URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 16:13

Academia Civică vrea bustul lui Iosif Vulcan în faţa Teatrului, lângă Szigligeti Ede

Fundaţia Academia Civică a transmis o scrisoare deschisă primarului Ilie Bolojan şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, prin care cere amplasarea unui bust al cărturarului Iosif Vulcan alături de bustul lui Szigligeti Ede, în scuarul din faţa Teatrului de Stat Oradea.

"Având în vedere că trupele celor două teatre poartă numele celor doi cărturari orădeni, amândoi eminenţi luptători pe tărâmul culturii, ţinând cont de asemenea, de faptul că în prezent se lucrează la refacerea piaţetei din faţa clădirii, credem că e momentul potrivit ca această mai veche dorinţă a orădenilor să prindă viaţă", se arată în scrisoarea ONG-ului. Documentul este semnat nu doar de liderii Academiei Civice, adică Eugenia Mitraşcă şi Elisabeta Pop, ci şi de zeci de scriitori şi oameni de cultură din Oradea, precum Ioan Moldovan (scriitor şi redactor şef al Revistei Familia), Daniel Vulcu (actor şi directorul Teatrului Regina Maria), întreaga trupă de teatru Iosif Vulcan, ori criticul de teatru Mircea Morariu.

Iniţiatorii acestei propuneri se arată încrezători că doleanţa lor va fi susţinută de edilii oraşului  "cunoscut pentru atitudinea sa tolerantă, oraş în care au trăit mereu în bună înţelegere români, maghiari, evrei, slovaci, sârbi, nemţi, romi, în care lăcaşurile de cult  stau alături, în admiraţia străinilor care ne vizitează oraşul - biserici ortodoxe, catolice, greco-catolice, sinagogi, biserici baptiste, penticostale, etc.".

Pentru a-şi susţine propunerea, iniţiatorii au mai transmis şi un articol apărut în presa orădeană în anul 1927, cu prilejul dezvelirii bustului lui Iosif Vulcan "în grădiniţa Teatrului Regina Maria". Acest monument, realizat, conform articolului jurnalistic, din marmură albă şi roşie, a fost pus "în faţa unui măreţ brad verde şi frumos, aşa cum a fost Iosif Vulcan", însă, arată reprezentanţii Academiei Civice, a dispărut, probabil în timpul ocupaţiei horthyste.

În prezent, un bust al lui Iosif Vulcan există în Oradea, în parcul Libertăţii, în apropiere de Muzeul Iosif Vulcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON