URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2015, 13:55

APM vrea ca Eco Bihor să pună gunoaiele orădenilor pe primul loc, apoi pe ale clujenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la jumătatea lunii iulie, depozitul ecologic de deşeuri al Oradiei, administrat de Eco Bihor, preia şi gunoaiele aruncate de locuitorii din Cluj Napoca, după ce judeţul vecin a rămas fără un depozit conform cu normele europene.

În acest context, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a remis o adresă către Eco Bihor, în care îi atrage atenţia asupra regulilor care trebuie respectate în această înţelegere. Documentul este de fapt un răspuns la adresa prin care Eco Bihor a informat Agenţia că timp de trei luni va primi şi gunoaiele clujenilor.

Gunoaie cu prioritate

Semnată de directoarea Sanda Mercea, adresa APM Bihor arată că acceptarea deşeurilor de la Cluj trebuie să se facă în concordanţă cu obligaţiile şi prevederile din autorizaţia de mediu pe care Eco Bihor o are, dar şi că depozitul orădean trebuie să aibă spaţiu suficient pentru preluarea deşeurilor. "Eco Bihor are obligaţia de a limita această situaţie din punct de vedere temporal şi cantitativ, astfel încât parametrii de funcţionare ai centrului de management integrat al deşeurilor să nu se modifice în mod substanţial", se arată în document. Altfel spus, Eco Bihor nu trebuie să prelungească această situaţie şi să primească minimul de deşeuri, astfel încât depozitul orădean să nu fie supraaglomerat.

APM Bihor mai transmite că utilajele care aduc deşeurile la Oradea să fie adecvate, iar transportul să se facă "fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră, fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor, fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special". De asemenea, Eco Bihor trebuie să-i ţină la curent pe bihoreni cu privire la această activitate. "Ţinând cont că transportul deşeurilor menajere produce disconfort (zgomot, praf, miros, deteriorarea infrastructurii şi aşa precară) şi că accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public este obligatoriu, veţi informa şi consulta publicul cu privire la acest demers", a precizat Mercea.

Ultimul aspect semnalat de Agenţie ţine de prioritatea în halda orădeană. "Depozitul va prelua toate deşeurile municipale generate şi colectate de pe raza judeţului Bihor, vă avertizăm că nu este permis să preluaţi şi să depozitaţi deşeuri altele decât cele provenite din judeţ în cazul în care există riscuri cu privire la perturbarea sau incapacitatea depozitării deşeurilor provenite de pe raza judeţului Bihor", se mai arată în document. Astfel, Eco Bihor trebuie să trateze deşeurile bihorenilor cu întâietate, şi apoi pe ale clujenilor.

O adresă de bun-simţ

Directorului Eco Bihor, Zoltan Pasztai, adresa APM Bihor i se pare una de "bun-simţ". "Probabil cel mai important aspect este cel din final, că primează deşeurile din Oradea. Asta facem zilnic. Când intră RER-ul, Clujul stă la rând", a declarat Pasztai, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Cât despre disconfortul pe care utilajele clujenilor l-ar putea provoca, Pasztai spune că exact pentru a-l preveni, maşinile vin în două fluxuri, iar Primăria Oradea le-a stabilit un traseu anume, care ocoleşte oraşul.

Pe de altă parte, Pasztai a mai spus că Primăria Oradea a refuzat alte primării clujene care ar fi vrut să aducă gunoaiele aici. "A venit doar câteva zile comuna Floreşti, pentru că au avut înţelegere cu Holcim, să le predea lor, şi acolo erau lucrări de renovare", a spus directorul Eco Bihor.

Autorizaţia de mediu a Eco Bihor nu prevede o cantitate maximă de deşeuri care poate fi acceptată într-o zi, însă astfel de limite sunt impuse, a mai spus Pasztai, de capacitatea fizică a depozitului, adică de numărul de muncitori şi de utilaje disponibile pentru tratarea deşeurilor. Deşeurile menajere trebuie cântărite şi depozitate în celula specifică, care astfel se va umple mai repede decât dacă aici ar fi ajuns doar gunoaiele bihorenilor. În plus, depozitul acumulează mai mult levigat - zeamă scursă din deşeuri - de tratat, căci acest lichid este colectat din mormanul de deşeuri şi epurat.

Din perspectiva lui Pasztai, înţelegerea orădeano-clujeană este benefică, cel puţin pentru orgoliul orădenilor. "Acum Oradea bate Clujul, noi avem un sistem de management deşeuri funcţional. Clujul e înainte la orice capitol faţă de Oradea, la acesta noi i-am surclasat", a precizat şeful Eco Bihor.

Înţelegere Boc-Bolojan

Primăria Cluj Napoca a rămas fără un depozit în care să-şi lase deşeurile menajere după ce groapa judeţului a fost închisă, nerespectând standardele europene. O vreme, clujenii şi-au dus gunoaiele la Alba Iulia, dar şi depozitul de aici a avut aceeaşi soartă cu cel din Cluj.

La rugămintea directă a primarului Emil Boc, edilul orădean Ilie Bolojan a acceptat să primească timp de trei luni, din 15 iulie până în 15 octombrie, deşeurile menajere produse în Cluj Napoca, adică aproximativ 3.000 de tone de deşeuri lunar.

Pentru aceste deşeuri, firmele de salubritate clujene plătesc acelaşi tarif ca şi cele din Bihor, de 14,95 euro pe tona de deşeuri. În plus, însă, plătesc o taxă de 2,5 euro pe tonă, iar bani pe care Oradea îi va folosi, cel mai probabil, la amenajarea unui parc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Si RER Ecologic?
Apropo despre RER de ce nu vorbim? Ei transporta deșeurile la Centru de tratare! De ce vorbim numai despre Eco Bihor si despre retragerea avizului de mediu?!!!!!!! Eco Bihor nu depozitează deșeuri periculoase cum este si denumirea CENTRUl DE MANAGEMENt DE TRATARE A DESEURILOR NEPERICULOASE!!!! RER este nevinovat??? Lăsați-mă!
Postat 06 August 2015, 09:11 de eli
Solutii..... de bun simt
1.Respect pentru sanatatea si opinia cetateanului oradean. 2.Consultarea institutiilor abilitate, specializate,competente , platite din banii nostri publici ,acestea fiind singurele in masura sa se exprime si sa gaseasca solutii.3.Consultarea opiniei publice,in cazul deciziilor ce pot afecta starea sanatatii oradenilor precum si in cazul modificarilor majore ale arhitecturii orasului.4.Bunul simt ,de a nu-i pacali pe cetatenii oradeni:27000 de tone de deseuri totale transportate la Depozitul Oradea, fata de 9000 de tone prezentate de primarul Bolojan Ilie.
Postat 06 August 2015, 00:04 de platona
Atunci ce...?
Stimate dmna Platona!si ce e fel de solutie propuneti pt tratarea deseurilor ?Daca sunteti asa de competent atunci dati va rog solutii..
Postat 05 August 2015, 23:38 de eli
Interesele primariei sunt prioritare sanatatii publice ?
Studii intreprinse privind posibile efecte nefaste asupra sanatatii populatiei 1.-Studiul EUROHAZCON,2.-Studiul SHASU,3.- Studiul Nant-y-Gwyddon.Aceste studii au urmarit sa nu se lege in general de locul gunoaielor ci de migrarea unor compusi chimici. 1.Primul studiu a avut loc in august 1998 acesta a urmarit existenta unei femei pana la 7km de deseurile periculoase de la depozit. Acest studiu s-a facut in 5 tari printre care si UK. Acestea sufera de anomalii congenitale fata de acele femei care au trait mai departe de acest loc. 2. SAHSU a fost studiul cel mai larg asociat pe o raza de 2km a existentei populatiei de depozitul de gunoi;80 % din populatia Britaniei pe o raza de 2km de groapa sunt bolnavi;Sporirea anomaliilor congenitale.3.Acesta a gasit situatiile cand femeile insarcinate prezentau anomalii congenitale. Cateva chimicale au fost raspandite de la groapa de gunoi acestea dand dureri de cap, iritatia ochiilor si dureri de gat.Multe studii au anchetat efectele de sanatate posibile cauzate de depozitele de deseuri. Legaturile directe intre boli,cum ar fi cancerul poate aparea din cauza gropii de gunoi.Avand in vedere faptul ca prin aceasta masura decizionala,unilaterala,primarul Bolojan Ilie isi aroga dreptul de a actiona, ignorand si de aceasta data consultarea opiniei publice oradene,cu grave implicatii asupra sanatatii populatiei orasului Oradea datorita depasirii capacitatii de selectare si tratare a deseurilor, conform proiectului de amplasare a acestuia in Episcopia Bihor, pentru care a primit avizul de mediu la data respectiva - voi SOLICITA retragerea AVIZULUI DE MEDIU , de APM Oradea operatorului Eco Bihor,precum si un denunt penal primarului Bolojan Ilie,pentru abuz in serviciu,pentru a nu se fi consultat cu Autoritatea compotenta pentru protectia mediului. Cantitatea totala ce urmeaza sa fie preluata pe intreaga durata a contractului,difera de la o sursa de informatie la alta :Primaria Oradea vehiculeaza o cantitatea de 9000 tone deseuri pe trei luni,pe cand Clujul si cei de la Eco Bihor,prin representantul firmei,manager compost Eco Bihor, Zoltan Kovacs relateaza ca "se preconizează o cantitate de 9.000 de tone lunar, timp de 3 luni". Corespunde capacitatea de preluare ,sortare si prelucrare a deseurilor de catre ECO Bihor cu cantitatile mai sus mentionate ?Ce impact vor avea acestea asupra populatiei din zona(episcopia Bihor)avand in vedere studiile de impact prezentate ? Dar despre avizul Directiei de Sanatate Publica nu se aminteste nimic,sau nu mai fiinteaza acesta institutie? Interesele primariei sunt prioritare sanatatii publice ?
Postat 05 August 2015, 22:03 de platona
Fun-Pub
Nu ma intereseaza ce batalii au unii cu altii, dar daca-i citesc unui depresiv tot ce scrie mai sus,l-am lecuit. Un articol care mi-a placut de la A la Z.
Postat 05 August 2015, 21:47 de User anonimizat
si de ce?
Mai exact, nu zice nimic nou. pe scurs, scrisoarea de la APM este: "respectati legea". raspunsul administratorilor gropii de gunoi ar trebui sa fie: "asa e facut contractul, conf. legilor, deci logic.." Nu inteleg de ce vine schimbul de replici, in afara de dorinta Sandei de a-si spala imaginea si a se arata interesata de oras...
Postat 05 August 2015, 20:30 de unu
Aha....
...am priceput!Idiotul de Boc va pleca impreuna cu fratele Ilie birtinutz...duca-se pe pustii,de asa dastepti nu avem nevoie!Drum bun ,cale batuta .cine va prinde ,sa va ...-proverbe ,proverbe!!!!!
Postat 05 August 2015, 17:43 de grigore
3000 de tone sau 9000 de tone lunar ?
"Se preconizează o cantitate de 9.000 de tone lunar, timp de 3 luni. Iar din Oradea la depozitul nostru se depun cam 6.000 de tone de deșeuri municipale", a afirmat Zoltan Covacs, șeful depozitului ecologic.Cine minte asadar ?Oradenii sunt mintiti pe toate planurile,de catre toate autoritatile .De ce oare ?Sa vedem ce vor raspunde in scris impricinatii.
Postat 05 August 2015, 16:16 de platona
Sa inghitim si de la ei
Daca tot i-am surclasat pe clujeni la inghitit gunoi/fecale, macar sa inghitim si de la ei. In fiecare zi devin tot mai mandru ca sunt oradean.
Postat 05 August 2015, 15:22 de v0id
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON