URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2010, 14:41

Ecologiştii cer Agenţiei de Mediu să nu dea avizul pentru podul din zona Sovata

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE), a acuzat Primăria că a făcut de mântuială raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul "Pod peste Crişul Repede în municipiul Oradea pe relaţia străzilor Oneştilor-Sovata-Fagului-Carpaţi-Dacia". "Un raport de genul acesta trebuie să fie complet, să arate cu cât va creşte nivelul noxelor în zonă dacă se va construi acest pod şi cât de alterată va fi biodiversitatea", a spus Mihai Togor.

Încurcă circulaţia

Preşedintele CRSE susţine că în raport nu au fost nominalizate concret nici măcar străzile pentru care s-au făcut studiile privind emisiile de noxe, nici valorile concrete ale acestora. El a mai imputat municipalităţii şi că va încurca circulaţia, având în vedere că podul "nu este construit pe o arteră principală rutieră".

"Pe strada Sovata şi pe Aluminei se circulă cu prioritate. Sunt două străzi care practic fac legătura între cartierul Rogerius şi centrul oraşului. Ce se va întâmpla? Se vor pune semafoare sau sensuri giratorii. Gâtuirea circulaţiei va încurca şoferii care, pentru a ajunge din nou pe un drum cu prioritate, vor merge pe podul Decebal şi vor ocoli mult", a spus şi Andrei Acs, membru CRSE.

Faptul că raportul se bazează "doar pe o hârtie" a Direcţiei de Sănătate Publică, şi nu pe studii fundamentate asupra sănătăţii locuitorilor din zonă, neprecizarea măsurilor şi costurilor de protecţie împotriva zgomotului provocat de traficul desfăşurat pe viitorul pod, dar şi relatarea inexactă privind reducerea spaţiului verde sunt alte acuze menite să arate superficialitatea cu care a fost făcut raportul.

"Nu e precizat câţi arbori vor fi tăiaţi, care este coronamentul şi vârsta lor. Degeaba tăiem de acolo şi plantăm în alte zone ale oraşului, pentru că se va crea o problemă", a acuzat şeful CRSE.

Să explice!

Mihai Togor a mai afirmat că, după ce a studiat raportul, săptămâna trecută şi-a prezentat punctul de vedere asupra lui şi la dezbaterea organizată pe această temă de Primărie şi de APM, iar ca atare a înaintat o listă de întrebări concrete vizavi lacunele din raport. Printre altele, a cerut lămurirea detaliilor legate de noxele eliberate în atmosferă în zonă, "ca să ştie populaţia ce respiră", dar şi care va fi impactul concret asupra mediului. "În raport se spune că biodiversitatea şi fauna nu există! Or, noi am depus o listă cu cel puţin 20 de specii care există acolo. În plus, ce se va întâmpla cu lebedele care vin an de an acolo?", a mai spus Togor.

Atât Togor cât şi Acs susţin că, per ansamblu, construcţia podului peste Criş şi ambiţia municipalităţii de a construi parcări nu fac nimic altceva decât "să crească parcul de maşini al oraşului, în detrimentul spaţiului verde şi al pietonilor". Reprezentanţii CRSE mai impută Primăriei şi că, prin aceste măsuri, nu promovează deloc mersul pe bicicletă şi folosirea transportului în comun.

De altfel, Togor a mai spus că a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului să nu dea acordul de mediu până nu vor fi rezolvate aceste probleme, dar şi că a depus o solicitare la Ministerul Mediului pentru a afla dacă firma Search Corporation, cea care s-a ocupat de întocmirea raportului, este avizată pentru aşa ceva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
POD
ECOLOGISTII MAI BINE AR CURATA ALBIA CRISULUI INTRE PODUL DECEBAL SI PODUL DINSUSANU.....PODU NE TREBUE MA K K TILOR DE ECOLOGISTI.
Postat 07 August 2010, 16:30 de ARON
Pentru "amar"
Mai, mi s-a acrit de observatiile tale de pe toate forumurile, cum ca podul Densusianu nu tine de oras, ci de CNADR. Adica nu e in oras? Adica nu ii afecteaza pe oradeni ca e plin de gropi si ca e doar pe doua benzi? Asta e doar un pretext ca sa faca musai podul unde nu trebuie. Daca ar vrea, domnii de la primarie ar face ceea ce e necesar, adica ar dubla podul Densusianu. Dar probabil ca problemele reale ale orasului nu sunt si problemele lor.
Postat 06 August 2010, 12:58 de Vai
bah
@vatman Cat de bolovan trebuie sa fii ca nici acum sa nu stii ca podul ala si centura nu sunt ale orasului si nu ne dau astia de la CNADR bani pt centura Oradiei? pe ce lume traiesti?
Postat 06 August 2010, 09:02 de amar
iui
dar io nu inteleg de ce nu lateste primaria podul de la omv....?????? e nevoie sa fiii matematician ca sa vezi ca soseaua cu 4 benzi dintr-o parte si alta a podului se subtiaza la pod si face blocaje??????
Postat 06 August 2010, 00:38 de vATMAN
"Let's Do It, Romania"
Ce implicare efectiva și eficienta, preconizează a avea CRSE?
Postat 05 August 2010, 22:25 de stefan
nu mai vrem tramavai pe Magheru....
nu mai vrem zgomote pe MAGHERU..scoateti le e asa de bine si linistit numai franele brste ne mai amintesc de mijloace de transport.... as prefera caleasca trasa de cai...decat masiniile...
Postat 05 August 2010, 22:19 de daaaaa
BLA!BLA!BLA!
bla , bla , bla !!! hai sa ne bagam in seama si noi !!! inca un pod este f.f.f. necesar in oradea !! dupa mintea lor ar trebui costruit la granita romano-ungara sau chiar mai departe !!! ROG SCOATEREA TRAMVAIELOR DE PE DECEBAL SI OSTASILOR CA MA POLUEAZA IN URECHE !!!
Postat 05 August 2010, 18:25 de SCORTOSUL
din oficiu
ce legatura au lebedele cu podul? si de ce nu daramam si podurile care exista deja? cei de langa podul decebal de ce sa respire noxe? basca mai fac si tramvaiele poluare fonica...
Postat 05 August 2010, 15:25 de zuzu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON