URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2011, 16:06

Aberant: Guvernul construieşte 210 grădiniţe, din care doar 4 în Bihor, cu mai puţine săli decât grupele de copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Marius Pop, a ţinut o conferinţă de presă la Oradea în care a acuzat o nouă iniţiativă aberantă a Guvernului: cea de a construi peste 200 de grădiniţe în ţară, fiecare dintre ele cu doar două săli. Asta în condiţiile în care orice grădiniţă are trei grupe de preşcolari: mică, mijlocie şi mare, cea pregătitoare trecând la şcoli drept clasa 0.

În Olt 21 de grădiniţe, în Bihor 4

"Cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Dezvoltare, se vor construi 210 grădiniţe cu câte două săli. Sunt bani pe care vor să-i arunce", a spus Pop. În plus, sindicalistul a criticat şi modul în care s-au împărţit aceste construcţii pe judeţe. "În judeţul Olt se vor face 21 de grădiniţe, iar în Bihor patru. În Maramureş doar una. Şi mai sunt judeţe care au doar câte o grădiniţă în proiect", a spus secretarul FSLÎ.

Construcţiile fac parte din proiectul "Reforma educaţiei timpurii în România", pe care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, l-a lăudat că este în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale.

Pop a acuzat Ministerul Educaţiei că nu e deloc interesat de suprapopularea grădiniţelor, ba chiar că pentru guvernanţi deţinuţii ar fi mai importanţi decât preşcolarii. "Pentru deţinuţi există lege care le permite să doarmă unul în pat, iar preşcolarii dorm doi în pat", a acuzat sindicalistul.

"Câte accidente mai trebuie să se întâmple ca primăriile şi Ministerul Educaţiei să înţeleagă că e nevoie de spaţii pentru grădiniţe?", a întrebat retoric secretarul FSLÎ, făcând referire la cele două cazuri din ultimele două luni în care doi preşcolari s-au accidentat grav la grădiniţe.

Profii învaţă calitatea în învăţământ

Sindicalistul a mai anunţat, în aceeaşi conferinţă de presă, că printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, 30 de profesori bihoreni din învăţământul preuniversitar vor fi şcoliţi cum să asigure calitatea în şcoli, adică să identifice măsurile de îmbunătăţire a actului educativ şi să vegheze la respectarea lor.

Proiectul vizează acele cadre didactice care fac parte din Comisiile de Evaluare şi Asigurare a Calităţii (CEAC) din fiecare şcoală, comisiile care verifică, printre altele, dacă orarul elevilor este bine făcut ori dacă profesorii au planificările cursurilor la zi.

Cursurile debutează vineri şi vor ţine până în decembrie. "Uşa este deschisă şi pentru alţi membrii CEAC, care nu au fost selectaţi", a declarat Pop. Aceştia, însă, vor trebui să plătească pentru aceste cursuri. Cât vor costa nu s-a stabilit încă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Stimata doamna Lola,
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant, domnul Liviu Marius Pop, apreciaza cu certitudine comentariul dumneavoastra. Este clar…dumneavoastra sunteti absolventa de matematica. Va multumim si noi… cei neavizati.
Postat 29 Octombrie 2011, 13:04 de Zorica Triff
Haida de !
Se bagă şi ăsta în seamă singur. În Olt grădiniţele înseamnă nişte bungalowuri care cad de pe picioare, în care jumătate e grădiniţă şi jumătate birt. Iar dacă împarţi pe cuantum de populaţie, la Bihor cad exact 4 grădiniţe. Liviu Marius Pop însă nu le are cu aritmetica postgrădiniţă sau preşcolară.
Postat 28 Octombrie 2011, 18:53 de Lola
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON