URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bach in ShowBiz! Fostul lider al trupei Sistem aduce la Oradea un spectacol inedit, cu variaţiuni din muzica lui Bach şi proiecţii 3D

Bach in ShowBiz! Fostul lider al trupei Sistem aduce la Oradea un spectacol inedit, cu variaţiuni din muzica lui Bach şi proiecţii 3D MUZICĂ ÎN PATRU. În cadrul turneului naţional "Bach in ShowBiz!", Zoli Tóth (marimbă, vibrafon) va fi însoţit de alţi trei solişti-instrumentişti: Amalia Gîscă (vioară), Flaminia Nastai (violoncel) şi Bogdan Pop (percuţie) (foto: Andreea Retinschi)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zoli Tóth a devenit un nume în muzica românească după ce a demonstrat, cu trupa Sistem, că se poate cânta până şi la butoaie, ba mai mult, cu acest stil aparte, a obţinut locul al treilea pentru România la Eurovision în 2005.

Absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, artistul se întoarce la muzica clasică şi prezintă la Oradea un concert, intitulat "Bach in ShowBiz!", cu adaptări ale compoziţiilor lui Bach interpretate la marimbă, vibrafon, vioară şi violoncel, "condimentate" cu proiecţii 3D.

Trupa pe butoaie

După 15 ani în care a fost liderul formaţiei Sistem, cunoscută şi ca "trupa pe butoaie", obţinând chiar locul al treilea la Eurovisionul din 2005 cu melodia "Let me try", interpretată alături de Luminiţa Anghel, Zoli Tóth se întoarce la muzica clasică, în care s-a format la Academia din Cluj.

În urmă cu patru ani, fostul lider al formaţiei a debutat ca solist percuţionist cu Orchestra Radio din Bucureşti, iar în 2011 şi 2013 a avut două apariţii importante, interpretând piese în primă audiţie la marimbă (instrument asemănător xilofonului) şi la vibrafon (instrument de percuţie în care sunetele sunt produse de lame metalice sub care sunt instalate tuburi de rezonanţă) în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.

Anul acesta, muzicianul a pus bazele cvartetului Zoli Tóth Project, din care mai fac parte Amalia Gîscă (vioară), absolventă a Universităţii George Enescu din Iaşi şi câştigătoare a mai multor premii internaţionale, Flaminia Nastai (violoncel), care a cântat în Filarmonica George Enescu şi Orchestra Naţională Radio, şi Bogdan Pop (percuţie), care a studiat alături de Zoli şi a fost invitat să interpreteze cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

Variaţiuni pe Bach

15-Zoli-Toth_bihoreanul2.jpg"Bach in ShowBiz!" - aşa şi-a intitulat Zoli Tóth (foto) turneul de relansare, inspirat de variaţiunile lui Johann Sebastian Bach, şi constând într-un mix de muzică clasică, jazz, pop şi rock. "Era un vis mai vechi să realizez un proiect fusion în care să combin muzica clasică cu ceea ce am învăţat în showbiz. Deşi în facultate l-am cam urât pe domnul Bach, astăzi mă bucur mult să pot «profita» de genialitatea lui. Alături de echipa mea, am reuşit să-l reinventăm pe Marele Bach. O provocare deloc uşoară, mai ales când aşteptările publicului sunt foarte mari", spune Zoli Tóth.

El l-a cooptat în proiect pe unul dintre cei mai importanţi compozitori români, Adrian Enescu, autorul muzicii din peste 65 de filme româneşti şi străine, a numeroase compoziţii pentru balet şi teatru, şi consacrat prin hitul "Bună seara, iubite!", interpretat de Loredana Groza alături de Ion Caramitru. De data aceasta, Adrian Enescu a realizat 14 variaţiuni pornind de la teme de Bach, printre care "Prelude - CelloSuite", "Aria Adagio", "Sarabanda", "Passacaglia" şi "Invenţiunea XIII". "Fiecare piesă este un univers. Fiecare muzică este o poveste. În acest «road movie» este vorba despre efortul întoarcerii în punctul de pornire, locul care generează alte noi călătorii", îşi descrie compozitorul variaţiunile.

Cu imagini 3D

Muzicienii promit un spectacol inedit prin prisma genului abordat şi a instrumentelor folosite - vioară, violoncel, marimbă şi vibrafon -, show-ul fiind completat şi cu proiecţii 3D care se vor mula pe ritmurile fiecărei piese, asigurate de firma "Les Ateliers Nomad".

"Formula unică a instrumentelor, programul divers, dinamic, plin de efecte speciale, culoare şi energie, combinaţia între clasic, jazz, pop şi rock, fac din «Bach in ShowBiz!» cel mai provocator proiect în care m-am implicat până astăzi", zice Zoli Tóth, "creierul" iniţiativei.

Turneul naţional începe pe 30 aprilie şi cuprinde 11 oraşe. La Oradea, artiştii vor ajunge pe 9 mai, când, de la ora 19, vor concerta pe scena Filarmonicii de Stat. Preţurile biletelor vor fi aşadar cele obişnuite pentru concertele stagiunii, adică între 10 şi 25 de lei în funcţie de locul în sală, şi vor fi puse în vânzare la sediul instituţiei din strada Moscovei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON