URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2014, 18:20

Câte-n lună şi în stele: Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele dau un recital spumos la teatru

Câte-n lună şi în stele: Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele dau un recital spumos la teatru IMPROVIZAŢIE CU MAEŞTRI. Spectacolul "Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele", ajuns la cel de-al treilea sezon, s-a jucat cu casa închisă pe scenele din Bucureşti, în alte oraşe din ţară, dar şi în Canada. Şi la Oradea replicile celor doi artişti vor fi completate de momentele muzicale oferite de violoncelistul Adrian Naidin (în mijlocul imaginii)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Improvizaţia este, de fapt, starea de graţie a actorului. A spus-o chiar Horaţiu Mălăele, incontestabil unul dintre cei mai buni actori români, care, alături de Ion Caramitru, un alt maestru al scenei şi peliculei, a pornit într-un nou turneu naţional cu un spectacol în care rolul principal îl are tocmai improvizaţia.

"Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele" se va juca la Oradea pe 18 februarie, pe scena Teatrului Regina Maria, iar biletele au fost puse deja în vânzare.

Cu sau fără rimă?

Pe scenă a fost Hamlet şi Iulius Cezar, pe ecrane a jucat în filme autohtone ca "Pădurea spânzuraţilor" sau "Liceenii", dar a avut apariţii şi în producţii internaţionale, cum ar fi "Citizen X" şi "Misiune imposibilă". Preşedinte al UNITER şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru a iniţiat, alături de Horaţiu Mălăele, un prieten vechi şi unul dintre cei mai buni actori de comedie din ţară, consacrat şi ca regizor, un proiect deosebit. "Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele" este un recital de improvizaţie, avându-i ca protagonişti pe cei doi maeştri, care, în faţa spectatorilor, se vor contra, dar şi completa în întâmplările, fabulele şi povestioarele spuse.

Unul dintre subiectele pe care cei doi le-au atins în spectacolele trecute a fost chiar ordinea în care numele lor apar în titlul spectacolului. "Era şi normal să înceapă cu cel mai versat, cel mai în vârstă. Eu am dat examen la Institutul de Teatru şi am intrat din prima, el a intrat din a 8-a. În plus, altfel nu are rimă...", spunea Ion Caramitru, spre amuzamentul spectatorilor. "Nu găsesc deloc că trebuie să rimeze", îi răspundea Mălăele, adăugând: "După părerea mea, mai logic era să se numească: Horaţiu Mălăele şi alţii".

Caramitru vs. Mălăele

În 2014, cei doi au pornit o nouă serie a spectacolelor şi vor ajunge la Oradea pe 18 februarie, reprezentaţia fiind programată, de la ora 19, pe scena Teatrului Regina Maria. Organizatorii promit un regal de umor şi veselie în versuri, în cadrul căruia Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele vor avea un dialog complex, presărat cu momente de poezie, cu fabule, cu povestioare, dar şi cu trimiteri la creaţiile lui William Shakespeare, George Topârceanu şi Nichita Stănescu. Un scenariu precis, însă, nu există!

Bineînţeles, nu vor lipsi amintirile celor doi protagonişti, povestite cu umor chiar de aceştia. Spre exemplu, într-unul dintre aceste spectacole, Ion Caramitru recita fabula cu care a intrat, pe vremuri, la Institutul de Teatru, iar Mălăele a sărit imediat cu replica: "Deci, v-aţi dat seama cât de uşor se intra pe atunci. Aproape intra oricine...". Show-ul celor doi a ajuns deja la cel de-al treilea sezon şi se joacă mereu cu casa închisă, fie că este vorba de scenele teatrelor din Capitală, din provincie sau chiar din Montreal ori Toronto, căci "Câte-n lună şi în stele" a ajuns şi în Canada în toamna anului trecut.

"Vă invit să râdeţi..."

Dialogul, poeziile şi scenetele celor doi actori sunt "ornate" cu momentele muzicale oferite de violoncelistul şi solistul Adrian Naidin, care spune despre aceste spectacole că sunt "întâlniri între cuvânt şi sunet".

Urmând îndemnul lui Horaţiu Mălăele - "în continuarea vieţii dumneavoastră să râdeţi, pentru că râsul este muzica sufletului" -, orădenii îşi pot asigura porţia de umor de calitate achiziţionându-şi biletele puse deja în vânzare. Ele pot fi cumpărate de la agenţia Teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 10 şi 19, respectiv sâmbătă şi duminică între 10 şi 13. De asemenea, pot fi procurate online de pe site-ul bilete.ro dar şi din oficiile Poştei Române. Preţul unui bilet variază între 50 şi 70 de lei, în funcţie de locul în sală.

Singurii arbitri ai duelului Caramitru vs. Mălăele vor fi, bineînţeles, spectatorii. Iar, cel mai probabil, verdictul va fi dat prin râsete...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON