Decizie fără precedent a şefilor SMURD şi ISU Bihor. Pentru că subalternii le-au fost atacaţi de mai multe ori în colonia de ţigani din Tinca, dr. Hadrian Borcea şi generalul de brigadă Ioan Baş au hotărât să nu se mai "bage" în zonă şi au cerut localnicilor care sună la 112 să le "livreze" bolnavii la şosea.
E moral? E legal? Legi nescrise cer să dai ajutor oricui şi în orice situaţie, chiar de-ar fi duşman pe vreme de război, iar Legea Sănătăţii 95/2006 garantează asistenţa medicală de urgenţă indiferent de împrejurări. BIHOREANUL vă povesteşte cum au ajuns două instituţii serioase într-o situaţie la limita legalităţii şi chiar şi a omeniei. Ce-i drept, tot din cauza unor neoameni...
Ce ştie tot satul...
Timp de 8 zile, colonia de ţigani din Tinca a fost pentru echipajele SMURD ca un fel de Fâşia Ghaza pentru autorităţile israeliene. În două luni, aprilie şi mai, au fost atacate aici de şase ori, cu pietre, două maşini ajungând în service cu tabla şifonată, parbrize sparte, o uşă şi chiar aparatură medicală distruse.
Culmea e că primarul comunei, Teodor Costea, a luat act că SMURD nu mai calcă prin zonă doar în ziua când interdicţia a şi fost anulată. "Abia azi-dimineaţă mi-au arătat colegii din Primărie că SMURD ne-a anunţat pe 10 iunie că nu mai intră prin zonă", a declarat edilul vinerea trecută. Conform informării, semnate de generalul Ioan Baş (foto), "în urma evenimentelor prin care a fost pus în pericol personalul şi au fost deteriorate autospecialele de intervenţie, vă comunicăm măsurile stabilite cu caracter temporar în cadrul şedinţei comune cu medicul şef coordonator SMURD Bihor din 3 iunie 2015: a) – în cazul solicitărilor din Tinca, pe străzile (şi sunt enumerate 5 străzi din colonia de ţigani) echipajele să nu pătrundă în zona definită; b) - echipajele vor aştepta evacuarea pacienţilor de către aparţinători în una din următoarele locaţii: staţia PECO şi Piaţa Dumbravei. De asemenea, vă rog să dispuneţi măsurile necesare pentru informarea populaţiei privind punctele stabilite pentru preluarea pacienţilor şi măsurile legale pentru restabilirea stării de normalitate".
Ca în filmele din seria Cascadorii Râsului, la câteva minute după ce primarul afla despre decizie, la Primărie a ajuns o altă comunicare, prin care sub semnătura aceluiaşi general era comunicată încetarea interdicţiei. "Vă informăm că începând cu 19 iunie măsurile stabilite anterior îşi încetează aplicabilitatea, iar echipajele din cadrul gărzii de intervenţie Tinca vor interveni şi în locaţiile menţionate".
Pe roţi şi-n zbor
Ce s-a întâmplat între timp atât de important încât şeful ISU să-şi revoce propria decizie? Cu o zi înaintea anulării interdicţiei, joi, la ora 10, la dispeceratul 112 s-a anunţat că unei femei de 50 de ani din colonie îi este rău, iar o ambulanţă a gărzii SMURD din localitate s-a deplasat la caz. Paramedicul a constatat că femeia era în stop cardio-respirator şi a început manevre de resuscitare, dar situaţia fiind mai gravă a apelat, la rându-i, la 112, cerând întăriri.
În cele din urmă, în zonă a fost trimis chiar elicopterul SMURD de la Arad. Tot degeaba, însă, manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile, iar pacienta a murit. "Musai treaba asta le-o dat de gândit şi de-aia au renunţat la interdicţia de a mai intra în colonie", a speculat un localnic.
Semnal de alarmă
Nici vorbă, neagă şeful SMURD Bihor. "Autospeciala din Tinca a ajuns în colonie în 3 minute, iar elicopterul a fost trimis doar pentru că celelalte echipaje auto din zonă erau ocupate la trei accidente rutiere", a declarat dr. Hadrian Borcea. Şeful ISU susţine că interdicţia de la Tinca a fost impusă abia după ce paramedicii au cerut protecţia Poliţiei, dar aceasta a comunicat că nu are resurse suficiente pentru a însoţi echipajele, limitându-se să cerceteze autorii atacurilor post factum.
În plus, spune generalul Baş, interdicţia a fost doar temporară, fiind notificată Primăriei ca "un semnal de alarmă", pentru ca localnicii să înţeleagă gravitatea faptelor lor, căci pe de altă parte SMURD a intervenit în colonie chiar şi în perioada de interdicţie. "Există înregistrări şi rapoarte care dovedesc acest lucru", susţine Baş.
Potrivit şefului ISU, interdicţia a fost ridicată nu din cauza vreunei "sperieturi" determinate de decesul de joi, ci de rezultatul unei întâlniri organizate în zonă cu câteva zile înainte. "Lideri ai comunităţii locale şi reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei şi ISU i-au lămurit pe oameni să nu mai atace echipajele", afirmă generalul, convins că "am acţionat în limita strictă a legilor şi regulamentelor". Până una-alta, arată a tragicomedie cu pompieri gata să-i salveze pe alţii, dar incapabili să se apere de aceştia...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.