte", spune Alexandru Dragoş, directorul Liceului Greco-Catolic, care va fi gazda cursurilor. Tinerii talentaţi vor studia aici pianul şi fenomenologia muzicală alături de elveţianul Jean Claude Denervaud, directorul Centrului Internaţional de Studiu al Pedagogiei Résonnance.

Recitalul pianiştilor 

Cei mai talentaţi dintre ei vor avea şi reprezentaţii în cadrul festivalului. Asta, deoarece programul ediţiei I a Résonnance Oradea cuprinde mai multe concerte cu intrare gratuită. Spectacolul de deschidere este programat pe 13 iulie, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria. Pe scenă va urca, întâi, tocmai maestrul elveţian Jean Claude Denervaud, care va interpreta fragmente din "Impromptu" de Franz Schubert, "Rapsodia nr. 2" de Johannes Brahms, "Balada nr. 3" de Frédéric Chopin, precum şi din "Variaţiuni serioase" de Felix Mendelssohn Bartholdy. De asemenea, orădenii vor putea audia "Cvintetul cu pian nr. 2" de Antonín Dvorak, în interpretarea pianistei Lavinia Dragoş, alături de Cvartetul Arcadia.

Prezentat de organizatori ca fiind "unul dintre cele mai impresionante ansambluri ale acestei generaţii", Cvartetul Arcadia este format din Ana Török (vioară), Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (violă) şi Zsolt Török (violoncel). Cei patru s-au cunoscut în urmă cu un deceniu la Conservatorul din Cluj, iar apoi au concertat în mai multe colţuri ale lumii, obţinând premii importante la festivaluri internaţionale din Marea Britanie, Germania şi Japonia. Şi şefa şcolii Résonnance din România, Lavinia Dragoş, are palmaresul ei, interpretând de-a lungul timpului alături de orchestrele din Cluj-Napoca, Düsseldoft, Barcelona, Geneva, Lausanne şi Beirut.

Muzică de solidaritate

Prima ediţie a Festivalului Résonnance din Oradea este menită şi să le trezească tinerilor interesul pentru muzica clasică. Dar nu numai lor. "Misiunea artiştilor este de a transmite universalitatea mesajului muzical", spune Lavinia Dragoş, adăugând că unul dintre scopurile fundaţiei pe care o reprezintă este acela de a "oferi gratuit muzica clasică în locurile unde ea nu ajunge".

Drept urmare, pe 14 iulie, de la ora 13, atât elevii, cât şi profesorii fundaţiei vor susţine un concert "de solidaritate" la cantina Caritas Eparhial, care deserveşte câteva zeci de oameni necăjiţi din oraş, urmat de un altul, pe 15 iulie, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic. Aici, vor fi invitaţi membrii mai multor asociaţii pentru persoanele cu dizabilităţi din Oradea.

Evenimentul se va încheia pe 16 iulie, când, de la ora 19, pe scena Teatrului Regina Maria vor urca elevii Fundaţiei Résonnance, care vor arăta ce au învăţat în cele patru zile de curs. Pentru ei, concertul va însemna încă o şansă la afirmare, iar pentru spectatori oportunitatea de a vedea - de ce nu? - viitoare stele ale muzicii clasice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON