URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2017, 09:20

Arunci, deci plăteşti! Anul acesta, depozitarea deşeurilor va costa oraşul cu 80 lei/tonă mai mult

Arunci, deci plăteşti! Anul acesta, depozitarea deşeurilor va costa oraşul cu 80 lei/tonă mai mult GUNOAIE SCUMPE. În prezent, depozitarea unei tone de deşeuri menajere la Eco Bihor costă 15,14 euro, adică aproape 70 lei. Noua taxă va face ca preţul să fie mai mult decât dublu!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat obligaţia de a respecta toate regulile comunitare privind protecţia mediului, una dintre ele cerând ca toţi locuitorii statelor membre să arunce cât mai puţine deşeuri.

Pentru a descuraja producerea de gunoaie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196/2005, actualizată în 2013, prevede că de la 1 ianuarie 2017 fiecare tonă de deşeuri aruncată la gropile de gunoi va costa cu 80 de lei mai mult. În Oradea, pentru început, diferenţa va fi acoperită de administratorul haldei ecologice din Oradea, Eco Bihor, dar pe viitor va fi suportată de cetăţeni şi de firme.

Lege veche

OUG 196/2005, prin care a fost înfiinţat Fondul pentru Mediu, a introdus obligaţia ca toate localităţile din România să reducă anual cu 15% cantitatea de gunoi aruncată la haldele ecologice. Aceeaşi Ordonanţă, actualizată acum trei ani, prevede că de la 1 ianuarie 2017 pentru fiecare tonă de deşeuri menajere şi periculoase depozitată în halde, administratorii acestora trebuie să plătească Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) 80 de lei.

Deocamdată, această prevedere nu are norme de aplicare, dar în cazul în care totuşi va intra în vigoare din această lună, Consiliul Local Oradea a căutat o soluţie pentru achitarea ei. În şedinţa din 21 decembrie, aleşii orădenilor au decis că deocamdată taxa va fi plătită de Eco Bihor dintr-un fond anume înfiinţat, la semnarea contractului cu Primăria, pentru închiderea haldei.

Soluţie de moment

Măsura Consiliului Local este însă provizorie. Aşa cum se arată şi în Hotărâre, dacă taxa va deveni obligatorie pe termen lung, Primăria „va implementa un mecanism pentru recuperarea taxei de la generatorii de deşeuri”. Altfel spus, municipalitatea va percepe banii de la cei care aruncă gunoaiele, adică de la persoanele fizice şi juridice din Oradea.

Singura soluţie pentru ca oraşul să plătească sume cât mai mici rămâne colectarea selectivă. Pe lângă faptul că însăşi colectarea acestora este gratuită, nici predarea lor la Eco Bihor nu costă nimic. Aşadar, reciclarea se va dovedi tot mai mult nu doar o măsură în spirit ecologist, ci şi economicoasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NU mai platim.
Foarte simplu. Renunt la contractul cu RER,si imi duc in portbagaj gunoiul in tarcurile din fata blocurilor.
Postat 03 Ianuarie 2017, 16:15 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON