URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2013, 10:01

Bodea şi Boeriu: Plumb să spună ce companii au cerut aprobări pentru a scoate gaze de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce la începutul anului au iniţiat modificarea Legii Petrolului astfel încât să existe prevederi distincte pentru activitatea de explorare-exploatare a gazelor de şist, dar ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a opus motivând că s-ar crea "un vid legislativ", senatorii PNL Bihor Valeriu şi Cristian Bodea au revenit, luni, cu o interpelare la adresa acesteia, menită să limpezească, pentru prima oară, problema relaţiei dintre autorităţile guvernamentale şi companiile interesate de gazele de şist.

"Deoarece Legea Petrolului nu conţine reglementări clare pentru exploatarea gazelor de şist prin procedura fracţionării hidraulice, acordurile semnate de Guvern în decembrie 2012 provoacă îngrijorare în rândul cetăţenilor şi administraţiilor publice locale din zonele concesionate. Mai rău, populaţia are impresia ca este menţinută intenţionat în ceaţă datorită bâlbelor guvernamentale pe acest subiect: aţi dat avize, dar nu pentru gaze de şist, chiar dacă legea le include; n-aţi dat avize de exploatare, dar avem acorduri semnate cu firme străine; aţi dat pentru anumite zone, dar nu pentru cele pe care le indică ministrul delegat pentru Energie", arată senatorii Boeriu şi Bodea în interpelarea adresată ministrului Mediului.

Dată fiind importanţa protejării mediului, ca şi posibilitatea ca protestele împotriva acestui proiect controversat să ia o amploare asemănătoare celor din cazul Roşia Montană, cei doi îi cer Rovanei Plumb să dea explicaţii care ar înlătura neclarităţile şi confuziile cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist:

"Aţi primit cereri pentru concesionarea unor perimetre pentru explorare şi exploatare expresă a gazelor de şist? Când, de la ce companii şi în ce stadiu se află? Se exploatează ori s-au exploatat în Romania gaze de şist? În ce perimetre? Când şi ce modificări noi veţi aduce în Legea petrolului pentru a reglementa condiţiile speciale impuse de exploatarea gazelor de şist, în special fracţionarea hidraulică? Aveţi de gând să interziceţi explorarea şi exploatarea gazelor de şist în perimetrul şi apropierea staţiunilor balneare? Cum şi când? Veţi elibera aviz de mediu pozitiv sau negativ pentru începerea explorării în perimetrul Băilor Felix? Nu credeţi că aveţi datoria să faceţi o campanie de informare a populaţiei şi autorităţilor locale cu privire la planurile Guvernului de exploatare a resurselor de gaze de şist? De fapt, Guvernul are o strategie pentru exploatarea gazelor de şist sau deocamdată doar ştie că ar fi interesant să scoată nişte bani şi din această resursă naturală?".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON