URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2010, 19:02

Bihorenii spun că judecătorii iau şpagă, dar nu de la ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studiul a fost realizat de studenţii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi de cei de la Facultatea de Ştiinţe Juridice din Universitatea Oradea, pe un eşantion de 584 de persoane.

„Dintre respondenţi, 78,23% au fost părţi într-un litigiu, diferenţa fiind reprezentată de martori, avocaţi sau consilieri juridici", a explicat vicepreşedinta Curţii de Apel Oradea (CAO), judecătoarea Dana Cigan.

Potrivit rezultatelor, doar 44,4% dintre cei intervievaţi au încredere în sistemul judiciar, iar 31,27% susţin că cea mai mare parte a sistemului este coruptă iar 15,14% cred că aproape întregul personal ia mită.

Cu toate acestea, justiţiabilii din Bihor sunt mulţumiţi în general de activitatea funcţionarilor din cadrul instanţelor orădene şi 92,9% recunosc faptul că nici ei şi nici altcineva din familie nu au dat vreo atenţie pentru soluţionarea unui caz în instanţă. 89,1% spun că nici nu au apelat la o cunoştinţă sau prieten pentru a-i ajuta în acest sens.

„Răspunsurile care ne bucură sunt cele referitoare la încrederea subiecţilor în instanţele locale, prin comparaţie cu întregul sistem, răspunsurile fiind favorabile instanţelor din Oradea, deşi percepţia colegilor din alte judeţe este inversă în legătură cu instanţele de aici", a mai spus Cigan.

Studiul arată că 63,78% dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt mulţumiţi de modul de funcţionare a instanţelor din cadrul Curţii de Apel Oradea, iar 78,50% sunt satisfăcuţi de felul în care angajaţii acestora îşi fac datoria.

Există probleme legate de termenul de soluţionare a dosarelor, spaţiul este inadecvat, şi sunt prea multe dosare într-o şedinţă, cred peste 60% din subiecţi, în schimb peste 85% sunt de părere că judecătorii s-au exprimat clar, cunosc dosarul şi s-au comportat respectuos şi într-o manieră imparţială. „Studiul arată că avem o problemă cu modul în care se gestionează dosarele şi se asigură circulaţia acestora, 60% este un procent mare, care trebuie să ne dea de gândit şi ne obligă să găsim soluţii pentru decongestionarea situaţiei", a mai arătat vicepreşedinta CAO.

Totodată, 93,21% consideră că trebuiesc luate măsuri pentru înfiinţarea unui sistem de răspundere pentru cei care comit greşeli profesionale, 87,99% sunt pentru simplificarea legislaţiei, iar 72,86% pentru introducerea în curricula liceelor a unei materii juridice generale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON