URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2010, 13:47

Colectarea selectivă, între obligaţie şi avantaje

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În România se discută de mai bine de 10 ani despre colectarea selectivă, odată cu apariţia OUG 78/2000 privind regimul deşeurilor, care prevede ca obligaţie a administraţiilor publice locale asigurarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere reciclabile, pe tipuri: plastic, sticlă, carton, hârtie, etc.

În perioada de preaderare, respectiv în 2005, au fost emise noi acte de reglementare, cum ar fi HG 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi Ordinul MMGA 1281/2005 privind stabilirea modalităţilor de identificare a containerelor pentru diferite tipuri de materiale, în scopul aplicării colectării selective. Ultimul stabileşte şi coloristica diferenţiată: galben pentru plastic, albastru pentru hârtie şi carton, etc.

Avantajele colectării selective a deşeurilor reciclabile sunt, în primul rând, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate la sol, dar şi recuperarea materialelor reciclabile, reducerea consumului de masă lemnoasă pentru producerea hârtiei sau a ţiteiului pentru masele plastice. Pentru toate acestea, dar şi pentru a da un bun exemplu, anul acesta a apărut Legea 132/2010 privind obligaţia colectării selective a deşeurilor reciclabile în instituţiile publice.

Personalizând la nivelul Bihorului importanţa colectării selective, cele mai interesate administraţii locale ar trebui să fie Salonta şi Valea lui Mihai, deoarece conform HG 349/2005 gropile de gunoi neconforme din aceste două localităţi au perioada de tranziţie pentru închidere anul 2017, cu condiţia să aibă capacitate de depozitare. Or, această capacitate poate fi controlată favorabil în primul rând prin colectare selectivă.

De reţinut, însă, că prin colectare selectivă cresc costurile către populaţie, deoarece implicit cresc costurile societăţilor care colectează deşeurile, precum şi investiţiile care trebuie făcute pentru a avea un sistem integrat şi eficient. Trebuie deci aplicat un foarte bun management al deşeurilor pe raza fiecărei administraţii publice locale, astfel încât costurile să fie suportabile. Iar fiecare dintre noi trebuie să înţelegem că cea mai eficientă metodă de suportare a costurilor cu eliminarea deşeurilor rămâne, până la urmă, reducerea consumului de produse ambalate!

Călin Mocan
Comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Important
Dincolo de orice aspect politic, e important sa facem colectare selectiva. daca nu pentru simplul fapt ca e bine pentru mediu si care este principalul motiv, macar pentru faptul ca este un semn de civilizatie pen care il vezi in orice tara la care visam.
Postat 18 Noiembrie 2010, 13:19 de MariaN
zambesti
zambesti spagarule zambesti , da las' ca vine vara si iara va pute in oras :)) si tot te da afara pina la urma , incompetentule.
Postat 24 Octombrie 2010, 15:31 de wolf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON