URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2015, 11:47

De ce natură?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multă lume, când se referă la ecologie, o face cu gândul la colectat deşeuri, la oamenii care „strâng după alţii”. Eu aş numi ecologia mai degrabă „educaţie pentru mediu”, pentru viitorul nostru. Aceasta porneşte din interiorul familiei, fiind o condiţie pentru civilizaţie.

Este foarte greu să schimbi un om adult, poate în unele cazuri acest lucru se poate înfăptui doar cu chitanţierul. Tocmai de aceea, dragul de natură trebuie indus încă de la vârste fragede. O comunitate cu respect faţă de mediul înconjurător poate evita adevărate atrocităţi contemporane, începând de la depozitarea ilegală a deşeurilor, poluări cu consecinţe ireversibile, exploatări forestiere devastatoare şi până la - mult mai la modă - amputările de râuri prin construcţii de microhidrocentrale.

Educaţia eficientă este adresată copiilor. Ei sunt uşor de modelat, uşor de adus de partea naturii, chiar dacă există în jur atâtea influenţe deloc benefice pentru ei.

În ultimii ani am organizat împreună cu colegii mei de la Aqua Crisius tabere tematice de tip Junior Ranger destinate tinerilor. Am reuşit să scoatem copiii din lumea artificială în care sunt purtaţi de tablete, smartphone-uri şi laptopuri cu atâta lejeritate, oferindu-le ocazia să se auto-descopere, să capete încredere în ei, să se dezvolte armonios.

Am avut cazuri în care tineri care locuiau la 15 kilometri de anumite obiective turistice foarte apreciate de turişti nu au avut ocazia să le viziteze decât prin intermediul acestor tabere. Au fost cazuri în care junior rangerii, întrebaţi în anul următor dacă îşi doresc să mai meargă încă o dată în tabără, au răspuns, cu o sinceritate debordantă: Mai mult ca orice!

Membrii Greenpeace, aceşti minunaţi activişti de mediu, ne-au transmis un mesaj pe care îl consider edificator: „Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani”. Vă daţi seama ce bine ar fi dacă ne-am trezi mai devreme?

Andrei Togor
Manager proiect Aqua Crisius

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON