URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2012, 13:48

Au început lucrările de apă şi canalizare în Cartierul Grigorescu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa conducerii Companiei de Apă Oradea şi a primarului Ilie Bolojan, joi au început lucrările de realizare a reţelelor de apă şi canalizare în Cartierul Grigorescu, primul unde se aplică programul Aparegio, finanţat cu 120 milioane de euro.

Condiţii "ca la oraş"

"În urma lucrărilor începute astăzi aici, vor beneficia de servicii de apă şi canalizare încă 11.000 de orădeni. Societăţile care au câştigat licitaţiile pentru execuţia acestora vor realiza 11,9 kilometri de reţele de canalizare, 13,9 kilometri de reţele de apă curentă, plus căminele şi branşamentele aferente", a declarat managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului.

Cartierul Grigorescu a fost construit în ultimii patru-cinci ani, dar fără ca locuinţele să fi beneficiat de servicii de apă şi canalizare, astfel încât locuitorii aveau condiţii de trai specifice mediului rural.

Lucrările urmează să fie încheiate în ianuarie 2013 şi costă 7,68 milioane lei plus TVA, fiind executate de societăţile Instalaţii Montaj Oradea şi Le-Ko din Ungaria. Ele sunt incluse în Programul Aparegio pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Oradea, comunele Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girişu de Criş şi Oşorhei, toate componente ale Zonei Metropolitane Oradea, plus oraşele Tinca şi Beiuş.

Programul Aparegio este finanţat în Bihor de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, cu 63,54 milioane euro, de Guvernul României, prin Ministerul Mediului, cu 9,71 milioane euro, de Compania de Apă Oradea, cu 28,22 milioane de euro, şi de consiliile locale ale celor opt unităţi administrativ-teritoriale cu 1,49 milioane de euro.
Potrivit managerului CAO, Ovidiu Gavra, următorul pachet de lucrări va fi început în a doua parte a acestei luni în Cartierul Ioşia Est şi în Cartierul Veteranilor din Oradea, precum şi în comuna Nojorid şi în municipiul Beiuş.

Biharia rămâne în Aparegio

Profitând de prezenţa primarului Ilie Bolojan, jurnaliştii l-au întrebat dacă Biharia va rămâne sau nu în Asociaţia Aparegio, în condiţiile în care majoritatea locuitorilor comunei s-au pronunţat pentru ieşirea din program.

Edilul a afirmat că şi în Biharia vor începe curând lucrările, deoarece comuna nu mai poate ieşi din program, în ciuda dorinţei unor politicieni din Consiliul Local al comunei care doresc să-şi facă campanie electorală exploatând nemulţumirile unei părţi a populaţiei.

"Vom începe procedura de licitaţie (n.r. - şi pentru Biharia), urmând ca în această vară să se clarifice şi problema executării lor, după ce spiritele se vor linişti după alegerile locale. Sunt conştient că suntem într-o perioadă electorală şi candidaţii trebuie să se remarce, că se duc din casă-n casă şi strâng semnături pentru şi contra proiectului pentru a-şi face campanie", a spus Bolojan despre consilierii din Biharia.

"Noi ne-am fi dorit să iasă (n.r. - Biharia) din proiect, ca să nu mai fie discuţii, dar nu se mai poate", a adăugat primarul Oradiei, amintind că proiectul poate fi modificat cu mare greutate după ce Consiliul Local Biharia a votat pentru includerea comunei în Asociaţia Aparegio.

Nemulţumirea locuitorilor din Biharia a apărut anul trecut, după ce CAO a preluat de la Consiliul Local al comunei serviciul de furnizare a apei, majorând tariful de la un leu metrul cub la 3,55 lei metrul cub.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lucrari a-la- dorel
daca se lucreaza in ritmul acesta nu se termina nici in 2113. Lucrarile au inceput ieri - au sapat 5-6 metri de sant o zi intreaga ( de la 10 la 16 au stat si au privit bucata de sant facuta) pacat ca nu am si filmat. Azi nici macar nu si-au facut aparitia prin zona. Aviz jurnalistilor - daca tot scriti articolele mai trageti un ochi si la intamplarile reale nu doar cand sunt toate oficialitatile prin zona
Postat 09 Martie 2012, 10:53 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON