URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2018, 21:09

Aqua Crisius pregăteşte Ziua Liliacului Carpatin, tabăra Junior Ranger şi o tură educativă pe apă în Lunca Crişului Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 130 de copii din 11 localităţi bihorene vor fi implicaţi în acţiunile pregătite în perioada 15 aprilie – 14 septembrie de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, în cadrul proiectului "Pentru natură în Ţara Crişurilor".

Anunţul a fost făcut, marţi, de managerul proiectului, Andrei Togor, care a declarat că elevii vor fi selectaţi dintre aproximativ 900 de copii şi adolescenţi din localităţile Bulz, Curăţele, Auşeu, Cheresig, Diosig, Avram Iancu, Şoimi, Sînmartin, Vadu Crişului, Sântandrei şi Aleşd.

Elevii vor participa la workshop-urile şi activităţile organizate pe tema valorilor naturale din ariile protejate situate în vecinătatea localităţilor în care trăiesc şi a necesităţii protejării ariilor naturale administrate de APS Aqua Crisius.  

"Dintre cei 900 de elevi vor fi selectaţi 132. Aceştia vor fi implicaţi în realizarea ediţiei a-V-a a Zilei Liliacului Carpatin care se va derula pe Valea Iadei şi vor participa la concursurile interşcolare organizate în cadrul evenimentului", a explicat Togor.

Câştigătorii concursurilor de aici vor avea ocazia să participe la tradiţionala tabără Junior Ranger, iar unii şi la o inedită tură pe apă, care are ca scop inventarierea arborilor seculari din Lunca Crişului Negru.

"Tabăra se va desfăşura în perioada 30 iulie - 4 august şi este gratuită pentru copii, fiind finanţată din fondurile obţinute pentru proiect. În tabără vor primi şepci, tricouri, rucsacuri, un caiet de activităţi Junior Ranger, cu noţiuni pe care le-au învăţat în timpul drumeţiilor. În acest an, vom avea cu noi în tabără şi o cameră cu termoviziune, cu care vor putea vedea noaptea", a spus Andrei Togor.

În cadrul proiectului "Pentru natură în Ţara Crişurilor" urmează să mai fie amplasate 5 panouri informative în cele mai intens circulate puncte din ariile protejate aflate în custodia Aqua Crisius, dar şi reamplasarea unui panou distrus în situl Valea Iadului.

"Încercăm să facem panourile din materiale cât mai durabile. Din nefericire, nu prea reuşim să le protejăm de vandali", a mai explicat Togor.

Proiectul "Pentru natură în Ţara Crişurilor"  are o valoare totală de 27.485,00 lei fiind finanţat în parte de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, contribuţia APS Aqua Crisius reprezentând 7.509 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON