URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2016, 11:16

Cod galben şi portocaliu pentru principalele cursuri de apă, în Bihor

Cod galben şi portocaliu pentru principalele cursuri de apă, în Bihor foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Principalele cursuri de apă din judeţul Bihor, inclusiv, sunt sub cod galben şi portocaliu, ca urmare a precipitaţiilor din ultima perioadă.

Anunţul a fost făcut marţi, de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, conform căreia, începând de luni după amiază şi până marţi, la miezil nopţii, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis avertizare cod galben pentru pe râul Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), pe râul Crişul Repede în bazinul superior şi afluenţi (judeţele Cluj şi Bihor), pe râul Crişul Negru şi pe râul Crişul Alb (judeţele Arad şi Hunedoara).

Totodată, până marţi, la ora 14, INMH a emis avertizare hidrologică cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru superior şi afluenţi (judeţul Bihor), Crişul Alb, amonte Gurahonţ şi afluenţii acestuia (judeţele Hunedoara şi Arad).

Conform ABA, marţi dimineaţă, se înregistrau depăşiri ale cotelor de apărare la două staţii hidrometrice: la Pocola, pe valea Roşie (BH, depăşire 10 cm) şi la Bucureşci, pe valea Bucureşci (HD, depăşire 81 cm).

"În aceste zone, ca o măsură preventivă echipele A.B.A Crişuri au început supraînălţarea digurilor cu saci de nisip. Dacă situţia o va impune se vor pune în funcţiune şi hidrobarajele", a declarat Dorel Dume, directorul instituţiei.

În Oradea, râul Crişul Repede a înregistrat un debit de 49mc/s, adică cu aproximativ 30% mare decât debitul mediu aferent lunii iunie. Totodată, debitul râului Crişul Negru este de aproape 3 ori mai mare decât media lunii, şi anume de 81mc/s, iar debitul râului Crişul Alb este aproape dublu, adică 45mc/s.

Comunicatul mai menţionează şi că, date fiind precipitaţiile abundente din ultima perioadă, debitele apelor sunt în creştere, astfel că specialiştii ABA Crişuri fac măsurători şi monitorizează apele din judeţ în regim special

"Echipele de intervenţie rapidă sunt pe teren pentru a se asigura că viiturile tranzitează localităţile fără a crea pagube. Dacă situaţia o va inpune se va interveni cu materialele şi echipamentele performate din dotare. Acum, la ape mari se vede cât de importante sunt canalele, rigolele şi şanţurile de scurgere a apei. Acolo unde acestea nu au fost curăţate şi întreţinute corespunzător s-au creat blocaje care au îngreunat intervenţia echipelor A.B.A Crişuri", a mai arătat Dume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON