URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2016, 22:37

Au băgat mâna în fondurile operative: Şase şefi ai serviciului secret al MAI, urmăriţi penal de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actualul şef al DIPI, Rareş Văduva (foto), şi alţi cinci foşti şefi din instituţie, respectiv Gheorghe Nicolae, Gelu Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan Dorin Popa, au fost puşi sub urmărire penală de DNA, fiind acuzaţi că ar fi delapidat bani din fondurile operative. Premierul Cioloş a anunţat că îl va demite pe şeful DIPI.

Potrivit DNA, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul DIPI ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care ar fi fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale instituţiei. Banii ar fi fost folosiţi pentru cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative fiind atestată în mod fals, explică procurorii. În aceeaşi perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcţionari din cadrul DIPI şi-au însuşit sume de bani şi produse, mai precizează anchetatorii.

"Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice", a explicat DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii susţin că după deschiderea dosarului în care este cercetat Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, alături de fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă , Nicolae Gheorghe, "una dintre persoanele din conducerea DIPI a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat".

Rareş Văduva a preluat conducerea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă în luna februarie, după ce fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe, a fost pus sub urmărire penală alături de fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri. Procurorii spun că Gabriel Oprea, în calitate de ministru şi ordonartor de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism de lux, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor, cei doi fiind trimişi în judecată în luna mai, alături de alte persoane.

Rareş Văduva: Actualul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Rareş Văduva, a fost pus sub acuzare pe procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

"În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat", potrivit DNA.

Gheorghe Nicolae: Fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, este urmărit penal pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată.

"Folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative", se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie.

Gelu Oltean: Procurorii anticorupţie îl acuză pe fostul şef DIPI, Gelu Oltean, că, în 2014, şi-a însuşit 15.000 lei, iar pentru a putea face asta, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative într-un raport întocmit ulterior.

"Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale", se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Şi Nelu Zărnică, fost şef adjunct al DIPI, precum şi Gheorghe Popa, şi el fost şef adjunct al DIPI, dar şi Ioan Dorin Popa, fost şef adjunct al Diviziunii administrative a D.I.P.I, au fost puşi sub acuzare în acelaşi dosar.

Gheorghe Popa: În ceea ce-l priveşte pe fostul şef adjunct al D.G.I.P.I, Gheorghe Popa, acesta este acuzat că şi-a însuşit 1.500 lei. Ulterior, a schimbat destinaţia legală a 1.350 lei. La fel ca şi Gelu Oltean, ca să ascundă delapidarea " a înregistrat în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale".

Ioan-Dorin Popa: Fostul şef adjunct al Diviziunii administrative a D.I.P.I., Ioan-Dorin Popa, este acuzat de către procurorii DNA că, prin intermediul a 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat destinaţia legală a peste 200.000 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative.

"Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.", mai arată procurorii DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON