URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 21:45

Ziua morţilor. Mai puţini orădeni la mormintele celor dragi decât anul trecut (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost mai puţini orădeni decât anul trecut la mormintele celor apropiați de Ziua morţilor. Trendul descendent instituit în 2020, în timpul pandemiei de Covid-19, s-a menţinut în ciuda vremii suprinzător de caldă pentru luna noiembrie.

„Cam jumătate faţă de anul trecut"

Marţi după-amiază, drumurile care duceau la cimitirul municipal Rulikowski erau sub stare de asediu. Pe strada Universităţii, coada de maşini începea înainte de podul peste Peţa, iar pe strada Făgăraşului şirul către strada Abatorului era de sute de metri.

Pentru a ţine traficul auto sub control, poliţiştii rutieri au blocat accesul dinspre strada Făgăraşului spre Universităţii şi au dirijat circulaţia prin giraţia din faţa cimitirului.

În ciuda numărului mare de maşini care au ocupat cam toate locurile de parcare din zonă, numărul orădenilor care au aprins o lumânare la mormintele celor dragi a fost mai mic decât anul trecut. „Cred că astăzi, de Ziua morţilor, au venit cam jumătate faţă de cei de anul trecut", i-a spus o florăreasă reporterului BIHOREANULUI.

Preţuri după buzunar

Și încasările comercianților din zonă au fost, așadar, mai mici. „Am menţinut preţurile de anul trecut, dar nu avem nici pe departe vânzările de anul trecut. Majoritatea oamenilor vin cu florile de acasă. Orădenii nu că nu cumpără, cumpără, dar mai puţin", a spus femeia.

Preţurile la flori au început de la 3 lei pentru un buchet mic, 5 lei pentru unul mediu şi pot ajunge şi la 50 lei pentru o coroană din plastic sau 70 lei pentru un aranjament florar generos. Preţurile la candele sunt cuprinse între 5 lei, cele comune, şi 15 lei pentru cele de tip felinar ornate cu o cruce sau silueta unui înger.

„Nu văd nimic!”

Curând după ora 18, odată cu lăsarea întunericului, candelele aprinse pe morminte au început să se facă văzute la început timid, apoi tot mai puternic.

O oră mai târziu, în bezna de sub copaci, orădeni dezorientaţi încărcați cu flori, candele și flacoane cu apă căutau mormintele aparținătorilor la lumina lanternelor de la telefonul mobil.

Chipuri iluminate fantomatic de ecranul smartphone-urilor apăreau când şi când după cruci. „Deci, efectiv nu văd nimic, nimic!", s-a auzit din întuneric o voce îngrijorată de femeie. "Nici eu. Ţine-te numai după mine...", a încurajat-o cu umor involuntar bărbatul care o însoţea.

3.500 euro într-o zi

Majoritatea celor pe care i-a prins înserarea de marţi în vizită la cimitir au fost persoane în vârstă hotărâte să respecte tradiţia întocmai.

Tinerii au ales să vină din timp, profitând de vacanţa copiilor, de săptămâna trecută. „În ultima săptămână au intrat zilnic în cimitir, în medie, cam 1.200 de maşini. Mulţi au venit din timp ca să evite înghesuiala de 1 noiembrie", a spus un angajat al Administraţiei Domeniului Public, care gestionează cimitirul.

Orădenii ales să vină la cimitir cu câteva zile mai devreme și pentru a evita suprataxa de 50 lei, în loc de 10 lei, instituită pentru accesul cu maşina în cimitir în ziua de marți.

Chiar şi aşa, au fost destui şoferi plătitori. Conform evidenţelor ADP, până la ora 20 au intrat în cimitirul municipal, cu plata taxei aferente, circa 350 de maşini, ceea ce înseamnă încasări de circa 3.500 euro la bugetul ADP, într-o singură zi, de pe urma orădenilor care s-au dus să aprindă o lumânare pentru cei care nu mai sunt... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tot pentru Sandu 2100 dropulanu
Ce ne spui Sandu , esti mandru?
Postat 02 Noiembrie 2022, 20:10 de adi13
De neinteles.
La cata risipa face prin oras cu iluminatul stradal si arhitectural (in context de criza energetica), primaria se dovedeste extrem de grijulie cu iluminatul in cimitir, pana si aleile principale sunt prost iluminate.
Postat 02 Noiembrie 2022, 06:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON