URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2015, 14:23

15 medici orădeni, în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Aurel Babeş, noul şef al Comisiei de Diabet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a schimbat săptămâna trecută componenţa şi conducerea celor 53 de comisii de specialitate consultative (structurate pe discipline şi specialităţi medicale) ce activează pe lângă Minister, în baza unui ordin de ministru – O.M. 1406/2014 – care, în teorie, ar avea menirea de a face imposibile situaţiile de incompatibilitate şi conflictele de interese.

Din noua comisie fac parte şi 15 medici orădeni.

Practic, conform acestui Ordin de ministru, nu mai pot face parte din comisiile de specialitate medici care au, de pildă, contracte de colaborare cu producători de medicamente, echipamente, aparatură şi dispozitive medicale.

Pe de altă parte, însă, Ordinul permite în continuare situaţii în care unul şi acelaşi medic este şi membru în aceste comisii consultative, şi parlamentar, membru în comisia de sănătate a Senatului, un exemplu fiind orădeanul Florian Bodog, senator PSD şi component al comisiei de chirurgie plastică şi estetică.

Un alt orădean cu "greutate", pus chiar la şefia comisiei de diabet, este Aurel Babeş, fost director al Spitalului Judeţean, beneficiar în trecut a numeroase contracte de sponsorizare cu producători de medicamente, dar şi conducător al unor studii clinice prin care erau testate efectele unor medicamente noi, încă nelansate pe piaţă, asupra unor pacienţi ai acestui spital.

La fel ca şi Bodog, Babeş îşi datorează noua funcţie tot PSD. La şefia comisiei de diabet, Babeş îl înlocuieşte pe medicul bucureştean Alina Nicolau, care coordona comisia din martie 2013, când de la conducerea acesteia s-a retras orădeanul Amorin Popa.

De remarcat că în comisia de diabet, noul preşedinte, orădeanul Aurel Babeş, este cel mai tânăr membru (72 ani), dealtfel întreaga comisie fiind formată acum exclusiv din pensionari.

O gafă uriaşă a fost, din partea Ministerului Sănătăţii, desemnarea în comisia anti-SIDA a medicului infecţionist Dan Duiculescu (unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu din România, dar care suferă de o gravă boală, ce nu îi permite niciun fel de activitate), în vreme ce preşedintele comisiei a încetat din viaţă încă din martie 2014.

Din fericire, totuşi, în noile comisii se regăsesc şi experţi incontestabili în domeniile lor de specialitate, unul fiind orădeanul Marius Bembea, preşedinte al comisiei de genetică şi membru, totodată, al comisiei de bioetică.

Alţi trei orădeni – Hadrian Borcea, Dumitru Mohan şi Ligia Burtă – sunt noii vicepreşedinţi ai comisiilor de medicină de urgenţă, neurochirurgie şi respectiv de transfuzii.

De asemenea, tot orădeni sunt alţi membri ai unor comisii, precum Lucia Mihalache (boli infecţioase şi SIDA), Ilarie Brihan (dermato-venerice), Ciprian Brisc (gastroenterologie), Silviu Corbu (paliaţie), Gabriel Mihalache (medicină legală), Liviu Lazăr (medicină de recuperare) şi Carmen Pantiş (bioetică).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
???????????
Pentru ca sunt enumerate nume mari pun si eu o intrebare: poate cineva avea incredere in rezultatele date de laboratoarele oradene? Daca te pune necuratul sa faci analize la mai multe laboratoare surprizele vor fi foarte mari! diferente exagerate! si nu ma refer la cifrele in sine ci la TENDINTE! Cum poate fi un PSA 7,15 si dupa doua zile(ati citit bine, DOUA!)9,40? Iar dupa inca o luna aproape 11,00? Iar dupa inca 15 zile 5,40? LABORATOARE DIFERITE! Cum poate fi un HDL neincadrat in limite mormale(dupa consum constant de ulei de masline si somon)iar dupa 3 zile(la alt laborator)totul era OK? Cum poate fi o glicemie 118(maximum 115 la acel laborator)dupa un NECONSUM TOTAL DE ZAHAR(doar carbohidrati in limite normale)iar peste 3 zile(la alt laborator 105(cu aceeasi limita maxima)?
Postat 25 Februarie 2015, 01:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON