URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2015, 10:18

Actorie pentru pici: Copiii orădenilor pot să-şi dezvolte creativitatea şi să scape de timiditate urmând cursuri de actorie

Actorie pentru pici: Copiii orădenilor pot să-şi dezvolte creativitatea şi să scape de timiditate urmând cursuri de actorie ÎN TURNEU CU MOLIÈRE. Până în toamnă, o trupă de actori cu vârste între 6 şi 17 ani va susţine, gratuit, mai multe reprezentaţii ale comediei "Doctor fără voie", după Molière, în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că teatrul are succes în Oradea nu o dovedeşte doar faptul că sălile de spectacole sunt mai mereu pline, ci şi popularitatea cursurilor de actorie pentru copii, concepute şi susţinute de artişti cu experienţă.

"Profesorii" nu ţintesc transformarea micuţilor în maeştri ai scenei, ci mai degrabă dezvoltarea personalităţii, a limbajului, culturii generale, precum şi "lecuirea" acestora de timiditate. Şi - de ce nu? - o altfel de distracţie decât cea a tabletei şi calculatorului.

Lecţia de respiraţie

Cunoscută publicului din numeroase spectacole ale Teatrului Regina Maria, dar şi din filme precum "Morgen", actriţa Elvira Rîmbu (foto) a început să ţină cursuri de teatru pentru copii şi adolescenţi în urmă cu aproape cinci ani, în 2010. "Din experienţa acumulată în cei 25 de ani de teatru, mi-am dat seama că toate exerciţiile de tehnică a actorului îi pot ajuta pe copii să se dezvolte mai frumos", spune artista.

Cursurile le-a conceput în aşa fel încât să le dezvolte micuţilor memoria, dicţia, atenţia distributivă, dar şi să-i înveţe să respire corect. "În afară de actori şi cântăreţi, toată lumea respiră greşit", explică ea. Lecţiile sunt bazate pe metoda rusească de predare a teatrului. "E, de fapt, Biblia teatrului şi are mai multe principii. Unul dintre ele este că totul se bazează pe emoţie vie şi se întâmplă aici şi acum".

Cursurile costă 120 lei pe lună şi sunt împărţite în şedinţe de câte două ore, programate o dată pe săptămână, la Hotel Continental. Cursanţii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă: preşcolari (de care se ocupă o altă actriţă, Anca Rusu), copii între 7-9 ani, între 10-12 ani şi de la 13 ani în sus.

Cursuri cu fantezie

În cele două ceasuri, învăţăceii acumulează şi cunoştinţe. "Cu una din grupe suntem acum la fabulă, unde ei joacă rolurile diverselor animale. Învăţăm şi ce este fabula, căci la şcoală se trece foarte repede peste acest capitol. La o altă grupă, de pildă, studiem nuvelele lui Caragiale şi le punem în scenă", spune Elvira Rîmbu.

Pentru a-şi dezvolta imaginaţia, la fiecare întâlnire copiii trebuie să-şi creeze propria scenetă, să o regizeze şi să o joace, iar la final profesoara îşi spune impresiile. "Trebuie să le stimulăm fantezia, pentru că generaţiile acestea duc lipsă de aşa ceva. Li se dă totul pe tavă: jucării, tablete, laptopuri, iar copiii nu mai ştiu să inventeze jocuri, cum făceam noi în trecut". În plus, prin lucrul în echipă, mulţi învaţă să-şi învingă timiditatea şi să comunice mai uşor.

Elvira pune accent şi pe lectură. "E o problemă care mă preocupă, căci văd prieteni care nu reuşesc să le pună copiilor cărţi în mână. Am introdus exerciţii care să le dezvolte discursul public şi, în cadrul acestora, micuţii vorbesc despre ultima carte citită. Nu-i las să povestească despre aceeaşi carte de două ori". La final de an, grupurile de mici actori pregătesc şi câte un mic spectacol. "Unii nu vor ajunge actori, dar de-a lungul timpului am descoperit şi copii foarte talentaţi", afirmă artista.

În turneu

Cursuri de actorie pentru cei mici organizează şi asociaţia Teatrul de Copii Oradea, înfiinţată în 2012, coordonată de un alt actor al Teatrului Regina Maria, Şerban Borda (foto). Şi cursurile acesteia, desfăşurate într-o sală închiriată pe strada Sucevei, sunt menite să dezvolte limbajul şi să învingă timiditatea elevilor cu vârste între 6 şi 17 ani.

Aceştia lucrează în echipă pentru a pregăti în fiecare an un spectacol în toată regula, cu costume şi recuzită, pe care îl prezintă apoi publicului. "La baza muncii noastre se află obiectivul, atins până acum, de a deschide drumul tinerelor generaţii către lumea fascinantă a literaturii şi să le trezim interesul pentru marile opere ale literaturii clasice, care se ocupă de teme şi situaţii cu care tinerii din ziua de azi se confruntă şi se pot identifica", spune actorul.

În 2012, Teatrul de Copii a produs spectacolul "Colind de Crăciun", după Charles Dickens, în 2013 a co-produs "Bolnavul închipuit", de Molière, iar anul trecut comedia "Doctor fără voie", tot după un text de Molière. Anul acesta, în cadrul unui proiect sprijinit de Fundaţia Comunitară Oradea - "Teatrul vine la tine" - cursanţii vor juca spectacolul şi în celelalte oraşe din judeţ, unde copiii nu au acces la astfel de reprezentaţii. Dar, poate, ar vrea să descopere şi ei tainele teatrului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON