URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2013, 17:02

Codul rutier nu a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa din 16 octombrie 2013 Guvernul a decis să nu promoveze proiectul de modificare al Codului rutier prin ordonanţă de urgenţă, ci să adopte aceste modificări sub forma unui proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului pentru a parcurge procedura parlamentară normală. Mai concret, proiectul va fi supus dezbaterii în Senat, iar ulterior în Camera Deputaţilor, iar eventuala lege în forma adoptată în cameră va fi trimisă spre promulgare Preşedintelui României. Întrucât lentoarea procedurilor parlamentare este de notorietate, este puţin probabil ca acest proiect să fie adoptat până în primăvara anului viitor.

Spre deosebire de variantele de proiect precedente supuse dezbaterii publice, forma adoptată de guvern sub forma proiectului de lege presupune: amenzile maxime pentru şoferi pot ajunge la maximum 9.600 de lei, iar permisul poate fi suspendat cel mult doi ani. Astfel suspendarea pe perioadă maximă (2 ani) se va dispune în cazul şoferilor care produc accidente soldate cu vătămarea sau decesul unei persoane, dacă acestea s-au produs în urma conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerii unui autovehicul pe contrasensul autostrăzii, depăşirii cu mai mult de 60 km/h a vitezei legale sau nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată.

Se introduce o formă de "recidivă contravenţională", în sensul în care, dacă anumite contravenţii sunt comise pentru a doua oară în interval de 3 ani de la data expirării suspendării iniţiale a permisului, sancţiunea de dublează. Spre exemplu, dacă o persoană comite o tamponare sub influenţa băuturilor alcoolice în termen de 3 ani de la data expirării primei suspendări de doi ani, va "sta fără permis" încă o perioadă de 4 ani.

Amenzile plătite de şoferi se vor vărsa într-un cont unic la nivel naţional, deschis la trezorerie. Sumele vor fi apoi distribuite la bugetele localităţilor pe raza cărora au fost constatate abaterile de la lege. Sumele provenite de la şoferii străini vor fi trimise la bugetul naţional. Procedura urmează să fie stabilită prin ordin comun al miniştrilor de interne şi de finanţe.

Întrucât proiectul va suferi cu siguranţă modificări în Parlament, voi detalia prevederile când vom avea o lege adoptată pe baza acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corect infect
Respect v-adresez corect, lege repede eject drumul deja e infect ramanem fara subiect.
Postat 04 Noiembrie 2013, 11:21 de popanda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON