URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2010, 17:19

"Funcţionarea Primăriei îi costă pe orădeni o grămadă de bani"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a cerut săptămâna trecută directorilor din subordine să scadă cu 10% cheltuielile aparatului administrativ. În contextul în care anul trecut veniturile proprii ale bugetului local au scăzut cu 5%, iar pentru anul 2010 se anunţă o nouă diminuare, conducerea municipalităţii vrea să reducă cheltuielile pentru a se încadra în buget. "Funcţionarea Primăriei îi costă pe orădeni o grămadă de bani. Din 229 milioane lei venituri proprii pe 2009, circa 12,5% se duc pe cheltuielile de personal", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Bolojan a spus că aparatul municipalităţii, împreună cu cel al AIO, ASCO, SEIP şi CCM, cheltuie anual nu mai puţin de 25,7 milioane lei. "Este o sumă destul de mare", susţine primarul.

Pentru a reduce din cheltuielile cu aparatul propriu al Primăriei, Ilie Bolojan pregăteşte cel de-al patrulea val de disponibilizări. Primele trei au dus la scăderea numărului angajaţilor municipalităţii, în mai puţin de doi ani, de la 968 la 735 de salariaţi. "Ne dorim un aparat propriu redus la numărul minim de funcţionari cu care poate să funcţioneze, aparat în care funcţionarii să fie angajaţi prin concursuri corecte şi să fie promovaţi pe criterii de competenţă", a declarat primarul.

Ilie Bolojan spune că ia în calcul reducerea de personal prin unificarea AIO, ASCO, SEIP, CCM şi a Poliţiei Comunitare cu aparatul Primăriei, pentru evitarea suprapunerilor, sau, dacă nu se poate, prin disponibilizări din actualele structuri. Totul depinde de modul în care va fi adoptată de către Guvern Ordonanţa privind reducerile de personal din sectorul bugetar. "Proiectul de ordonanţă este neclar. Deocamdată nu se ştie dacă la limitarea numărului de angajaţi raportat la populaţia localităţii normativul se referă strict la aparatul Primăriei sau ia în calcul şi instituţiile subordonate", a spus primarul.

Conform proiectului Ordonanţei de Guvern, la o populaţie de 220.000 locuitori municipalitatea ar trebui să aibă doar 360 de funcţionari. Adică tot al doilea ar fi dat afară, ceea ce este greu de crezut că se va face.

Şeful executivului local susţine că în cadrul celui de-al patrulea val de disponibilizări municipalitatea va renunţa la cel mult 10% din angajaţi. Asta înseamnă că funcţionarii lăsaţi pe drumuri nu vor primi salarii compensatorii. "Vom renunţa probabil la circa 60 - 70 de colegi", a spus Ilie Bolojan.

Reducerile de personal vor viza toate direcţiile Primăriei şi instituţiile externalizate, urmând să fie supervizate de sindicatul angajaţilor, pentru a evita favoritismele. Ilie Bolojan apreciază că noua organigramă a municipalităţii va fi supusă aprobării Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON